onsdag 6 mars 2013

Konsten med Carbonara!

Spaghetti Carbonara var en av de första rätterna jag lagade när jag hade flyttat hemifrån. Mamma hade gjort det lite då och då under min uppväxt, så jag var nog inspirerad av henne. Carbonara är en italiensk pastarätt som uppstod någon gång i mitten på 1900-talet. Jag tror att man brukar översätta namnet till något i stil med "Kolarhustruns spaghetti". Det var antagligen mitt första exemplar av "Vår Kokbok" som guidade mig genom de första försöken att laga Carbonara.

På senare år har jag dock lärt mig att göra rätten på ett lite annorlunda sätt. Jag använder bara äggulor när jag gör "smeten" istället för hela ägg.

Till 400 gram spaghetti och ett paket bacon rör jag ihop en äggsmet på:

4 äggulor
1 dl grädde
½-1 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar efter behag

Jag kokar pastan. Medan den kokar steker jag baconet i en stekgryta. När pastan är färdig rör jag ihop pasta och bacon i den heta stekgrytan. Sedan tar jag grytan av plattan och häller över äggsmeten samtidigt som jag rör. Då bli Carbonaran så där krämig och god som jag vill ha den! Avslutningsvis strör jag över lite riven parmesanost.

4 kommentarer:

  1. Ungefär så gör jag också Carbonara...min sons favorit.

    SvaraRadera
  2. Så har jag ALDRIG gjort carbonara...men åååhh...vad gott det ser ut. Ska helt klart prova!! Tack för tipset!!!

    SvaraRadera
  3. Trevlig blogg du har! Helt i min smak :)

    http://minlillakokvra.blogspot.se/2012/12/stadtips-i-min-lilla-kokvra.html

    Nu ska jag kika runt lite till.

    Ha en fortsatt bra dag!

    SvaraRadera
  4. ... och på äggvitorna bakar du silverkaka. Eller hur? :-)

    SvaraRadera