onsdag 19 februari 2014

Pommes frites-grytan - ett av de där föremålen!


Då och då är jag ute och föresläser om husmorsrealaterade ämnen. Jag brukar bland annat berätta om min blogg, om att intresset för matlagning, bak och handarbete blomstrar där ute i Sverige, och om alla fina tips och trevliga bekantskaper jag fått genom er läsare!

Oftast har jag också med mig ett antal föremål - sånt som kan väcka minnen och sånt som blir en bra utgångspunkt för samtal. Det kan vara saker som en stoppsvamp, potatisstöt, sylttratt, kakpress, strumpstoppningsmaskin, Köksalamanacka, handvisp, krustång och mycket mer. Jag har ju samlat på mig sådant där genom åren - föremål som legat bortglömda här och där. Som påminner om svunna tider...

En del av de där föremålen är alldeles för stora för att släpa med sig ut på föreläsningarna. Men som kom jag att tänka på att jag ju kan visa dem här på bloggen istället!

Här kommer det första exemplet: En "Pommes Frites-gryta" från sent 1950-tal. Jag har fått den av min svärmor - som om jag inte minns fel - fick den i bröllopsgåva. Jag gissar att den var vansinnigt nymodig då när hon fick den - för antagligen var väl pommes frites i sig en stor nymodighet då på den tiden! Som ni ser har grytan en nätkorg som insats, där själva friterandet ska ske.

Grytan är i fint skick - nästan som ny! Jag har faktiskt aldrig provat att göra pommes frites i den. Men nu blev jag nästan lite nyfiken på att se hur resultatet skulle bli... Vi får se om jag ger mig på det någon gång. Egentligen är jag inte så förtjust i att hetta upp olja på spisen - har lite respekt för det! Gör vi det så gör vi det utomhus i vår fritös om sommaren... Då känns det så kontrollerat som det kan bli. Men jag kanske gör ett undantag, bara för att få prova grytan!

Någon annan som har en sådan här Pommes frites-gryta i sin ägo? Vore spännande att veta det i så fall!

7 kommentarer:

 1. Min mamma hade en sådan förr. Vi gjorde struvor i den till julen. Men jag tror inte vi gjorde pommes i den....

  SvaraRadera
 2. Hade en på 80-talet. Den fungerade suveränt!

  SvaraRadera
 3. Vi har en, och jag använde den så sent som till lunch idag! Men nu bor jag i Frankrike och där är de fortfarande vanliga. Vi häller två liter solrosolja i den, hettar upp tills oljan "sjunger", som min franske make uttrycker det, och sen i med nätkorgen med (frusen) pommes frites. De är färdiga när de har fått en fin färg.
  Men man får vara försiktig när man sänker ner korgen så att inte den heta oljan stänker. Det gör förbaskat ont!

  SvaraRadera
 4. Carola Magnusson19 februari 2014 17:59

  Min särbo har en precis likadan och han brukar göra "hemmagjorda" pommes frites i den. Blir fantastiskt gott :-) Han använder en digital stektermometer för att hålla koll på temperaturen. Du måste testa!

  SvaraRadera
 5. Vi har en som vi använder till hemma gjorda pommes, räkchips, munkar ja allt som man kan fritera. Detta måste ha varit en populär bröllopspresent då min svärmor fick sin till giftermålet. Hon använde sin flitigt när den var ny men sedan blev den undanstoppad i skåpet når det kom färdiga pommes i affären. Det var roligt att se din bild på din den är i mycket bättre skick än våran som har använts flitigt.

  SvaraRadera
 6. Tack för alla kommentarer! Så roligt att höra att fler har en sådan här gryta och att den fungerar. Nu blev jag ännu mer sugen på att prova den:)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 7. Å :) precis en sån hade vi när jag var liten!

  Blir finfina pommes i den! Vi körde alltid med olivolja men det kan ju bero på att far min är grek å då ska friterad potatis smaka så! :)

  Våga prova den vettja!

  SvaraRadera