fredag 30 april 2010

Baka en limpa i protest!



Är du trött på att äta trist köpebröd? Då kan du protestera genom att baka det här ovanligt goda brödet. Ja, vill inte verka tjatig, men om du ska prova ett enda av alla Husmorsskolans recept hoppas jag att det blir det här! De här limporna blir så söta och smakrika att du kommer att bli förvånad... Detta trots att det inte innehåller en gnutta surdeg utan bakas enkelt på bakpulver;-)Bästa brödet, helt enkelt!

Protestlimpa

1 liter filmjölk
3 dl rågkross
9 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
2,5 dl mörk sirap
3 tsk bakpulver
5 tsk bikarbonat
4 tsk salt
1 msk mald brödkrydda (finns att köpa i kryddhyllan)

Bakning, dag 1:

Rör ut rågkrosset väl i filen och låt det svälla över natten.



Dag 2:

Sätt ugnen på 150 grader och låt den bli varm. Blanda alla ingredienser väl till en slät smet. Fördela smeten i tre stycken 1,5 liters smorda brödformar (2 om man vill, då blir bröden väldigt höga). Grädda bröden i 2-2,5 timmar. Kontrollera med en sticka. Färdigt!



Med smör, ost och ekologiska körsbärstomater smakar limpmackorna ljuvligt!




Det här limpreceptet fann sin väg till mig via min svärmor. I staden där hon bor pratades det om ett fantastiskt bröd som serverades på en viss restaurang. Alla ville smaka det berömda brödet! Några kluriga kvinnor i stan satte igång att försöka lista ut hur det var gjort. Tills en dag då en kvinna kom med ett gammalt urklipp från Expressen. -Det här är det, sa hon! Och det var det.

Märkligt med namnet också - Protestlimpa. Charmigt på nåt vis...


En av protestlimporna blev en valborgspresent till mina föräldrar. Jag tycker att bröd är en fin-fin "gåbortpresent"!

Ha en stämningsfull kväll i brasans sken!

12 kommentarer:

  1. Mm, min sambo bakade ett liknande bröd häromdagen, också med fil och bikarbonat. Det är bara så gott! Så till andra läsare kan jag bara säga: Baka! Det är enkelt jämfört med jäsbröd och det blir som sagt jättegott.

    SvaraRadera
  2. Maria: Vad roligt att din sambo baknat ett liknande bröd! Häftigt att något som är så enkelt kan bli så gott!

    Ett litet tilllägg till inlägget: Man knådar alltså inte degen utan rör bara ihop den. Den blir ganska lös. Det är därför man behöver brödformarna...

    /Maja

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag har tidigare också bakat ett liknande bröd. Tänkte prova det här någon dag (återkommer när jag har bakat och smakat). Det jag undrar är, måste det gå en dag emellan? Eller kan det kanske räcka med en timme eller två?

    Trevlig valborg!
    /C

    SvaraRadera
  4. Cornelia: Jag vet faktiskt inte hur länge rågkrosset behöver svälla i filen. De gånger jag har bakat brödet har det alltid fått stå över natten. Men tanken har slagit mig också, att det kanske kan funka med kortare tid än så också... Någon annan som vet?

    Trevlig valborg önskar jag dig också!

    /Maja

    SvaraRadera
  5. En gissning jag har är att det funkar även om man inte sväller rågkrosset (eller gör det lite kortare tid) men att man får mer tuggmotstånd då. Så är det med det recept jag testat i alla fall.

    /Maria

    SvaraRadera
  6. Detta verkar spännande. Jag får nog ta och köpa mig några brödformar och baka lite. /Clinen

    SvaraRadera
  7. M m m. Det där brödet ska jag absolut testa, nu när vi ska flytta till en gammal bagarstuga och allt. Då duger det inte med sketet köpebröd heller. En idé kanske kan vara att baka ut det i muffinsformar? Kortare baktid och färdiga "portionsförpackningar" :)
    Oc du Maja, när jag ändå "har dig på tråden", har du nåt bra recept på knäckebröd? Det är nåt jag aldrig testat att baka men har tänkt ge mig i kast med när jag får ett redigt kök att baka och laga mat i.
    /Fröken

    SvaraRadera
  8. Hej, Karin!

    Ja, det där med muffinsformar tål att exprimenteras med! Bra idé! Mysigt med små bröd...

    Jag har faktiskt aldrig bakat knäckebröd, men kom att tänka på att jag skulle vilja prova det när "Fru Purjo" skrev om det i ett av sina inlägg, häromdagen. Här är en länk till hennes recept:http://fru-purjo-fixar.blogspot.com/2010/05/mjol-fran-wastgotarna.html

    Lycka till med bakningen i din bagarstuga! Vad härligt det låter med flytten och huset:-)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  9. Clinen: Ja, gör det vet jag! Det är som sagt både lätt att göra och gott att äta;-)

    /Maja

    SvaraRadera
  10. Nu har jag testat din protestlimpa! Jättegott! Tack för tipset. Kram!

    http://emmashusbestyr.blogspot.com/2010/10/husmorsskolans-protestlimpa.html

    SvaraRadera
  11. Hej, som svar på en tidigare fråga så kan jag med glädje till alla otåliga att man absolut inte behöver svälla rågkrosset alls. Jag rör alltid ihop alla ingredienser och skjutsar in det i ugnen direkt, blir hur gott som helst och väldigt saftigt. Inga problem. Vet dock inte om det blir mer tuggmotstånd som någon sa om det sväller längre, kanske..

    SvaraRadera
  12. Emmas husbestyr: Åh, vad roligt att du provade mitt recept! Det här brödet är ett av mina egna favoriter:) Särskilt nu på hösten när det är gott med mustiga smaker.

    Ha det fint! Kram!

    Linda: Vad bra att veta att det funkar utan att man låter det svälla! Tack för att du redde ut det:)

    Hälsningar fr Maja

    SvaraRadera