onsdag 10 oktober 2012

Laga höstgryta med 50-talskänsla!























Vad sägs om lite vanlig, hederlig vardagsmat så här på tisdagskvällen?

Att laga höstgryta på rotfrukter och falukorv är någonting som jag lärde mig att göra förra året vid den här tiden. Receptet är hämtat ur mitt exemplar av Vår Kokbok från 1959. Riktig husmanskost, när den är som bäst!

Höstgryta med falukorv

4 personer
Tillagningstid ca 45 minuter

2-3 hg falukorv
3 medelstora morötter
1 bit selleri
½ kålrot (liten)
1-2 purjolökar
smör
3 msk vetemjöl
3 dl vatten
4 vit-och 4 kryddpepparkorn
salt
tomat eller tomatpuré
klippt grönt

Skär korv och rotgrönsaker i tärningar och bryn dem i en gryta i smör. Strö vetemjölet över de brynta tärningarna, späd med vatten och sätt till kryddorna. Låt grytan sakta koka under lock tills rötterna är mjuka. Smaksätt sist med tomater skurna i små tärningar eller tomatpuré. Servera grytan med klippt grönt över och potatis till.

4 kommentarer:

  1. Gott med robusta grytor nu när kylan kommer :-)

    SvaraRadera
  2. Det börjar krävas lite mera grytor nu när det börjar bli kallt, idag har vi minusgrader, men så friskt det är.
    Ha en bra dag

    SvaraRadera
  3. Blir nostalgisk och minns falukorvgrytorna jag åt som tonåring på 60-talet. Har nog inte ätit det sedan dess...

    SvaraRadera
  4. Min mamma gjorde ofta "Korvgryta" (på 80-talet) med kålrot, morötter, potatis och falukorv. Man skar och lade i kokande buljong efter hur lång tid de skulle koka. Korven åkte i sist och vi tjuvade alltid halvfrusna korvbitar från skärbrädan:) Senap serverades till grytan.

    SvaraRadera