onsdag 8 juni 2011

Gör din egen isglass!


Kan du gissa vad de här färgglada föremålen är?


Jo, det är bedårande små isglass-formar som jag har fått av mina föräldrar! De är köpta på Erikshjälpen för 4 kronor. Vilket fynd, va!

Jag är så glad för dem! Har nämligen letat efter glassformar länge utan att hitta några... (Förresten, jag hittade en sort men de var alldeles för klumpiga och utformade som enögda rymdmonster...) De här däremot, gillar jag verkligen! Både för att pinnarna är färgglada och fint plastiga och för det perfekta formatet (det blir ganska små glassar).

Igår invigde vi formarna genom att göra egna "Fläderpinnar". Det blev både gott och läskande! Och kanske lite extra gott tack vare att min mamma gjort flädersaften:)

Majas Fläderpinnar

6 små isglassar

1,5 dl flädersaft
1,5 dl vatten

Blanda, häll i formar och låt frysa.

När man gör isglass av saft bör man tänka på att göra saften mycket starkare än vanlig dricksaft. Annars kommer glassen att smaka mer vatten än saft. Att blanda 1 del saft med 1 del vatten tycker jag brukar bli bra.

I sommar tänker jag experimentera med olika isglassvarianter. Jag tycker om att själv ha inflytande över innehållet i maten man äter! Det är så praktiskt att kunna tillverka egen glass när man har en liten glass-älskare i huset. Dessutom är det en mysig tillsammansaktivitet (lånar det fina begreppet från Anna och Kyrkkaffebloggen).

Ska försöka uppfinna några nyttiga vardags-glassrecept inför kommande heta sommardagar. Har sett varianter på amerikanska bloggar där de använt smultron, jordgubbar och till och med spenat... Vi får se vad jag hittar på. Om någon av er läsare har tips att dela med er av tar jag tacksamt emot dem!

17 kommentarer:

  1. hej maja. jag har gett dig en fin liten utmärkelse i min blogg... jag ville bara att du skulle känna till det=) kram på dig

    SvaraRadera
  2. Nämen vad gulligt av dig, Eddy! Så glad och stolt jag blir:)

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Hej du, jag gör också egen isglass i fådda formar och barnen älskar det kram Gela

    SvaraRadera
  4. Va kul med recept på isglass. Jag har tidigare alltid gjort det där felet att ha för svag saft i glassen. Nu fick jag lära mig hur man ska göra. Ser fram emot fler roliga varianter!! Har nämligen glassformar som vi fått eller råkat få med oss från svärmor :)

    SvaraRadera
  5. Vilka minnen du väcker! Gjorde alltid egna glasspinnar när jag var liten och det blev aldrig särskilt bra. Alltid en kärna av jättestark saft och smaklös is runt om. Antar att jag skulle haft starkare saft ;-)
    Vet att jag sett glassformar på Ikea för inte så länge sedan och på ICA Maxi för bara ett par veckor sedan.
    Läste det här inlägget om hemgjorda glasspinnar häromdagen: http://sockerrus.se/2011/05/10/lyxig-och-ratt-sa-nyttig-glass/
    Tips på nyttig glass: Frys in banan i bitar. Låt tina lite lagom och mixa sedan med kakao. Blir som turboglassen man gjorde när man var liten av frysta bär och grädde. Har även hört att man kan göra glass på avokado.

    SvaraRadera
  6. Jag har också köpt sånna. Hittade på ICA Maxi så här ska också göras isglass i sommar.

    SvaraRadera
  7. Gela: Vad roligt! Det verkar vara en säker barn-favorit!

    Makena: Det är lätt att göra "för-svag-saft-misstaget";) Men när man gör den tillräckligt stark så blir det väldigt gott! Just flädersaft är nog min egen favorit. Ja, ibland "råkar" man få med sig användbara saker;)

    Dreamsicle: Vad roligt att isglassarna väckte minnen. Tack för alla bra tips! Bananglassen verkar ju jättesmart. Jag har även gjort glass av övermogna bananer som behövde användas, en slatt vispad grädde och lite vaniljpulver. Blev också väldig gott!

    Dorro: Då är ju ICA MAXI ett tips om någon letar efter formar. Det kan ju som sagt vara lite klurigt att få tag i... Glöm inte att tipsa mig om du hittar på nåt bar recept!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Läste om dig o din blogg i Minnenas Journal och har tipsat om den till Hus & Hem (https://www.facebook.com/pages/Hus-Hem/125094554188546) som efterlyste husmorstips, så hoppas att det är OK.
    Gillar verkligen det jag läst av (o om) dig hittills!
    /*

    SvaraRadera
  9. Hej, MalinMatilda!

    Oj, vad gulligt av dig att tipsa dem! Såklart är det ok, det känns ju naturligtvis jättekul för mig!

    Fint också att höra att du gillar det jag gör!

    Välkommen hit till min blogg! Hälsar Maja!

    SvaraRadera
  10. Hej Maja!
    Har hört talas om din blogg (P3) många gånger men aldrig hittat hit innan. Nu är jag fast! Det kliar i fingrarna och jag blir helt galet förtjust i glasflaskorna (glöm inte glasburkar för sylten) och fåraherdekäket! FIN blogg!

    Vad sägs om farmors citronsaft i glassform?

    -två citroner, den ena skivas tunt och den andra pressas
    -fyra kaffekoppar strösocker
    -en dessertsked citronsyra
    -en halv liter vatten kokas upp och hälls över de andra ingredienserna i en kastrull. Rör om tills sockret löst sig och låt stå under lock över natten. Sila och häll upp på de finaste flaskorna.

    Saften håller inte jättebra verkar det som, låt den stå i kylen, inte allt för länge. Eller gör glass för all del!

    Tack för mig, på återseende!

    SvaraRadera
  11. Hej, Ellen!

    Vad roligt att du hittade hit! Varmt välkommen!

    Och det allra märkligaste: Jag kommer just från affären där jag handlat en herrans massa ekologiska citroner som jag ska koka lemonad av:) Och så läser jag ditt citron-saft-tips! Lustigt sammanträffande. Nu tänker jag pröva ditt recept också, och det där med att göra isglass av den låter som en fin-fin idé!

    Ha det så bra!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  12. Kul med isglassrecept! Maken köpte formar för ett bra tag sedan, och vi har aldrig använt dom. Men nu ska barnbarnet, 3 år, kommer hit nästa helg, och då kommen nog en och annan isglass väl till pass! Tack, tack!!

    SvaraRadera
  13. Heh! Kan tipsa dig om att koka upp vattnet (el var det vattnet blandat m saften?) innan du fryser, då blir inte bara isen kvar när man suger på glassen...

    SvaraRadera
  14. Ikea har billiga och bra isglassformar för 9kr :-)

    SvaraRadera
  15. Omg!! Exakt sånna glassformar hade jag när jag var liten! Åååhh vilken nostalgi

    SvaraRadera
  16. Jag vill tipsa om Tupperwares glassformar som har en mycket smart design, där höljet till glassen används som hållare (barn får ett stadigt grepp om hållaren) och som även samlar upp smält glass.

    SvaraRadera
  17. Hej.
    Jag har lite frågor.
    Du skriver att 50/50 vatten/saft blir bra.
    Men hur mycket vatten innehåller då saften från början?
    Jag menar... Det finns ju saft som skall blandas 1+9, 2+8 mm mm.
    Det kan väl inte bli samma styrka i smaken på glassen då?

    Förstår du mina funderingar?

    SvaraRadera