fredag 16 mars 2012

Dags för lax!























Varje onsdag kommer fiskbilen till vår lilla stad. Ibland passar jag på att köpa med mig något hem att göra middag av. I onsdags blev det en bit lax. Det är så fint att få fisken inslagen i papper, så där alldeles riktigt och rejält, och sedan lägga den i korgen och promenera hemåt i vårsolen.

Ugnsbakad lax är nästan är "självlagande". Väldigt smidig middagsmat!

Gör så här: Smörj en ugnsfast form med olivolja. Lägg laxen med skinnet nedåt. Pensla ovansidan med olivolja, salta och peppra. (Man kan också smaksätta me färska ötrkryddor om man vill.) Baka i mitten av ugnen på 225 grader i 15-20 minuter.

Vill man istället baka laxen på saltbädd, täcker man formens botten med grovt salt, lägger laxen ovanpå med skinnet uppåt, saltar och pepprar och bakar på samma sätt som ovan.

Servera med ris, eller pressad potatis och någon god sås.

1 kommentar:

  1. Vad underbart det lät. Att få köpa fisk på sådant mysigt sätt, och lägga ner i sin korg och traska hemåt...underbart. Och gud så gott med lax, mitt bästa, med kokt potatis och majonässås :)

    SvaraRadera