måndag 28 november 2011

Andra ingefärspepparkakor!

Förra veckan var jag ju inne på det där med Ingefärspepparkakor. Ni minns nog det gamla receptet från Prinsessornas kokbok som efterfrågades av en läsare... Efter det inlägget fick jag en hel rad glada tillrop i kommentarerna, från läsare som tyckte om både ingefära och pepparkakor. Jag fick också ett telefonsamtal från min svärmor som ville tipsa om ytterligare ett pepparkaksrecept med ingefärssmak. Hon bakar alltid den här varianten till jul och jag kan intyga att de är hejdlöst goda!! Kakorna innehåller cedroolja och har därför en ganska distinkt citrussmak - mycket bra i kombination med ingefäran. Så har ni inte bakat de pepparkakor ni behöver än - kommer här ytterligare ett recept att "sätta händerna i".

Jag och lillan bakade ett par plåtar i lördags till första adventmorgonen - så det blir definitivt fler pepparkaksbak innan julen är här!

Ingefärspepparkakor, ca 175 st

Ungstemperatur: 225 grader

1½ dl vispgrädde
2½ dl socker
1½ dl ljus sirap
1½ msk ingefära
3 kryddmått cedro/citronarom
1 msk bikarbonat
8½ dl vetemjöl

Vispa grädden till lätt skum. Sätt till socker, sirap, ingefära, cedroolja och bikarbonatet, utrört i lite vatten. Rör massan några minuter. Tillsätt största delen av mjölet. Arbeta degen lätt. Låt den vila övertäckt till nästa dag.

Arbeta degen smidig på bakbordet. Kavla ut den tunt på mjölat bakbord. Ta med mått ut pepparkakor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 3-5 minuter. Låt dem kallna på plåten.

2 kommentarer:

  1. Åh, det låter som pepparkakorna som min farmor gjorde! Hon kavlade ut degen på lite utstrött strösocker, vet inte riktigt vad det gav för effekt men de pepparkakorna tillsammans med farmors mandelmusslor med ris á la malta och jordgubbssylt var en av julens höjdpunkter när jag var liten. Måste också passa på att nämna grönkålssoppan med frikadeller och de mjuka brödkakorna som bakades på en upp-och-ner-vänd plåt i ugnen. Recepten är från farmors föräldrahem!

    SvaraRadera
  2. Oj, vilken massa spännande saker din farmor gjorde! Det där med strösockret under pepparkaksdegen har jag inte hört förut. Någon annan som vet mer om det?

    Och de där brödkakorna skulle jag vilja recept på!
    Kul att du delade med dig av dina minnen!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera