Åtminstone en gång om året vill jag äta hembakade semlor - det finns liksom inget som går upp mot det! Inte ens de bästa konditori-semlorna... De semlor man gör själv kan man ju komponera precis som man vill när det gäller mängden mandelmassa och grädde. Det är väl därför det blir så gott? Och så tack vare de nybakta bullarna också förstås... Jag blandar alltid mandelmassan (- så här gör man förresten egen mandelmassa på ett enkelt sätt) med inkråmet och en skvätt mjölk. Det är ju lite olika hur man vill ha det med det där... Hur gör ni?
Numer har jag alltid några påsar jäsblandning, att ta till vid spontanbak, ståendes i skafferiet. Som idag till exempel - när det kom för mig att jag ville baka en plåt semmelbullarbullar. Med jäsblandningen säger det bara svisch och så är bullarna färdiga. Väldigt praktiskt för husmödrar i farten;)
Jag använde nedanstående recept från Dr Oetker. Det blev väldans bra och bullarna passar utmärkt att äta släta också!
Kardemummabullar
ca 30 st bullar
- 1 påse Dr. Oetker jäsblandning
- 1,5 dl socker
- 2 tsk malen kardemumma
- 0,5 tsk salt
- 150 g smält smör
- 5 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1,3 l vetemjöl
- 1 uppvispat ägg till penslingen
- 1. Blanda samman jäsblaning, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Rör ned smält smör, mjölk och ägg. Blanda ordentligt till en slät och smidig deg.
- 2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda in mer mjöl efter behov. Dela degen i jämnstora bitar som du formar till runda bullar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- 3. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter.
Vilket bra tips! Jäsblandning ska jag titta på nästa gång jag handlar!
SvaraRadera//Henrietta
Blev vanliga bullar igår eftersom vi saknade mandelmassa till fyllningen.
SvaraRaderaMan kan ju också välja att ha litet bittermandel i om man gör egen mandelmassa. Det gjorde jag sist jag gjorde mandelmassa och marsipan: http://kerstin.kokk.se/?p=12251
SvaraRaderaHenrietta: Ja, det är väldigt smidigt!
SvaraRaderaMaria: Det är inte fy skam det heller;)
Kerstin: Å, tack för ett bra tips!
Hälsningar från Maja
Jag har inte bakat egna semlor i år men gott är det:)
SvaraRaderaTack för tips om jäsblandningen! Hade jag inte läst din blogg hade det aldrig blivit av att jag köpt och provat. Himla händigt och praktiskt att ha hemma, till spontan- bakning. Men till planerat bak kan det nog hända att jag ändå väljer vanlig jäst bara för att ;)
SvaraRadera