torsdag 22 mars 2012

Äggstället!
Äggställ, ägghållare eller ägglåda? Vet inte riktigt vad man ska kalla det, men jag har sökt efter ett i flera år nu. Och så plötsligt fann jag det här av porslin i Mora, av alla ställen.

Mormor hade ett av plast som hon hade ärvt av sin mamma. För mig var det så symboliskt med det där äggstället... Det blev liksom ett tecken på ordningen hos mormor och morfar, en symbol för hur fint de hade det ordnat. Det var så spännande att sitta där på kökspallen och se hur mormor plockade fram det ur kylskåpet. Så tryggt att följa hennes arbete i det långsmala köket med de välfyllda redalådorna, vattenskopan som alltid hängde på sin plats och de hemvirkade grytlapparna.

Mitt äggställ är nog egentligen avsett för att servera kokta ägg ur, men jag ska ha det i kylskåpet. Precis som mormor. Tänk er att man ska baka en sockerkaka eller panera fisk och istället för att plocka fram en papplåda ur kylen sätter man fram det här vackra stället på bänken. En viss skillnad, eller hur? I alla fall för en sådan som jag som är förtjust i vackra husgeråd...

En annan poäng med äggstället är att jag har planer på att försöka köpa merparten av våra ägg från en lokal producent vid torghandeln på lördagarna. Då tar jag med mig en gammal papplåda att bära dem i, och så flyttar jag över äggen till stället när jag kommer hem. Fiffigt va?

P.S. Jag kan ju lägga till att äggstället är av märket "Saga Form", om det händelsevis är någon av er som letar efter ett, lika intensivt som  jag gjort;)

8 kommentarer:

 1. Ja, min mormor hade också äggen i en liten röd plastväska med handtag. Vi lånade den och hade våra kulor i ibland.
  Vilka minnen.
  Jag köper ägg från frigående höns och tar med mej en rejäl plastburk, här äter vi ägg i mängder. Men fint att ha en sån i porslin då man bakar , lustfylld kökssak helt enkelt;)
  kram ulla

  SvaraRadera
 2. Verkligen fin! Jag som äter ägg varje dag skulle verkligen njuta av ett äggställ men det får ju bara plats sex ägg i. Det är lite synd. Roligt att du funnit det du sökt. Det blir man alltid glad av.

  Ha en skön dag i solen (i alla fall har vi sol här). kram

  SvaraRadera
 3. Åh, det det verkar ju mycket mer praktiskt och finare att ha äggen i en form än i pappkartongen!

  Tror min mormor hade en i röd plast, med ett löst äggställ i och ett lock i genomskinlig plast. Hon hade också en matchande låda till baksmöret. Min mormor var en riktig hus- och matmor på den tiden hon orkade. <3

  Ha en fin vårdag! =)
  /Camy

  SvaraRadera
 4. Jag har ett vingligt i plast i kylskåpet.
  Vilket fint, och praktiskt och även rejält ställ du hittat. Sånt vill jag också ha. Saga Form, tack då vet jag var jag ska kolla.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 5. I de 2 senaste kylskåpen jag köpt har det följt med små "äggställ". Dock inte så vackert som ditt i porslin. Jag köper mina ägg i 30tråg och det är suveränt att hämta från trågen i kylskåpet i det lilla stället med plats för 6 st och ta med fram till arbetsbänken

  SvaraRadera
 6. Så fint och praktiskt! :)

  SvaraRadera
 7. Vilken underbar blogg jag råkade googla fram!!! =) Massa matnyttigheter ju! Önskar en fin dag/ Sarah

  SvaraRadera
 8. Sååå snyggt! Ett sånt äggställ skulle jag också vilja ha! Jag förvarar mina ägg i de tråkiga papplådorna jag köper dem i.
  Gillar din blogg, tittar in här emellanåt. Edith

  SvaraRadera