söndag 24 juli 2011

Koka körsbärssaft!


Apropå det där med tålamod...

Vårt körsbärssträd gav rekordskörd i år! Jag har plockat, kärnat ur, kokat sylt, plockat, kärnat ur, fryst in... ända tills jag var så trött på det att jag inte orkade kärna ur ett enda körsbär till!

Då kokade jag saft istället - för då behöver man inte kärna ur bären. Och samtidigt slipper man utstå plågan som det innebär lämna kvar röda, fina körsbär i trädet till kråkorna. En annan klar fördel med körsbärssaft är att det är något av det godaste i hela världen;)



Körsbärssaft

Receptet fann jag på ICA.se och har sedan anpassat det efter den mängd körsbär jag hade att tillgå.

ca 2 liter

2 l körsbär (ca 1 1/4 kg)
6 dl vatten
6 dl socker
½ tsk natriumbensoat

Gör så här:

1. Skölj körsbären och lägg dem i en gryta. Häll på vattnet och låt koka upp.
2. Koka bären under lock ca 15 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
3. Häll upp bären i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min.
4. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
5. Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
6. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
7. Förvara saften kallt.

Den nykokta saften smakar extra bra tillsammans med något hembakt fikabröd - till exempel Pannbulle!

7 kommentarer:

  1. Hej

    Går det att frysa in saften?

    SvaraRadera
  2. Anonym: Javisst kan man det!

    Hälsar Maja

    SvaraRadera
  3. Ett tips: klyv en vaniljstång och koka med, blev fantastiskt god körsbärssaft!

    //Therese

    SvaraRadera
  4. Provade receptet idag, och det blev jättegott :) (första gången jag gör saft med)

    SvaraRadera
  5. Det blev god saft av receptet även utan socker. :-)

    SvaraRadera
  6. Man kan koka eftersylt på resterna, blir väldigt kod körsbärsylt!

    SvaraRadera
  7. Gjorde den igår (med en vaniljstång), blev otroligt gott! Fast det blev bara knappt en liter från 1,25 kg bär, så jag tog hälften så mycket socker. Tack för receptet! (och tack Therese för tipset om vaniljstång)

    /Stephan

    SvaraRadera