onsdag 21 mars 2012

Koka äppelris!

Min mormor gjorde ofta äppelgröt - en slags risgrynsgrötsvariant med äppelbitar i. Igårkväll -  väl hemkomna från en långresa, när jag stod och försökte trolla fram lite kvällsmat, kom jag att tänka på den där gröten...

Risgryn fanns i skafferiet och i frysen har jag fortfarande äppelbitar och rivna äpplen kvar från i höstas. Så var det där med recept... Först tänkte jag göra gröten på frihand men när jag såg efter i "Vår kokbok" från 1959 fann jag precis vad jag sökte. En snabbkokt och enkel variant dessutom!

Portionsstorleken är tilltagen i underkant - jag skulle säga att 1,5 sats blir lagom till 4 personer.

Här har ni receptet:

12 kommentarer:

  1. Vilket bra recept. Jag är typ uppfödd på äppleris, men aldrig gjort nåt själv.
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  2. Mums! Det låter riktigt gott :)
    Det ska jag prova snarast.

    SvaraRadera
  3. Min blivande mans farmor var tydligen en hejare på äppelris/äppelgröt :)

    SvaraRadera
  4. Elsamarianne: Vad roligt! Då kan du ju prova nu! Visst måste detta varit något som många gjorde förr? Jag hade också en känsla av att det var "basmat" för mormor... Kram!

    Matilda: Ja, gör det! Äppelgris är supergott!

    Jennifer: Vad roligt! Då får väl du se till att bli et också;)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  5. Å vad gott! Det där är verkligen nåt i min smak. Jag skulle nog he i lite kanel och kardemumma också. Måste testa.

    SvaraRadera
  6. Tack for receptet, kokas i skrivande stund! Antar att vi tycker portionen ar tilltagen i underkant da vi ater mer an de kanske gjorde 1959, dessutom sa kanske det var mer en efterratt da. Jag ska ha min till mellis med mina barn!

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Jag lånade din bild på äpplegröten till min blogg, men länkade till din sida. Hoppas att detta är okej? Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  8. Härligt!
    Detta fick vi ofta som barn - det fanns också en variant med krusbär istället för äpple. Antar att man gjorde på ungefär samma sätt.
    // Anna

    SvaraRadera
  9. Tack för superbra recept! Vi brukade få äppelris till efterrätt hos min mormor - men det här var första gången jag lagade det själv.

    SvaraRadera
  10. Min mamma kokade gröten ibland med katrinplommon. Det blev jättegott.

    SvaraRadera
  11. Det där är jag uppväxt på. Mycket gott!
    Min mamma hade en variant med torkade aprikoser.
    Det var även det en favorit.
    Ska sätt igång och koka på en gång.

    SvaraRadera
  12. Mormor gjorde ofta detta, man var dum nog att inte ta receptet när man hade chansen. Så tack för receptet��

    SvaraRadera