lördag 15 maj 2010

Koka blåbärssylt!Här kommer receptet på den himmelskt goda blåbärssylten jag serverade till "de underbara linfröplättarna" häromdagen:

500 g blåbär (frysta går bra)
250 g strösocker
Saften av 1/2 citron

1. Blanda blåbär och socker i en rostfri kastrull, droppa över citronsaften och rör om.

2. Låt blandningen stå i 20 minuter och safta till sig. Koka upp och sjud i 15-20 minuter, rör om då och då. Skumma av och häll upp på väl rengjorda, varma burkar.Har du aldrig steriliserat glaskärl kan du lära dig det av Husmorsskolan här. Det är nämligen viktigt att de glasburkar du förvarar sylten i är helt rena!

Lycka till med syltandet!

3 kommentarer:

 1. Hej! Roligt med sylt recept, speciellt när de inte verkar vara så svåra. Har nämligen alltid velat göra sylt men hittills aldrig provat. En fråga bara, vad innebär det att "skumma av"?

  Trevlig helg!
  /C

  SvaraRadera
 2. Hej, Cornelia!

  Det här receptet är jätte-enkelt! Så det är ju perfekt att börja med om du aldrig kokat sylt förut! Dessutom blir sylten supergod:-)

  "Att skumma av" innebär att du med en sked försiktigt tar bort det vita skummet som bildas ovanpå sylten i kastrullen. Där hamnar bl.a. "skogskräp" som ej rensats bort. Man vill inte ha med skummet ner i burkarna, för det kan göra så att sylten blir dålig i förtid... Ha en sked och en assiett beredd under koket, och så skummar du lite då och då. Mest framåt slutet av koket. Det är i princip omöjligt att få bort allt skum, så var inte orolig om lite blir kvar, huvudsaken är att det mesta skummas av!

  Lycka till och trevlig helg!

  /Maja

  SvaraRadera
 3. kanon go sylt tyckte min fru, hon hade sylten till fibergröten (havregröt)

  SvaraRadera