tisdag 11 januari 2011

Symöte - Ordning och reda!


Hej, handarbetsvänner!

Idag är det tisdag igen och dags för symöte i Husmorsskolans Nya Syförening. (H.N.S. är alltså en nätbaserad syförening. Här kan du läsa mer om hur medlemskapet fungerar.) En liten nyhet är att jag skapat en länklista över syföreningens medlemmar. Den hittar ni i den högra kolumnen under syföreningsloggan. Titta gärna in hos de olika medlemmarna och låt er inspireras!

Den sista tiden har jag städat, sorterat och rensat bland mina handarbetsgrejor. Jag förvarar dem huvudsakligen i det här gamla klädskåpet:



Där har jag också alla fina handarbetsböcker som jag samlat på mig under årens lopp:



Tänk vad mycket inspiration här finns att hämta. Jag tröttnar aldrig på att bläddra i de här böckerna!



Den här tjusiga damen fick jag i julklapp av min man. En jubileumsutgåva av en Barbiedocka från 1959 som nytillverkades i samband med Barbies 50-års jubileum. Hon har fått en hedersplats i en av hyllorna ovanför mitt sybord.



För mig tror jag nästan att ordning är en förutsättning för kreativitet.

När jag:
  • sorterat mina tyger i prydliga högar
  • gått igenom oavslutade projekt och bestämt vilka jag ska avsluta och vilka jag faktiskt ska "ge upp"
  • ordnat med förvaringsaskar till knappar och symärken.
  • samlat alla snedremsor och resårband i en fin låda
  • arkiverat använda mönster
  • inventerat stickor och virknålar
  • gett varenda lite pinal en plats där jag kan hitta den

... då får jag lust att skapa!


Därför är faktiskt dagens handarbetstips, just detta. Gå igenom förråden och se vad som finns där! Kanske har du glömt hälften och blir glatt överraskad av allt fint som finns i dina gömmor... Kanske får du också nya idéer på köpet.

Det här fiffiga lilla virknålsetuiet är ett t.ex. ett resultat av min storstädning:



Det är sytt av en fyrkantig duk, lite överbliven snedremsa, en snutt ljusblått band och en gammal vävd märklapp med mina initialer. Konstruktionen är enkel, därför låter jag bilderna tala för sig själva. Fråga gärna om något är oklart!







Jag hade redan liknande tygetuier till mina stickor. Virknålarna däremot, låg huller om buller. Men nu är det ordning på torpet igen, och det känns så skönt!



Ser fram mot att sy nu! Inplanerade projekt är bl.a. ett förkläde till mig själv och ett flanellnattlinne åt min lilla dotter. Mer om det framöver... Hur går det för er andra med handarbetandet?

20 kommentarer:

  1. Det går inte alls ;-)
    känner mig tillfälligt handlingsförlamad vad gäller handarbete. Vårsolen/vintersolen tar fram det sämsta i hemmet. Dammet och de kletiga fönstren syns så väl...
    så städning har prioritet just nu.
    Håller med dig, att det är lättare att komma igång med saker när man sorterat var sak på sin plats. Hittade mitt virknålsetui igår, blev så glad. Ett i trä med skjutlock. Och där i låg den gamla virknålen med träskaft som jag letat så efter...
    Dags att ta fram dammsugaren
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  2. Ja, ordning och reda är alltid skönt. Även om jag än så länge inte har samlat på mig så mycket tyger och liknande.

    Däremot har jag nu mera en symaskin. :) Så jag hoppas att jag snart ska kunna komma igång med lite roliga projekt. Någon i föreningen som har lite tips på lätta saker man kan sy när man ska bekanta sig med sin nya symaskin?

    /Cornelia

    SvaraRadera
  3. Nja, just nu ligger fokus på en liten tjatkampanj på maken som lovat i snart sex år att han ska renovera klart mitt kommande pysselrum.
    (Han vill promp sköta renoveringen av undervåningens rum själv - fråga mig inte om varför? Resten av huset fixar/har jag fixat själv.)
    I väntan på det seglar stickor, virknålar, tyger, papper och lim runt på det mest skilda ställen över ägorna.
    Planen är att ge upp hoppet om ett helt rum och i stället skaffa mig ett stort skåp för att överhuvudtaget hitta bland alla mina pågående projekt.
    Vilket år som helst...:)

    SvaraRadera
  4. Städa bland mina sysaker, tyger och annat pyssel ska jag göra så fort övervåningen är färdigrenoverad. Då blir nämligen en av klädkamrarna lediga från spjälsäng (jepp bebis sover i klädkammaren). Nu broderar jag vidare på min märkduk och ska sätta igång att lära mig sticka är tanken.
    Veckans symötesinlägg: http://dorransblog.blogspot.com/2011/01/symotestisdag-garn.html

    kram kram och tack för att du inspirerar!

