tisdag 12 mars 2013

Symöte - Slynggaffeln!Hej, syföreningsvänner!

Jag har lånat någonting spännande av min mamma - en slynggaffel (som min morbror har tillverkat!). Jag såg nämligen det här, och blev både fascinerad och inspirerad. Sedan visade det sig alltså att mamma hade en slyngaffel, liggandes i gömmorna, och då kunde jag naturligtvis inte motså att pröva på den gamla konsten. 

Att slynga band, påminner en hel del om att påta snoddar med påtdocka. men bandet/snodden som bildas blir liksom mera fyrkantigt än det alldeles runda resultat som man får med hjälp av en påtdocka. Slynggaffeln är ett vädligt gammalt redskap - riktig hur gammalt vet nog ingen, men på flera ställen har jag läst att det slyngning praktiseradesredan  på vikingatiden(!). Spännade, eller hur?

I helgen tränade jag mig fram till ett par snoddar. Det gick snabbt att lära sig hur man skulle göra! Nu ska jag bara experimentera mig fram till vilken typ av garn jag ska använda för bäst resultat. Återkommer med bilder på mina alster, framöver!

Som jag skrev i förra veckan, blir det faktiskt en liten tävling här på symötet idag! Alla medlemmar som bidrar med en länk (alternativt en kommentar för er som har den typen av medlemskap) under dagen, har chans att vinna ett av två exemplar av den fina Libris-boken "Stickcafé". Festligt va? Jag meddelar vilka som vann, imorgon!

Varsågod att lämna en länk till  ditt syföreningsinlägg, med hälp av länkverktyget nedan:

8 kommentarer:

 1. Kul med dessa gamla redskap som finns, en slynggaffel borde man ju kunna slöjda till själv utav en fin grenklyka... ska testa det senare under våren då vi städar upp på tomten i stugan!
  Jag har också ett kul hjälpmedel idag!

  SvaraRadera
 2. Vilket vackert redskap!
  Ska kika lite bättre när tiden räcker bättre:)
  Just nu är jag bara så glad att vara "i fas med tiden" så att jag länka mina fina isländska och färöiska ullgarner:)

  SvaraRadera
 3. Hej alla! Kvällen kommer inte spenderas i soffhörnet utan i Brämhults församlingshem! MED stickning förståss - och lyssnandes till ANNA BRAW som ska tala över bl.a. "Stickcafé"! :-) Gissa om jag känner mej priviligerad! Men jag är GÄRNA med i utlottningen av den fina boken med samma namn :-))Jag stickar just nu mössa i ljusgrönt/aprikos som ska få heta "Rabarber" Ha en härlig kväll allihop! /Carol

  SvaraRadera
 4. Har aldrig hört talas om slynggaffel, verkar intressant. Jag var inne och kollade på saiten, verkar roligt och enkelt att arbeta med. Ser fram emot vad du lyckas göra!

  SvaraRadera
 5. Vilken häftig teknik, har jag inte stött på tidigare!

  SvaraRadera
 6. Det är ett vackert redskap! När jag var i en väv/slöjdbutik i Borås för några år sedan minns jag att jag såg så vackra slyngor och nu ångrar jag att jag inte köpte en.... Deltar gärna i Din utlottning!

  SvaraRadera
 7. Har provat att påta några gånger men inte riktigt fått kläm på det.
  Måste prova det igen!
  Ska bli kul att se vad det blir av arbetet med slynggaffeln!

  SvaraRadera
 8. Denna veckan ligger jag i influensa men försöker få till en maska här och där på en virkbeställning jag har att färdigställa. Ska bli kakor till en doppresent. Men det går trögt.
  /Karolina

  SvaraRadera