onsdag 9 juni 2010

Jättevallmon slår ut!Idag är det dagen då den första vallmon slår ut! En explosion av skönhet som får mig att hålla andan och stanna upp. De röda kronbladen är så röda, och svävar liksom tyngdlösa...

Tre stora bestånd och ett par mindre finns i vår trädgård sedan förr. Mystiska skönheter som entrar scenen i början av juni varje år. Sedan vissnar de och sjunker ihop som om de aldrig varit där.... Men nu är vallmons tid och jag njuter!

Jättevallmo är en gammal trädgårdsväxt som tacksamt återkommer år efter år. Oftast problemfri att odla och härdig långt upp i landet. Vallmo sprider sig med frö. Man kan också föröka den genom att delning av plantan. Då tar man rotsticklingar, dvs en del av roten och sätter i lucker jord.

Om man vill plantera jättevallmo brukar det finnas plantor att köpa på de flesta handelsträdgårdar. Numer också i fler nyanser. För den som vill ha en trädgård med gammal karaktär är jättevallmon ett fint inslag! En riktig "mormorsväxt".

Själv gläder jag mig så över de gamla växter som redan fanns i vår trädgård när vi flyttade in. Vallmo, pioner, liljor m.m. De är mina små skatter;-)

3 kommentarer:

 1. Påminner om när jag var liten! Mina föräldrar har också jättevallmo i trädgården, efter gammelmormors tid på tomten :)

  SvaraRadera
 2. Vad härligt! Så fint att blommor kommer åter år efter år och minner om gamla tider...

  /Maja

  SvaraRadera
 3. Hej! Letar efter gammal oförädlad jättevallmo men de frön jag hittat har en mer signalröd nyans. Jag är ute efter den röda med dragning åt orange som, enligt vad jag kunnat läsa mig till, står vildformen närmare. Verkar ju vara en sådan gammal sort du har? Har du frön över? Får jag köpa dem av dig? Vill ju helst så dem nu i vår ...
  Jenny

  SvaraRadera