onsdag 2 november 2011

Servera banangrädde!


En god och trevlig efterrätt som jag gjorde för första gången alldeles nyligen, är banangrädde. Banangrädde är precis som det låter bananskivor i grädde och dessutom tillsätter man nötter och river lite mörk choklad över. Lätt som en plätt och gott på det där marängsuiss-aktiga sättet.

Även det här receptet fann jag i Vår kokbok från 1959. Någon som gjort det här tidigare?

Det är bra att samla på sig recept där bananer ingår. Då är det större chans att man "räddar" de där bruna exemplaren som blivit liggandes i fruktskålen. I boken den relativt nyutkomna kokboken "Fester med rester" (Libris förlag) delar jag med mig av fler bananrecept. Bland annat en läcker bananmarmelad som passar fint till tekvällarna i höstmörkret. Missa inte den!

Banangrädde

4 portioner

3 dl grädde
2-3 bananer
grovhackade valnötter eller hasselnötter
mörk choklad

Vispa grädden. Skiva ner bananerna i tunna skivor. Hacka nötterna och rör ner dem i grädden. Lägg upp i portionsskålar och riv över mörk choklad.

Har ni några fiffiga sätt att ta vara på bananer, förutom att äta dem som de är förstås?

10 kommentarer:

  1. Frys banan i skivor, mixa de frysa skivorna med kakao och honung.

    SvaraRadera
  2. Hej Maja, har jag berättat hur mycket jag tycker om din blogg? Den är så himla mysig och härlig och jag försöker titta in här varje dag!

    Appropå bananer så går de utmärkt att skiva och frysa ifall man inte vill äta dem direkt. Här har jag ett recept på bananglass som blev väldigt god:

    http://enklarejohanna.blogspot.com/2011/08/gamla-bananer-luktar-inte.html

    SvaraRadera
  3. Jag brukar bryta bananerna i tre delar, frysa in och använda till smoothies. :)

    SvaraRadera
  4. Jag har stött på samma sak fast med grovrivet äpple. Också gott!
    Jag sparar bananer som jag inte hinner med i frysen i mindre bitar, oftast blir det "glass" så som ovanstående tipsar om, men ibland smoothie av något slag eller milkshake.
    Just bananer känns som ett ofantligt slöseri att slänga då de har rest så långt och krävt så mycket resurser.

    /Alma på söndagspyssel

    SvaraRadera
  5. En annan god efterrätt är att skiva banan, lägga över hallon och blåbär, vispa grädde med vaniljpulver och klicka på. Sen river man bara lite mörk choklad över och så är det bara att njuta!

    /Evelina

    SvaraRadera
  6. Jennifer: Det där lät mycket spännande! Det måste jag prova! Tack för tipset.

    Johanna: Tack för bananglass tipset! Det låter supergott! Vad glad jag blir för att du gillar min blogg. Det värmer! Och vet du - jag gillar din också:) Den är väldigt fin, alltid läsvärd!

    Puff: Vad smart! Och smoothies är ju så gott - bra mellanmål för trötta barn:)

    Alma: Ja, äppelgrädde måste också bli jättegott! Håller helt med dig att det känns extra onödigt att slänga bananer som redan rest så långt för att de ska komma till oss...

    Evelina: Det där lät väldigt gott! Roligt att kombinera bananen med hallon och blåbär - detta ska jag testa nästa sommar!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  7. Jag kan intyga att banangrädde är gott och fint!
    Man kan baka bröd på övermogna bananer -- inte bara det amerikanska "Banana bread" som är en kaka, utan också ganska grov filmjölkslimpa. Recept finns i Fester med rester! Bananer fungerar bra i en vanlig bröddeg också såklart. Fast det är väl på gränsen till slöseri när man kan göra smoothies och annat gott ...
    Enklast och kanske allra godast: kör banan och apelsinjuice i mixern till frukost!

    SvaraRadera
  8. Anna: Tack för att du fyllde på med en massa bra förslag! Har du något recept på "Banana bread"? Vore kul att testa...

    Hälsar Maja

    SvaraRadera
  9. Gissar att det här fungerar:
    http://sotasaker.com/banana-bread/
    Men det ska finnas recept utan smör också.
    Och jag har någonstans ett sockerkaksrecept där bananerna ersätter ägg. Bra va?

    SvaraRadera
  10. Anna: Tack! Jag ska prova det nästa gång jag har några bruna bananer i närheten - men nu har jag ju snart så många bananrecept så att de går åt på en gång;)

    Det där med banan istället för ägg lät ju väldigt smart! Det tycker jag att du ska lägga upp på Kyrkkaffebloggen bums!

    Hälsar Maja

    SvaraRadera