måndag 18 juli 2011

K-Ö-R-S-B-Ä-R!




Jag har varit omgiven av KÖRSBÄR den senaste tiden.


I det välsignade trädet när jag sträcker mig efter dem och med nöd och näppe lyckas nå det där allra mest solmogna som dinglar retfullt nätt och jämt inom räckhåll.


I matsalen där eftermiddagssolen lagt ett fötrollat skimmer över allt.


När jag kärnar ur dem, ett och ett med hjälp av ett gem som jag böjt till enligt konstens alla regler.


Ovanpå och i den fantastiskt överväldigande chokladtårtan som gästerna fick smaka häromdagen.


Chokladkaka med körsbär

200 g mörk choklad med hög kakaohalt
150 g smör
4 ägg
2½ dl socker
3 dl vetemjöl
1-3 dl körsbär
½ dl körsbärslikör

Glasyr:

100 g mörk choklad
1-2 msk smör
½ dl vispgrädde

Smält choklad och smör över vattenbad. Vipsa ägg och socker fluffigt. Blanda i mjölet. Häll i den smälta chokladen. Tillsätt försiktigt körsbär (spara några till garnering), och likör. Häll smeten i rund, smord och bröad form med avtagbar botten. Grädda 45 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna innan den stälps upp. Smält choklad och smör till glasyren, blanda med grädden och bred över. Dekorera med hela körsbär.


Till och med min klänning är körsbärsröd!

Och än finns det fler att plocka, rensa och ta reda på...

8 kommentarer:

  1. Mums är allt jag kan säga!

    SvaraRadera
  2. Samma här, fast minus chokladtårtan då tyvärr. Skörden av körsbär slår alla rekord i år och jag fattar fortfarande inte att jag hann före fåglarna :)

    SvaraRadera
  3. Nilla Åström20 juli 2011 09:55

    Härlig blogg och så bra!

    SvaraRadera
  4. Nilla: Tack! Vad kul att du tycker det!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  5. Det vore roligt att se ditt gem. Jag brukar använda sugrörsdelen av en irish cofee-sked för att kärna ur körsbär och det skvätter ganska duktigt ibland.

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig blogg du har.
    Ska göra dina cocktalbär idag, måste ha några burkar. Jag vill också se ditt "special gem",det är ju super svårt att kärna ur "godingarna".
    Jag har många liter av kösbären kvar att ta vara på, igår blev det sylt (ska leta efter fler recept)
    Hälsningar Gittan

    SvaraRadera
  7. Anette och Gittan: Jag ska försöka fota gemet idag, kan lägga upp det framåt efetrmiddag/kväll! Så håll utkik efter det!

    Visst kan det vara både svårt och kladdigt att rensa körsbär om man inte får in den "rätta knycken".

    Roligt att ni uppskattar min blogg!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  8. thanks for sharing..

    SvaraRadera