Vad kan låta som en mer klassisk sommardryck än citronlemonad? Möjligen hallonsaft... Ändå har jag aldrig tidigare varken druckit eller än mindre kokat lemonad. Jag har bara läst om det i sagoböcker och i Agatha Christie´s deckare. Så fick jag syn på ett recept i förra numret av Isabellas. Det ursprungligen danska, men numer svenska magasinet Isabellas har seglat upp som en av mina favorittidningar. Framförallt för att reportagen innehåller förvånansvärt mycket matnyttig läsning, bland annat om trädgård och odling, men också för de fina recepten och de vackra, smakfulla bilderna. I de första numren hade de också till min stora lycka en serie om hur man skapar sin egen köksträdgård - något som jag själv ju är i full färd med:)
Det är sådan glädje, det där med att upptäcka att man kan göra det mesta själv. Särkilt sådana där saker som man tidigt vant sig vid att se som färdig-produkter i affären. Till exempel chokladpudding, isglass, chokladpulver eller jordgubbskräm...
Och nu kan jag göra citronlemonad också. Det var ingen sak i världen. Bara man är beredd att skala en herrans massa citroner så går det fin-fint.
Citronlemonad
Ca 8 dl lemonadsyrup:
9 ekologiska citroner (extra viktigt att de är obesprutade eftersom man använder skalet!)
400 g rörsocker
3 dl vatten
Tvätta citronerna och skala 8 av dem tunt med potatisskalare. Pressa citronerna och lägg saft och skal i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Koka upp och låt sjuda i 30-40 minuter. Smaka av med mera socker om det behövs. Låt den kallna och häll på en ren flaska. Ställ flaskan kallt och låt dra över natten med citronskalen kvar, Sila sedan bort citronskalen och häll tillbaka syrupen i flaskan. Servering: Späd syrupen med vatten (vanligt eller kolsyrat), med proportionerna 1:3. Servera lemonaden med is och citronskiva i glas. Syrupen håller sig ca 1 månad i kylen.
En liten parentes. Inte kan väl en husmor gå stad och slänga citronskalen som blir över efter lemonadkoket! Nej, äntligen tog jag mig för att prova det här spännande receptet som lovprisats på Kyrkkaffebloggen. Eftersom skalen redan kokat i sockerlag var ju halva jobbet gjort. Efter lite chokladdoppande hade jag hux-flux en liten burk fingodis att servera till en espressokopp i bersån. Bättre än så kan det knappt bli;) Och det här godisarna blir verkligen farligt goda! Jag kallade dem "Limonette" eftersom jag läste någonstans att motsvarande godistyp med apelsinskal i heter "Orangette" på franska.
Det blev ett härligt sommarpyssel både lemonaden och Limonetten.
Vad fantastiskt gott och läskande det ser ut. Citronlemonad var något av det bästa jag visste innan jag blev allergisk mot citrus. Det är något jag saknar.
SvaraRaderaO, det låter fantastiskt gott! Köpt citronsaft är inte ens i närheten.
SvaraRaderaVisst borde man kunna göra chokladgodis också av de citronskal man använder till flädersaft?
Åh, lemonad. Och vad roligt med godiset, det visste jag faktiskt inte att man kunde göra. Så där lärde jag mig något nytt.
SvaraRaderaJag har lite frågor som inte gäller just det här inlägget. Men jag blir så inspirerad av dina trädgårdsinlägg (bland annat). Tyvärr så har jag ingen trädgård själv, men däremot en liten balkong. Så jag undrar om du har några tips på vad för något som passar att odlas på en balkong. Det skulle vara kul om det var något ätbart typ kryddor, grönsaker, kanske jordgubbar. Men tips på blommor tas också gärna emot.
Jag antar att det får blir till nästa vår då, så jag undrar, när kan man börja ställa ut saker på balkongen. När ska man börja så, eller ska man köpa färdiga växter? Och hur ofta behöver man plantera om dem?
Oj vad mycket frågor det blev nu. :)
/C
Cornelia> det mesta funkar på balkongen, jag (som bor i Norrland) börjar med penseer i april och sen rullar det bara på... Kolla gärna min blogg där de finns lite balkongtips!
SvaraRaderaÖnskar jag vore lika driftig!!!
SvaraRaderaMyllan: Tack, det ska jag göra!
SvaraRaderaDorro: Trist med citrusallergi! Det är ju som sagt var väldigt läskande med sådana drycker - särskilt på sommaren.
SvaraRaderaAnna: Javisst, det borde ju också funka! Bra tips till alla som just nu börjat skörda sina fläderbuskar och saftar för fullt - till exempel mina föräldrar. Själv har jag tyvärr ingen fläder, men turligt nog snälla föräldrar som delar med sig av sin saft:)
Cornelia: Ledsen att jag inte svarat dig på dina frågor tidigare! Jag har dem absolut i åtanke, och tänker svara dig i form av ett inlägg så fort jag hinner!
Mylla: Tack för att du tipsar!
Hälsningar från Maja
Åh, det där lät fantastiskt gott...har precis gjort saft på fläder och älgört...men nu känns det ju läge att prova citron med....
SvaraRaderaHåller med dig, man känner sig rik när man allteftersom inser att man kan göra nästan allt själv och dessutom bättre.
/ Olivia
Olivia: Flädersaft är något av det godast jag vet! Vad är älgört? Har inte hört talas om det tidigare...
SvaraRaderaJavisst är det så! En hel massa saker som handeln lyckats vänja oss vid att vi ska köpa är ju enkla och dessutom roliga att göra själv. Lägger man till att man på så vis får kontroll över ingredienserna och att det som du skriver dessutom oftast blir både bättre och godare, kan man verkligen fundera på hur det kommer sig att man låtit sig vänjas vid köpandet från början? Antagligen av anledningen att vi skulle spara tid. Frågan är bara vad vi skulle göra av all den där tiden om vi inte fick koka flädersaft och lemonad;)
Ha en fin sommardag!
Hälsar Maja
Maja: Åh, jag menade inte att stressa dig! Men kul att du tar dig tid och gör ett inlägg av det!
SvaraRaderaTack!
/C
Kokade svartvinbärssaft idag och när jag ändå kladdade så passade jag på att koka lemonad. Gott, men den blev mer bitter än jag trott. Gissar att jag hade stora citroner med mycket skal. Använde siseleringsjärn för att strimla skalet. Sista citronens skal blandades med socker och står nu i fönstret för att mogna. Klar att användas till sockerkaka eller annat gott.
SvaraRadera