måndag 3 oktober 2011

Koka äppelgelé av äppeldrickan!

Många av oss har jobbat intensivt med att ta tillvara äppelskörden. Nu är det bara några enstaka äpplen kvar i ett av våra träd... Men i källaren står både äppelmos och äppeldricka, i frysen ligger äppelklyftor och rivna äpplen och i skafferiet står torkade äppelringar, äppelte och äppelchips. När det där mest akuta behovet av att hålla undan fallfrukten och se till att så lite som möjligt förfars är över kan man börja förädla sina skatter. Det känns väldigt roligt!

Här kommer ett tips på vad man kan göra av sin äppeldricka - förutom att dricka den kall eller varm då förstås:

Av äppeldrickan som jag gjorde på sensommaren kan man enkelt koka en liten sats gelé. Äppelgelén kan sedan serveras till "söndagssteken" eller användas till att glasera bakverk med - till exempel äppelpajer och äppelkakor.

Äppelgelé

2 dl koncentrerad äppeldricka
3 dl vatten
4 ½ dl strörsocker
½ påse Gul Melatin pektinmedel (20 gram)

Koka upp äppeldrickan och vattnet. Rör ned pektinmedlet och koka 1 minut. Rör ned sockret, koka upp på nytt och koka kraftigt 1 minut. Ta kastrullen av värmen, skumma ytan och ös upp gelén på små glas. Lägg en handduk över och förslut nästa dag. Förvara i kylen.

Om man vill glasera ett bakverk med gelén gör man så här: Låt lite av gelén smälta i en kastrull. Pensla gelén över ytan. Låt svalna.

3 kommentarer:

 1. ...och med någon myntakvist i blir den perfekt till lammsteken!

  Tack för alla fina tips!

  //Eva

  SvaraRadera
 2. Åh vad ni har jobbat hårt! Och vad mycket gott ni har att njuta av under höst och vinter.

  Nästa höst är det jag som får pröva alla recepten - jag och min familj har precis köpt hus med fin trädgård där det växer massa gott redan nu. Ska nog plantera fler fruktträd redan nästa år...
  Det är som en dröm men jag börjar långsamt fatta att den är sann :)

  SvaraRadera
 3. Eva: Javisst - mynta och äpple är toppen:) gjorde sådan gelé förra året!

  Alma: Stor kram och grattis Alma! vad roligt att höra om vad ni har framför er. Vilken otroligt härlig känsla att flytta in!

  Lycka till med allt!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera