torsdag 10 november 2011

Koka en höstlig lingongryta!






















Det här grytreceptet bjöd jag på i Minnenas Journal för ungefär ett år sedan. Nu tyckte jag det var dags att publicera det här på bloggen också. På hösten är det så gott med grytor och soppor. Den här grytan är lätt att få till och precis så där mustig som en höstgryta ska vara! Och så är det roligt att man får användning av lingonsylt från förråden.


Husmorsskolans Lättlagade Lingongryta

500 g skinka eller bog
smör
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
½ dl lingonsylt
persilja

Gör så här:

Skär köttet i tunna strimlor. Vispa ihop grädde, mjöl, buljongtärning, soja och lingonsylt i en gryta. Låt koka upp under vispning. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i grytan. Låt köttet koka i såsen ca 20 minuter. Strö över persilja och häll i lingonsylten. Servera med kokt potatis och ”Mormor Gretas Pressgurka”(Gurkrecept kommer en annan dag...).

7 kommentarer:

  1. Det där receptet ska jag testa. Det verkade precis lagom avancerat för min del plus att det är bra när det inte krävs så mycket olika ingredienser, de här har man oftast hemma.
    Sarah

    SvaraRadera
  2. Sarah: Ja, det är väldigt lättvindigt att laga den här grytan! Perfekt om man vill prova på, men aldrig lagat gryta förut...

    Lycka till!

    Hälsar Maja

    SvaraRadera
  3. Låter både enkelt och gott! Det hamnar i receptsamlingen :)

    SvaraRadera
  4. Låter jättegott! Jag tänkte testa den ikväll. En liten fråga - när ska man ha i sylten? I början när man blandar allt, eller precis i slutet? Den står med på två ställen...

    SvaraRadera
  5. På landet: Vad roligt! Alltid bra att fylla på receptsmalingen!

    Bruja: Oj, det där var otydligt skrivet. Det beror på att jag brukar göra både och. Först ½ dl lingonsylt i början - och sedan kanske en matsked till när grytan är färdig så att några lingon syns (de man lägger i från början kokar ju in i såsen. Det finaste är om man har lingon i frysen, då kan man ta en näve av dem och ha i som dekoration. Men det är ju viktigast med den lingonsylten man har i från början, förstås...

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  6. Jag förstår, jag misstänke att det var så. Ska bli spännande att prova!

    SvaraRadera
  7. Toppengott!! Min affär hade vare sig skinka eller bog hemma, så jag fick ta fläskkarré, men det funkade bra det med!

    SvaraRadera