måndag 7 juni 2010

Koka rabarberkompott med kardemumma!Igår kunde jag för första gången skörda den rabarberplanta jag satte för två år sedan. Förra sommaren såg den bara ynklig ut men efter att jag grävt igenom och utökat landet, gött den med gräsklipp och vanligt gödsel så har den nu äntligen satt fart! Rabarber behöver utrymme och mycket näring. Den saken är klar. Så nu ser jag fram mot kommande år av rikliga rabarberskördar.

Av min rabarber gjorde jag en kompott som jag hittade i Coops tidning "Mersmak". Den blev ljuvligt god. Så fint med kardemummasmaken som kompletterar det syrliga. Riktig sommardessert!

Rabarberkompott

4-6 portioner

1 1/2 liter rabarber, färsk eller fryst
2 1/2 liter strösocker
1 dl vatten
1 tsk kardemummafrön, krossade i mortel

Skala rabarbern. Skär i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med socker och vatten. Låt koka på ganska svag värme tills sockret och vattnet kokat in i rabarbern. Tillsätt kardemumman. Låt svalna lite.Jag serverade kompotten så här: Lägg en klick gammaldags vanilj glass i botten av en dessertskål. Häll den ljumma kompotten över. Smula ev biscotti över. Istället för biscotti hade jag de "Shortbread rings" som jag bakade häromdagen. Smakade sommargott!

4 kommentarer:

 1. Det ser ljuvligt ut! Önskar så att vi hade en fin rabarberplanta, men vi har ju inte ens balkong. ;) Har dock läst på lite om dem i helgen så nu ska jag se till att mina föräldrars exemplar får gott om utrymme och gräsklipp. Så att jag kan lägga rabarber på rabarbern nästa sommar och göra god kompott! :)

  SvaraRadera
 2. Lycka till med rabarberpysslandet, Maria! För mig gav det ju faktiskt resultat att "fjäska" lite extra för den;-) Och det var det värt! rabarber är ju så fantastiskt gott!

  /Maja

  SvaraRadera
 3. Ska det verkligen vara 2.5 LITER socker??

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Nej, det sak förstås vara 2,5 dl socker!!! Bra att du upptäckte felskrivningen! Vanskligt det där, att glömma några bokstäver i ett recept...

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera