tisdag 14 juni 2011

Symöte - Romantiska rutor!





Välkomna till symöte i sommartid!

För något halvår sedan såg jag kostymfilmen "Bright Star" av Jane Campion. Filmen berättar den tragiska historien om poeten John Keats och Fanny Brawn´s treåriga kärlekshistoria. Romansen slutar med att John Keats går bort vid 25 års ålder. Keats fästmö Fanny är en skicklig sömmerska och filmen är därför fylld av både poesie, sömnad och en hel massa vackra kläder. Det plagg som jag blev mest fångad av var hennes lilla bäddkofta. Små, små virkade rutor i milda färger som sammanfogats till en alldeles underbar helhet. Är man det minsta handarbetsintresserad kan man inte annat än sucka djupt och andäktigt när man ser en sådan skapelse!

Med inspiration av Fannys bäddkofta har jag satt igång ett riktigt långtidsprojekt. För att det ska vara en smula mer överkomligt virkar jag istället för pyttesmå rutor, en aning större rutor med blomstermotiv. Det garn jag använder är Rowan´s Cotton Glace som jag under de senaste åren köpt på mig i en rad olika nyanser (oftast på rea, när de sålt ut nyanser som ska utgå ur sortimentet). Efterhand kommer jag att välja vilka färger jag vill använda. De flesta kommer nog att vara milda pasteller, möjligen med en djupblå färg som kontrast.

Mönstret till rutan hittade jag i " The Book of Weekend Crochet". Där finns även mönster på en trekant som kompletterar rutorna om man vill sammanfoga dem till en bolero. Kommer att utgå från bolero-skissen men göra en del förändringar för att få min bäddkofta som jag vill ha den. Men det där med monsteringen får bli en senare fråga... Jag räknar med att de här projektet kommer att ta lång tid att avsluta. Virkar någon ruta då och då. Ganska härligt att ha något sådant i bakgrunden till alla andra snabbare projekt.


Och medan man virkar kan man ju alltid drömma om stenhus på den engelska landsbygden, vita bomullsklänningar, vidbrättade halmhattar, kärleksbrev med lacksigill och halvöppna fönster med fladdrande gardiner som släpper in sorlet från trädgårdsfester i sommartid.


Hur går det för er andra syföreningsmedlemmar? Har ni gjort något spännande? Välkommen att lämna en länk till ert handarbetsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

14 kommentarer:

  1. Hmm.. Verkar vara ett bra filmtips för en regnig dag i sommar :) Vilka söta rutor det blev! kul med lite variation till de vanliga mormorsrutorna.

    Trots värmen har jag iallafall fått klart min sommarklänning, i 50-tals modell. Jag har en massa andra projekt på gång också, men jag sparar dem till nästa symöte ;)

    SvaraRadera
  2. Underbara rutor, är såååå glad för att du håller i symötet är så inspirerande. Tog faktiskt bilder av något nystickat denna morgon men när de skulle laddas över till datorn tog batteriet i kameran slut så de får gott vänta tills nästa tisdag.
    Ha en fin dag hoppas att det inte gör nåt att jag länkade till lite andra tips i stället.
    Kram Gela

    SvaraRadera
  3. Jättefina rutor. Du hittar så fina mänster.

    SvaraRadera
  4. Tänk vad användbart det är med rutor av alla de slag. Jättesöta var de med blommor. Skall bli spännande att se det färdiga resultatet.

    Jag har inte hunnit med så mycket handarbete under veckan som gått. Men tipsar istället vad man kan göra med knappar förutom att sy i dem i plagg :-)

    SvaraRadera
  5. Åh vad bra! Jag håller på att avsluta en kofta till dottern och tänkte ge mig på en ny, men jag behövde en söt liten ruta! Denna blir jättebra. Tror nog att jag kan klura ut mönstret någorlunda från din bild!

    SvaraRadera
  6. Rutor kan man inte få för många av.
    Idag har jag inte inspiration för att sy eller sticka utan vill göra fint hemma. Jag målar t om min öppna spis. Det ska lukta rent av såpa i husest innan jag är klar. Titta gärna på föregående inlägg om ni vill se nåt sytt.

    SvaraRadera
  7. Jag älskar Bright star, ska nog försöka få tag på den på dvd (om jag hittar den billigt), i princip hela Fannys gardrob skulle få flytta in här!

    Idag bjuder jag på en nåldyna, som jag dock inte gjort själv men väl fått i utbyte mot något jag gjort, det borde väl räknas? ;-)

    SvaraRadera
  8. Åh, vad bra med filmtips...den där ska jag lägga i "filmlistan" på lovefilm med en gång, verkar ju jättebra..Har alltid haft en svaghet för Keats..Har faktiskt varit på Keats-museet i Rom som är i lägenheten han bodde och dog i. Till och med sängen som han sov i var kvar, var lite häftigt..så hade de förståss massa teckningar av honom och för att inte tala om böcker..

    Den där bäddjackan tror jag kommer bli hur fin som helst. ser fram emot att se den färdig sen... Dina rutor är så himla fina...

    Själv har jag gjort paspoallerade knapphål på min kadettrandiga kavaj...Det är lite pilligt, men det blir tjusigt i slutändan.

    / Olivia

    SvaraRadera
  9. Hej hej alla glada! Idag handlar det om mönsterkonstruktion hos mig. Välkomna.

    SvaraRadera
  10. Åh, den filmen måste jag se väldigt snart! Tur jag har semester snart!!!
    Film har inte blivit för mig på sistone men jag kollade på Candleford to Lark rise igår på SVT play medans jag stickade på det mönster jag fattat beslut om att börja på istället för tröjan med blad. Ibland får man repa upp för att komma framåt :)

    SvaraRadera
  11. Fannys underbara kofta är virkad av Sophie Digard, och det r inte riktigt mormorsrutor;

    http://www.google.se/search?q=sophie+digard&hl=sv&client=firefox-a&hs=Kky&rls=org.mozilla:en-US:official&prmd=ivnso&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=h_D3TZbDFYbvsgbvuKyKCQ&ved=0CB4QsAQ&biw=1280&bih=657

    SvaraRadera
  12. Jessica: Javisst, perfekt för en regning dag! vad spännande med 50-tals klänning!

    Gela: Vad fint att höra att du uppskattar symötena! Det är så roligt att vi blivit så många, tycker jag!

    Gerda-thyra: Den är jättefin, den filmen!

    Fia: Tack!

    100% husmor: Roligt med fler knappidéer!

    Kaja: Vad roligt att du gillade rutan! fråga mig gärna om hjälp om du inte får till den!

    Klockarbarn: vad härligt det låter med såpdoften!

    Mylla: Instämmer! Skulle inte heller tacka nej till Fannys garderob;)

    Olivia: Vad roligt att jag kunde tipsa dig om en romantisk kostymfilm;) Annars är det ju oftast jag som snappar upp sådana filmtips hos dig;)

    Dorro: Vad spännande!

    Alma: Nämen vad roligt:) Både med Candelford to Lark rise (som jag också såg häromkvällen när jag stickade) och med den fina fina tröjan som du börjat på! rekommenderar det där mönstret varmt! Det är ju samma idé som min påskkofta!

    Mylla: Åh, tack för upplysningen Mylla! vad roligt att få reda på vem som har gjort den!


    Alla: Tack för ytterligare ett riktgigt trevligt symöte!

    Hälsar Maja

    SvaraRadera
  13. Hejsa

    Vil höra om du delar med dig av mönstret på den vackra rutan , eller om jeg kan köpa mönster av dig?
    Vänlig hälsning från Åsa

    SvaraRadera