fredag 11 juni 2010

Have a Tea Party, del 5 - Baka Fondant Fancies!

Inför en studentmottagning gav jag mig på att baka - Fondant Fancies, en sorts thébakelser som jag fann i senaste numret av "Country Living (British Edition)". Alltså samma tidning som hade det fina receptet på "Shortbread Rings".

Fondant Fancies är nog "de svåraste" kakor jag någonsin bakat. Med ett recept på engelska som skulle dubbleras, samtidigt som de ingredienser som inte finns i sverige skulle bytas ut mot lämpliga ersättare, kände jag att min husmorskunskap prövades till det yttersta;-) Lägg därtill tidspress och en havererad äggklocka så förstår ni ungefär hur jag kände mig. Trots tjusigt husmorsförkläde...Men äventyret slutade lyckligt och jag åstadkom kakor så goda att de var värda all möda i världen. Dessutom kan jag nu erbjuda er en översättning/förenkling av det här spännande receptet! Ni slipper med andra ord göra mina misstag/beräkningar och kan gå direkt på bakandet. Var dock förberedda på att det krävs en del finlir.Fondant Fancies

(Ca 30 st)

Kaka:

250 g smör
250 g strösocker
300 Extra fint mjöl (Tillverkas av Kungsörnen och innehåller bakpulver)
2 strukna tsk bakpulver
4 ägg
4 msk mjölk
pressad saft från 1 citron

Dekoration:

päronmarmelad (eller annan marmelad med frisk smak)
500 g marzipan
florsocker till glasyr
karamellfärg i önskad färg
ev. blommor för dekoration

1. Värm ugnen till 190 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Smöra pappret och kanterna.

2. Lägg alla kakingredienserna i en stor skål och vispa med elvisp tills smeten är jämn och ljusnar i färgen.

3. Häll upp i långpannan. Jämna till ytan och grädda i ugnen i 35-40 minuter tills kakan är gyllenbrun. Låt kallna i formen i ca 10 minuter. Flytta sedan över kakan till ett galler.

4. När kakan kallnat helt bres ett tunt lager päronmarmelad över hela ytan.

5. Kavla ut marzipanen (ca 3 mm tunn) till en stor platta som täcker kakans yta. Lägg sedan plattan ovanpå marmeladen.

6. Dela kakan i små fyrkantiga bitar med en vass kniv. Lägg dessa på ett galler och placera ugnfolie under.

7. Gör glasyr av florsocker och vatten. Blanda till efter hand. Gör glasyren ganska fast, alltså ej för rinnig. Blanda i karamellfärg i önskad kulör. Täck ovansidan av kakorna med glasyr. återanvänd gärna glasyr som droppar ner på folien. Låt stelna.

8 Dekorera eventuellt med säsongens blommor!Lycka till!

4 kommentarer:

 1. men så fina....nästan för söta för att ätas... De där ska jag prova att baka!!!

  SvaraRadera
 2. De ser helt fantastiska ut. Jag planerar ett kafferep i 40-60-talsstil med några väninnor, men då ger vi nog oss på den svenska småkaksskatten istället. Jag har ärvt gamla reklamrecepthäften förutom vanliga kokböcker från min mormor och dessutom köpt på mig en del så jag har lite att välja på.

  SvaraRadera
 3. Olivia: Ja, gör det! Det var faktiskt jätteroligt att ge sig på ett lite klurigare bakverk... Och hjälp vad goda de är! Jag har ätit alldeles för många av idag;-)

  Evis: Vad spännande det låter med kafferepet! Måste vara lätt att få bakinspiration när man kan sikta mot ett sånt tillfälle. Kul att du har så många gamla receptsamlingar!

  /Maja

  SvaraRadera
 4. Åh dessa måste jag prova! Såg intressant och gott ut! :D

  SvaraRadera