måndag 6 februari 2012

Efterlysning: Vem vet mer om näsduksskjortor?


Under den senaste tiden har jag träffat två äldre damer som oberoende av varandra berättat om näsduksskjortor. Tydligen var det en enkel typ av babyskjortor som skolflickor fick sy i slöjden under 1930-/40-talet? Kanske senare än så också?

Skjortorna syddes av madapolam, ett tunt bomullstyg. Samma sorts tyg användes också till näsdukar och därav namnet "näsduksskjorta".

Jag fick möjlighet att fota en av de gamla skjortorna som en av damerna hade kvar. Alla sömmar är handsydda och detaljerna är oerhört fint gjorda. Som ni ser sys skjortan av tre delar - ett framstycke och två bakstycken med knytning. Det är ju lätt att rita upp mönsterdelarna med utgångspunkt från den här skjortan och det planerar jag att göra. Det vore så roligt att ta upp det här sättet att sy babykläder igen! Därför skulle jag också vilja ha reda på om någon av er läsare vet mer om detta!

Har du sytt näsduksskjortor i skolan? Har du ett mönster eller en beskrivning kvar? Vet du var man kan få tag i madapolam (som numer verkar vara omöjligt att komma över)? Var snäll och lämna en kommentar isåfall!




11 kommentarer:

  1. Åhhh, den typen av skjortor hade jag till mina små som föddes på åttiotalet. De var arvegods från det jag själv var liten på 60-talet. De var mycket fina men inte så användbara eftersom de satt lite illa (fast tyg) och var oerhört svala (kanske funkar toppen en het sommardag??), men så fiiina!

    SvaraRadera
  2. Jag har skrivit ett inlägg i min blogg om dessa små skjortor och om boken med mönsterbeskrivning!
    Kolla här: http://helenej.blogspot.com/2012/02/sma-svala-babyskjortor-fran-forr-i.html

    SvaraRadera
  3. Kan du tänka att jag sydde en sån skjorta i slöjden när jag gick i skolan! Men det var inte i näsdukstyg men ganska tunt ändå. Jag sydde också en brodyrkrage till den. Något mönster har jag inte kvar tyvärr men skjortan finns, dottern har använt den till en docka. Måste gå in på Gerda-Thyras blogg och kolla där, detta var kul!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  4. Nej vad roligt, jag har fått ärva ett helt gäng med liknande skjortor till mina barn, hade ingen aning om att de kallades näsduksskjortor. Använde dem inte heller då de är långt ifrån så praktiska som dagens babybodys. Men vad roligt att se att de finns som ett begrepp! Hoppas du får svar på vad du letar efter.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  5. Röda Korset sydde sådana bebisskjortor till sina bebispaket, fast man la till en tygbit i ryggen så det inte glipade vid snörningen. de skjortorna klipps i ett enda stycke, förutom klaffen

    SvaraRadera
  6. Min mamma kom förbi för en liten stund sedan med Söndagsbilgan som hon hade köpt till mig.
    Vilken alldeles underbar kofta!
    Nu har jag skummat igenom mönstret lite och är inte helt säker att jag reder ut det men jag ska i alla fall testa.
    Koftan skulle passa sommarklänningarna perfekt.
    Sarah

    SvaraRadera
  7. TACK för en underbar blogg, jag bara älskar den. Har hittat ett ställe med madapolam
    http://www.skradderi.se/material.htm
    Eva SL

    SvaraRadera
  8. Efter att ha läst ditt inlägg drömde jag till och med om näsduksskjortorna i natt! Fråga mig inte vad det vill säga :)
    Min mamma gav mig några skjortor i samma tunna material som du beskriver, de är troligtvis sydda av hennes mamma i slutet av 40-talet eller på 50-talet.

    Btw, vill du ändra mitt namn till Fru Fleggman i spalten till höger? Tack för din otroligt fina blogg, den lyser upp min dag varje gång jag läser den.

    SvaraRadera
  9. Marie: Ja, de är nog mest för svala sommardagar;) Vad roligt att dina barn fick ha sådana!

    Gerda-Thyra: Tack, tack! Du är barar bäst:) Å, vad roligt att du visste så mycket om detta!

    Eva: Å, vad spännande att du sydde en i slöjden! Vackert med kragen till också. Roligt att du har den kvar i gömmorna!

    Elin: Ja, det verkar vara mång som har den här typen av skjortor i sina gömmor! Jag tycker jag har blivit mycket klokare efter det här inlägget - nu vet jag ju till och med från vilken bok som mönstret kommer ursprungligen!

    Jennifer: Jaha, spännande att höra!

    Sarah: Vad roligt att du gillade koftan - det blir jag glad för! Jag kommer att sätta ihop ett bildinlägg med lite tips för de olika momenten i koftstickandet. Vill skriva ett tips redan nu - tänk på att de 11 kantmaskorna på höger och vänster sida, ska stickas redan från början. Vid närmare eftertanke är det inte helt tydligt i mönstret...

    Eva: Nejmen vad fint att du gillar min blogg och vad snällt att du tog reda på ett ställe där man kan köpa madapolam! Tusen tack för det!

    Fru Fleggman: Vad intressant att näsduksskjortorna till och med dök upp i dina drömmar! Som sagt var - undrar vad det vill säga? Spännande att du har några skjortor i dina gömmor!

    Visst ändrar jag i listan - lovar att fixa det under dagen!

    Jag blir så glad för att du tycker om in blogg! Det betyder mycket att få höra det!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  10. Ser att inlägget är några år men eftersom jag söker information om brodyr och gamla kläder som min morfars far lämnat efter sig så snubblade jag först in här.
    Sen stötte jag på följande länk med tidsenlig beskrivning av skjortan.
    http://runeberg.org/bonnierma/1915/0196.html

    SvaraRadera
  11. Skjortorna fungerade bra närmast kroppen, när koftorna ( förr i tiden) var gjorda i ullgarn som både kliade och stacks. 👍🥰👍

    SvaraRadera