onsdag 28 juli 2010

Sy en somrig omlottkjol!

En sval sommarkjol syr du enkelt själv! Den här omlottmodellen är smart eftersom du kantar hela kjolen med snedremsa, vilket både är snyggt och lätt att åstadkomma. Så här gör du:

Somrig omlottkjol

Du behöver:
1 gammal kjol med bra passform att utgå från när du ritar mönstret
mönsterpapper
bomullstyg, 1,5 - 2 meter
sytråd
ca 5 meter snedremsa
1 tryckknapp/kjolhake
knytband

symaskin

En omlottkjol består av tre delar: En bakdel och två framdelar. Rita av konturerna av din favoritkjol. Finslipa mönstret med hjälp av linjal, dvs snygga till linjerna och mät så att måtten är de samma på båda sidor. Du kan dubbelkolla detta genom att vika mönstret på mitten och jämnklippa eventuella olikheter. Detta mönster motsvarar bakdelen. Du väljer själv hur mycket du vill att framdelarna ska överlappa varandra. Beroende på det, ritar du en linje som markerar hur dina framdelar ska se ut. Utgå från mitten av kjolen och lägg till önskat mått. Jag lade till 17 cm från mittlinjen. Det blev lagom för min del, men jag ville ha en kjol som överlappade mycket!

Klipp till mönsterdelarna. Eftersom man kantar kjolen med snedremsa behöver du bara lägga till sömnsmån (1,5 cm) i sidorna där kjolens delar ska sys samman. Annars klipper du enligt mönstrets konturer.

Zick-zacka kjolens sidor (de som du sedan ska sy ihop). Sy ihop sidsömmarna med raksöm. Pressa ut sömmarna.

Börja med att kanta framdelarnas diagonaler med snedremsa. Nåla fast snedremsan på baksidan av tygkanten. Sy fast med raksöm. Vik över till framsidan. Nåla. Sy fast med raksöm.

Sedan kantar du den övre linningen på samma vis. Sist kantar du den nedre kanten.

Sy fast ett knytband där kjolen ska gå i omlott innerst. Sy fast en stor tryckknapp eller en kjolhake ytterst. Det går också att göra knapphål i tyget och använda två stora knappar som låsanordning. Blir en fin detalj...Jag trivs superbra i min nya kjol! Det blå/vit-rutiga tyget är tunt och svalt och faller så fint! Det här var inte den sista kjolen av den här typen som jag sydde. En annan dag ska jag visa er hur man kan göra den vändbar också;)

Lycka till med sömmandet!

3 kommentarer:

 1. Vilken söt kjol! Hittade precis en gammal kjol som jag skulle kunna använda som mall. Ska bara hitta tiden också...
  kram
  elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Söt! fint tyg, blåvitrutigt är ju så fint på sommaren. sval känsla liksom. Omlottkjol är ju jätteskönt också, smidigt att ta på sig. har varit sugen på en sån där "swirldress" länge nu, det är ju samma princip fast i klänningsform. bekvämt är skönt, speciellt på sommaren...

  SvaraRadera
 3. Elsamarianne: Vad roligt att du blev inspirerad av min kjol! Hoppas att du får tid med sypysslandet! det är så roligt att ha kläder som man sytt själv.

  Hälsar Maja

  Olivia: Tack! Javisst, är det somrigt med blåvitt. Och det här tyget var av världens härligaste kvalite´. Svalt och skönt! Ångrar att jag inte köpte mer... Vad spännande med "swirldess"! Jag blir jättenyfiken på det! Kan inte du blgga om det om du syr en sådan! Lät så fint...

  Ha det bra!
  /Maja

  SvaraRadera