måndag 13 februari 2012

Värdefulla gratishäften!


Jag är en av dem som samlar på mig sådana där små recepthäften som hänger lite här och var i matbutikerna... Oftast är de där receptfoldrarna väldigt fina - väl genomarbetade och vackert illustrerade. Som komprimerade kokböcker i miniatyr och gratis till på köpet! Genom att lusläsa dessa små receptsamlingar håller jag mig ajour med vad som är på gång i receptvärlden, både när det gäller recepten i sig, presentationen och formgivningen. Eftersom häftena tillverkas i rask takt av matproducenterna själva blir de som en liten provkarta över vad fabrikanterna vill sälja men också vad de tror att vi köpare vill laga i en viss period. Kanske är det tack vare den här flyktigheten som man vågar göra ta ut svängarna och göra broschyrerna så fantasifulla.

Tänk så många fina recept jag funnit på det här viset genom åren! Ett litet anspråkslöst bakhäfte har till exempel blivit själva fundamentet för mina julbak - där står både mina favorit-lussebullar och den mjuka pepparkakan med lingon som jag inte kan vara utan i julhelgen. Jag har också hittat väldigt många bra recept som innehåller kravmärkta produkter och Fair Trade-varor. Dessutom har jag samlat på mig en hel del spännande sylt- och marmeladrecept.

Och ja: Visst vet jag också att själva baktanken med sådana här trycksaker är att konsumenterna ska rusa åstad och köpa just den produkt som recepten föreslår, för att i nästa stund slänga häftet i soporna! Men eftersom det är så uppenbart så känner jag mig inte lurad. Nej, jag tar de färgglada receptsamlingarna med mig hem och läser dem omsorgsfullt  i soffhörnet, sedan bestämmer jag mig för vad som ska provlagas...

Och så förvandlas en hög gratisbroschyrer från slit-och-släng till dyrbar skatt! Å, vad jag tycker om att ha det så! Det är också en spännande tanke att de recepthäften vi samlar nu - kanske kommer att vara åtråvärda seconhandföremål om sisådär en 50 år. Precis som de här!

4 kommentarer:

 1. Vilken otrolig fin blogg, blir glad i hjärtat när man tittar runt.
  Skulle gärna länka till din sida från min blogg. Om det är i sin ordnign för dej.

  Mvh Therese Sigurdsson

  SvaraRadera
 2. Hehe, jag är också en riktig samlar på recepthäften! Har varit det så länge jag kan minnas :) Fast jag har de inte samlade så fint som du har dock.

  SvaraRadera
 3. Likadant här hemma... receptbroschyrer i massor! :-)

  SvaraRadera
 4. Oj, jag har aldrig ens tittat åt de där häftena, det måste nog ändras på. Ska genast börja öppna ögonen efter recepthäften. Tack för tipset!

  SvaraRadera