    SvaraRadera
  5. O ja. Här hos mig stickas det strumpor för fullt under tiden jag är inne bland bloggar. Men önskar ibland en dator som man kunde styra med rösten eller så för att bläddra...
    Ja så att jag inte behövde lägga ner sticksömmen... Har en beställning på ett par tofflor till av maken de var populära här hos mig. Städade bort granen idag äntligen så nu kommer jag fram till min sykorg igen.
    Just nu är det så mycket trädgård och fröer hos mig har inget att lägga ut i symötesinlägg idag men hoppas det är ok ändå.
    Älskar att bli inspirerad av andras klurigheter. Virknålshållare det borde jag ha. Kram /Gela

    SvaraRadera
  6. Oj, vilken kul och inspirerande blogg du har!

    Klart jag vill vara med i Husmorsskolans nya syförening!
    Räcker det med att anmäla sig här eller vill du att jag gör det någon annanstans också?

    Städa i syrummet, tygerna, garnerna och bland alla syprylarna är verkligen något jag skulle behöva just nu, det mesta är i en kollosal röra, känns det som!

    Och du har helt rätt: ORDNING BLAND GREJERNA ÄR ETT MÅSTE OM MAN SKA KUNNA SKAPA!

    Så... projekt städning är nästa steg... efter köket och badrummet och mina tvillingars födelsedagskalas!

    SvaraRadera
  7. Håller med ElsaMarianne, städande går före.. putsade alla fonster igår, bara på insidan dock. Jag har alltid stearinljus tända på kvällarna, och dessutom eldar jag en del rökelse så fönstren blir väääldigt sotiga. Nu gck det knappt att se om det snöade eller inte ute så...

    I övrigt har jag projekt Rosa på gång, men behöver ungefär en meter vit brokad, vilket var svåare att hitta än jag trodde..

    Sen så köpte Mannen en ny fleecefilt till soffan (har vit klädsel och brukar lägga en filt över eftersom hundarna gära ligger i den på nätterna), billig IKEA, men den har fransar vilket brukar ge ett rörigt intryck när de tvättats. I vanliga fall klipper jag bara bort och slänger franskanten, den här gången tänkte jag göra ett litet projekt av det. Bilder kommer på bloggen under veckan =)

    SvaraRadera
  8. skönt med ett stort skåp att ha sina handarbetssaker i. min favoritbok när det kommer till handarbete är "stora handarbetsboken" från -65, som jag fått av min sambo. jag lånade en senare upplaga när jag säsongsjobbade på en liten ort i fjällen för många år sedan och behövde något att göra på kvällarna, när jag slutat jobba kunde jag inte hitta någon bok som så detaljerat och med ett så vackert språk beskrev många olika handarbeten, och som hade så många olika mönster och fina bilder. jag tittar nästan alltid i den innan jag börjar med ett nytt projekt.

    SvaraRadera
  9. Elsamarianne: Ja, efter julen känns det som man plötsligt ser all smuts... Konstigt det där. Och ännu värre blir det när vårsolen börjar skina in genom fönstren;)

    Vad fint det låter med virknålsfodralet och virknålen av trä!

    Cornelia: Grattis till symaskinen! Du kan t.ex. börja med att sy bordstabletter av stuvbitar, eller kanske en tygkasse, eller ett kuddöverdrag, gardiner... ja, det finns mycket. Lycka till! Blir kul att se dina framsteg sedan:)

    Mångmamma: Det där med renoveringar brukar ju tendera att dra ut på tiden... Stort skåp är en bra lösning! Allt samlat på ett ställe med en dörr att stänga om hela härligheten;)

    Dorro: Vad mysigt det låter med blivande pysselrum i klädkammaren! Och som sagt härligt med märkduken och stickplanerna!

    Gela: Vad roligt att du har huset fullt av trädgårdsgrejor! Det får mig att tänka på våren! Roligt att höra om ditt stickande också... Du behöver inte tänka på något inlägg. Det gör man när man har tid och lust. Inga krav här inte!

    Gerda-Thyra: Välkommen hit! Vad roligt att du vill vara med i syföreningen och att du gillar min blogg! Du behöver inte anmäla dig någon annanstans. Jag lägger till dig i länklistan nu!

    Ja, städning och rensning är inte alltid så lätt att hinna med, men åh så skönt det är när man gjort det:)

    Mylla: Usch, tala inte om fönster... mina köksfönster skriker just nu efter att bli tvättade;) Får se när jag kommer mig för.
    Ser fram mot att se ditt fleeceprojekt!

    Erika: Vilket spännande boktips! Nu blev jag jättenyfiken på den boken. Blir till att hålla utkik efter den på antikvariat och loppisar.

    Alla: Tack för ett supermysigt symöte! Kul att så många tittade in här och kommenterade idag!

    God natt önskar Maja!

    SvaraRadera
  10. Ska nog sy en variant på din virknålspryl, för kockknivar åt Mannen. Vi är ju engagerade i en medeltdisförening och i de sammanhangen lagar han ofta mat, och då vill man ju gärna ha med sig sina egna knivar som man vet är skarpa och ligger bra i handen!

    SvaraRadera
  11. Oordning får mig att skapa men till sist ändå inte ... var är det jag behöver? under vilken hög?
    Mina barn har förmågan att skapa vackra kreativa ting, kan det vara maken som är skyldig?

