lördag 4 februari 2012

Baka en "Layered Cake" med limekräm!


Ni glömmer väl inte att köpa Expressen Söndag imorgon? Där kan man läsa en intervju med mig och ta del av två recept som jag skapat och sist men inte minst - ett koftmönstret som jag konstruerat. Jag är så spänd på att se hur allt blir i tryck!!!

När Expressens fotograf fotade syjuntan hos mig i december, hade jag bakat två sorters småkakor och en "Layered Cake". Småkaksrecepten kommer som sagt var tidningen imorgon, men receptet på den mjuka kakan tänkte jag bjuda er på redan idag.

En "Layered Cake" är två sockerkakor på varandra med fyllning mellan och glasyr utanpå. Vill man få till en riktigt hög amerikansk praktkaka utan alltför stort besvär, så är det den här sorten man ska ge sig på! Limekakan jag gjorde till vårt symöte var en minivariant - jag gräddade sockerkakorna i två små hjärtformade sockerkaksformar.

Den här goda smeten räcker bra till två små kakor:

2 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk naturell yoghurt

1. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt, blanda de torra ingredienserna och rör i dem.
2. Tillsätt sist naturell yoghurt.
3. Smörj och bröa två små sockerkaksformar och häll i smeten. Grädda i 180 grader i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

Jag fyllde kakan med en hemkokt limekräm efter modifierat 1950-tals recept:

2-3 limefrukter
3 ägg
2 dl socker
50-75 gram smör

Tvätta frukterna, riv av skalet och pressa ur saften. Vispa ägg och socker i en kastrull i några minuter, tillsätt det rivna limeskalet och saften. Fortsätt att vispa krämen tills den tjocknar. Ta kastrullen åt sidan och rör ner smöret. Låt krämen svalna.

Sist av allt glaserade jag kakans ovansida med florsockerglasyr med lite limesaft i, som fick rinna ner på sidorna.

Det är vanligt att den här typen av kakor är helt täckta av glasyr/frosting. Då bli det ju ännu mer "tårtlikt". Själv tyckte jag att det var sött att breda ut glasyren på ovansidan och låta den rinna ner lite på sidorna...

Det här sättet att göra tårtor/kakor öppnar för många olika smaksättningar. Utgå från ditt bästa sockerkaksrecept och kombinera det med någon favorit-fyllning/glasyr!

3 kommentarer:

  1. Grattis till reportaget! Fint och mycket! Det kommer säkert att inspirera många.

    SvaraRadera
  2. Anna: Tack så mycket! Vad roligt att du läste! Jag känner mig väldigt glad över det hela:)

    SvaraRadera