måndag 11 november 2013

Måndagsrapport!

När det är som tystat här på bloggen händer det oftast som mest i verkliga livet.

Jag stickar på en design, som snart ska vara färdig, jobbar med Manufakturen, och så renoverar vi lillans nya rum, och i lördags föreläste jag på en trevlig Församlingsfrukost i Högerud - utanför Arvika.

Församlingsfrukost - vilken grej det är förresten! Att få slå sig ner vid dukat frukostbord, en lördagmorgon och bara umgås och lyssna på någon som berättar. Kan det bli mycket bättre än så?

När jag föreläser brukar jag ha med mig en stor kasse med spännande föremål från mina gömmor - stoppsvamp, sylttratt, förkläden, gamla kokböcker, ägghämtare, bandkrusare och mycket, mycket mer. Att låta föremål bli utgångspunkt för ett samtal är väldigt spännande.

Några av de saker som jag snappade upp av damerna som lyssnade på mig, handlade om hur man hushållade med maten under ransoneringstiden. En dam berättade att det var vanligt att man använde Karl Johan-svamp att dryga ut köttfärsen med. Det låter ju väldigt finurligt, och borde ju gå precis lika bra idag! En annan av lyssnarna pratade om de sylt- och saftböcker som gavs ut under kriget, och att recepten i dem var gjorda för att det skulle gå åt så lite socker som möjligt. Därför skapade man sylt som innehöll kombinationer av bär, där vissa hade en större naturlig sötma och därför balanserade den surare bärsorten. Smart va? Skulle vara roligt att titta i någon sådan bok, så jag ska definitivt hålla utkik efter de årgångarna. 

Önskar en trevlig veckostart!

5 kommentarer:

  1. Ja, att äta mindre kött och mindre socker är ju väldigt aktuellt även i vår tid om än av andra skäl än krig och fattigdom.

    SvaraRadera
  2. Och att dryga ut köttfärsen med annat kan ju vara bra av ekologiska skäl, så det låter ju också väldigt smart.
    (Synd bara att min familj inte äter svamp, risken finns att inget skulle bli äten av sådan köttfärs.)
    Det som du skriver om är verkligen värdefulla kunskaper som riskerar att förloras. För att man liksom rationaliserade bort ett helt yrke, liksom, när kvinnorna gick in i förvärvsarbete. Som om de hade suttit och rullat tummarna innan dess. ... Detta kan göra mig riktigt upprörd, att vi har glömt bort att det finns kunskap och kompetens som man inte värdera(de) alls. En del av detta plockas upp igen idag, men många är det inte som ägnar så mycket av sin tillvaro åt detta samlande som du gör, vad jag förstår. Det är ett viktigt jobb.

    SvaraRadera
  3. Jag var på en intressant föreläsning på Röhsska musseet i Göteborg, som handlade om kläder och textilier under krigsåren. "Kriget kliade" sade en kvinna, då man ofta fick hålla sig till godo med stickig ull mm. Men visst är det intressant med hur de lyckades spara, gneta och göra saker av nästan ingenting! Även jag är nyfiken på recepten i de böcker du nämnde Maja. =) Jag har en intressant bok från början av 50-talet som handlar om att inreda sin moderna trea så att även ungdomarna har sin egna plats i tex bäddsoffan i vardagsrummet. Tänk, idag får man inte bo hur många man vill i en hyreslägenhet - då var det lyx att bara vara en familj per lägenhet. Vad livet och dess förutsättningar ändrats för många sedan 40-talet tänker jag...

    SvaraRadera
  4. Till viss del åt de förmodligen betydligt nyttigare.
    Svamp i köttbullar/pannbiffar har jag alltid :) fast mest för smaken kanske. Dessutom har jag gärna mycket grönsaker i köttfärssås. Gärna en påse frysta wokgrönsaker i grytan med 8-9 portioner. (Är ju inte matlagare egentligen, så det görs för frysen...)
    Tänker ibland på det där med att sy om kostymer till dräkter och liknande.
    Mycket kunskap finns där!

    SvaraRadera
  5. När vi ska snåla in lite här hemma brukar jag dryga ut köttfärsen med fint riven vitkål. Det ger ingen som helst smak, men mättar bra och får allting att räcka lite längre.. =) Ska testa med svamp också tror jag. Skulle vara trevligt att ha några recept från den tiden, men jag tycker dem är svåra att hitta. =)

    SvaraRadera