    SvaraRadera
  12. hej fina du och alla andra i syföreningen. jag är en riktigt pysselgalen filur med kreativitet sprutande ur öronen och skulle supergärna gå med i er syförening. jag stickar, syr, papperspysslar i alla former, återbrukar, renoverar möbler, kokar sylt, loppisfyndar och kommer på finurliga saker till hemmet. Ingenting jag införskaffar får behålla sin ursprungliga form utan jag ska alltid vara där och ända på något vis. jag har även fått ärva en knyppeldyna utav mormor... men den har jag inte gett mig på en, kanske blir det nästa projekt.... Titta gärna in hos mig på en blogg som är fullspäckad med en det ena, en det andra. kram på er

    SvaraRadera
  13. det blev en hmm.. annorlunda kudde, men den fick godkänt av Mannen! Gå gärna in på min blogg och kolla, är jag med i syföreningen föresten?

    SvaraRadera
  14. 4U2: Ja, det kan verkligen vara frustrerande när man inte hittar och därför inte får något gjort!

    Hej, Eddy! Välkommen hit! Superkul att du vill vara med! Knyppeldynan låter spännande. Ska bli roligt att se om du gör något av det:) Då lägger jag till dig i länklistan för syföreningen och därmed är du medlem! Allt du behöver göra är att lägga in "syföreningsloggan" (alltså det svartvita fotot med damerna som syr) i din sidmeny och länka hit! Vi ses!

    Mylla: nej, jag tror faktsikt inte att du anmält dig. Fast det kan vara jag som missat det. Vill du att jag lägger till dig? Vore ju jätteroligt att ha dig med, förstås!

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera
  15. Hej! Underbar blogg du har! Jag skulle gärna vilja vara med i din syförening!
    Jag är nog som du och gillar att hålla på med det mesta som rör hemmet!
    Jag handarbetar även med det mesta broderar, stickar, virkar och syr. Och nu på senare tid gillar jag att ta vara på saker istället för att kasta bort. Ett par uttjänta jeans eller en löpare kan ända upp som ett album till mina scrapprojekt. För det är även en annan sak som ligger mej varmt om hjärtat. Scrapbooking och cardmaking. Med andra ord jag gillar att grejja med det mesta!
    Jag har förnärvarande två bloggar men funderar på att lägga allt i en, jag har inte kommit till beslut ännu.
    http://marjasverkstad.blogspot.com/
    http://marjasblogg.blogspot.com/
    Du kan kanske ge mej ett förslag om hur jag ska göra;-)
    Kram Marja

    SvaraRadera
  16. Hej, Marja! Vad roligt att du hittade hit! låter spännande med allt pyssel du har för dig. Ska bli kul att följa det:)

    Svårt att råda dig om bloggarna. Personligen skulle jag nog välja att samla allt i en istället för två, så att jag kunde lägga allt krut på en enda. Men det beror ju helt på av vilken anledning man har två... Kanske du vill skilja innehållet åt?

    Hur som helst är du hjärtligt välkommen in i syföreningen! Tala bara om för mig vilken av adresserna jag ska länka till när jag lägger in dig i länklistan? Och så lägger du in "syföreningsloggan" i din sidkolumn på den bloggen!

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera
  17. Du kan ta http://marjasverkstad.blogspot.com/ tillsvidare så ska jag ta en ordentlig funderare på vem som ska få leva kvar =)
    Lägger in din logga!
    kram

    SvaraRadera
  18. hej hopp! å vad kul! vad glad jag blir. ska genast lägga in loggan och låta mig inspireras och inspirera er. kram å dig

    SvaraRadera
  19. Hej!
    Jag skulle hemskt gärna vilja vara med i Husmorsskolans Nya Syförening. När jag var liten och min mormor levde lärde hon mig att sticka och vira vilket resulterade i ett antal olika gosedjur stoppade med toapapper och små tygstuvar. Sedan dess har intresset alltid lite smått funnits hos mig, jag har i smyg lånat tyger och symaskinen av min mamma samt tagit garner ur hennes förråd och påbörjat halsdukar m.m. Nu har jag flyttat hemifrån och plugga till civilingenjör vilket betyder att handarbetet har fått läggas lite på hyllan, men jag har precis fått upp intresset riktigt ordentligt. Fick en symaskin i julklapp förra året och har påbörjat och avslutat flera projekt den senaste tiden. Tyvärr har inte allt hamnat på bloggen, men adressen till den är i alla fall: http://missnoid.blogspot.com
    I övrigt vill jag bara tacka för en jättebra blogg :)

    SvaraRadera
  20. Lovisa Nöid: Hej, Lovisa! Åh, vad roligt att du vill vara med i föreningen. Jag ska lägga in dig i länklistan med en gång! Vad fint att du fick lära dig handarbete av din mormor. Låter ju spännande med din symaskin också.

    Då ses vi på symötena framöver! Tack för att du gillar min blogg, förresten!

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera