fredag 19 februari 2010

Gör en makaronipudding!

För en tid sedan berättade en kollega för mig att vi svenskar slänger i genomsnitt en tredjedel av den mat vi köper. En av tre hemburna matkassar, hamnar alltså i soporna! Svindlande tanke, tycker jag...

Och så tänker jag på hur hushållet fungerade hos min mormor och morfar. Allting togs till vara. Gårdagens rester omvandlades till lunch. Mormors fantasirikedom och matlagningskunskap var stor. Som liten gav det mig en känsla av mening och trygghet. Jag följde mormors arbete med stor nyfikenhet, och bistod henne så gott jag kunde. Jag vet inte vem jag skulle vara idag utan all den lärdom jag fått av henne! Denna "osynliga" kunskap är ovärderlig!

Med tanke på detta och som en hyllning till min fina mormor vill jag slå ett slag för en gammal matklassiker. Makaronipudding eller makaronilåda (som det också kallas) är en riktig höjdarrätt när det gäller att ta till vara på överblivna pastarester. Här bjuder jag er ett recept på en vegetarisk variant - Italiensk Makaronipudding.

I vår familj som består av både vegetarianer och "köttätare" är den här typen av recept mycket välkomna. Man gör en form av köttvarianten och en av den vegetariska, så finns det något för alla. När det gäller grundreceptet på makaronipudding hänvisar jag till klassikern "Vår Kokbok", eller ska jag säga husmoderns bästa vän! Om ni inte redan har den så råder jag er att skynda till bokhandeln. Den innehåller det mesta, och recepten är välbeprövade och i princip omöjliga att misslyckas med. Dessutom finns den sedan en tid tillbaka i nyutgåva med ett vackert omslag som andas lite femtiotal. Varje gång den ges ut på nytt innehåller den också en del nyheter och uppdateringar. En bra investering på all vis, med andra ord!Här kommer det utlovade receptet:

Italiensk makaronipudding - 4 personer

5 dl pasta
200 g champinjoner i halvor
100 g zucchihi
100 g röd lök i stora bitar
2 klyftor vitlök pressade
1 msk olivolja
8 st soltorkade tomater, avrunna
16 st svarta urkärnade oliver
50 g riven färsk parmesan

Äggstanning:

3 ägg
3 dl mellanmjölk
salt och peppar

50 g pesto

Koka pastan enl. anvisningen på paketet. Stek svamp, zucchini, lök och vitlök i olja. Blanda pastan med grönsakerna, soltorkade tomaterna och oliver i en ugnsfast form. Strö på riven ost. Vispa ihop äggstanningen som du sedan slår över makaronerna. Salta. Grädda 225 grader i ca 30 min. Servera med pesto och sallad!

Lycka till! Min blev jättegod...

1 kommentar:

  1. Tack för recept!
    Har Du ngn enkel-och bra recept på majsbröd, majsbröd utan mjölk?

    SvaraRadera