torsdag 27 oktober 2011

Grädda raggmunk i långpanna!






















Häromdagen utlovade jag en rapport från vår raggmunksmiddag:

Att raggmunk är gott (i synnerhet när det serveras tillsammans med fläsk!) det visste jag redan. Det var det här med att tillaga den i långpanna som jag aldrig tidigare prövat... Nu när jag väl gjort det förstår jag inte varför jag inte tänkt på den möjligheten förut? Raggmunk i långpanna är nämligen idealiskt när man vill laga en god allt-i-ett-middag på kort tid! Och sådana recept kan man aldrig få för många av;)


Att använda papper från smörförpackningar när man ska smörja plåtar eller formar är ett knep som jag lärde mig av mormor. Då slipper man få hushållspapperstussar i smöret. Ett annat bra alternativ är att smälta smöret och pensla formen eller plåten. Det fungerar särskilt bra om man ska smörja en mönstrad form med snirklar och vrår.



Det är praktiskt att ha en speciell burk för "matlagningsmjöl". Då finns alltid mjölet nära tillhands när man ska reda en sås eller vispa ihop lite pannkakssmet. Just nu får en kakburk fylla den funktionen åt mig.


Ibland slås jag av vilken ofattbart fin matvara potatis är! Man kan göra så många olika saker av den...


Halvvägs in i måltidsbestyren hade jag turen att få hjälp av en liten assistent som både ville langa potatisar och röra om i smeten. Det är så trivsamt att laga mat tillsammans! Och att sedan få slå sig ned till bords och smaka på det man åstadkommit... det är något av det bästa som finns!

Raggmunksmiddagen blev alltså en höjdare på flera sätt! Här kommer receptet, till er som också vill prova:


Raggmunk i långpanna

1 ägg
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
½ liter mjölk
8 medelstora råa potatisar

4 hg fläsk

Vispa samman ägget och lite av mjölken, tillsätt mjöl och salt och vispa till en jämn smet. Späd sedan med resten av mjölken. Riv den skalade potatisen direkt i pannkakssmeten strax innan gräddningen, i annat fall blir den mörk. Häll raggmunkssmeten i en smord långpanna. Bred ut fläsket ovanpå. Grädda raggmunken i vram ugn (250 grader) omkring 30 minuter. Skär upp raggmunken så att det blir en fläskskiva på varje bit. Servera lingonsylt till.
















Lycka till med raggmunksgräddandet! Hoppas att receptet kommer till användning!

27 kommentarer:

  1. Tack för recept och utlåtande! Detta ska prövas!

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet! Det här ska absolut prövas. Jag älskar raggmunk, men tycker det är svårt att steka dem så det blir riktigt bra.

    SvaraRadera
  3. Ojoj, nu kommer mannen blir glad. Han älskar raggmunk men jag orkar sällan göra det. Detta blir morgondagens middag.

    Att ha enkla allt i ett recept är det bästa jag vet. Det är min grej när det kommer till matlagning kan man säga. Jag lagar ofta allt i ett när jag lagar och det gör livet så mycket enklare.

    Tack för receptet fina Maja.

    kram kram

    SvaraRadera
  4. Det ser jättegott ut. Det måsta jag prova.

    SvaraRadera
  5. Vi blev bjudna på detta hemma hos goda vänner i förra veckan! Jag älskade det! Maken gillar inte raggmunk men han åt lite ändå. Jag får passa på att göra det till lunch nån dag när maken är borta. Jag tror lilltjejen skulle gilla det, både att göra det och äta det. :-)

    Härlig blogg!

    Mvh Pernilla

    (http://larospan.blogspot.com/)

    SvaraRadera
  6. Just nu är jag inne i en "Suck, måste vi äta middag idag igen" period.
    Du ger mig inspiration, tack för det!

    SvaraRadera
  7. Det ser jättegott ut, ska genast prova! Vilken sorts fläsk använde du?

    SvaraRadera
  8. Kan tipsa om att det går alldeles utmärkt att i stället för att riva potatisen lägga alla ingredienser (men inte all mjölk) i en matberedare och köra runt ett tag tills potatisen är finhackad och slutligen tillsätta resten av mjölken. Blir inte lika vackra, men smakar lika bra ändå.

    Här går dylika snabbvarianter under namnet "raggar-munkar". Känns lite talande tycker jag...

    SvaraRadera
  9. Nu ligger receptet i köket o väntar på att användas. Tror det får bli i morgon. Idag var det Torsklåda som gäller.. Får nog köpa en bit fläsk också!!
    Tack för alla fina recept o tips!!
    Ang. smörjning av form:
    LÄGG EN KLICK SMÖR I FORMEN, SÄTT IN I UGNEN TILLS DET BÖRJAR SMÄLTA.LAGOM VÄRME FÖR ATT FÅ SMORT I ALLA VINKLAR O VRÅR.Ta gärna penseln till hjälp.
    NINNE kram

    SvaraRadera
  10. Jag skall absolut prova detta recept. Jag älskar långpannor/formar till matlagning, där allting lagas klart i en låda. Så river man morötter o äpplen till detta = mumsigt.

    Tack för ytterligare ett bra recept.
    kram//tina i Falun

    SvaraRadera
  11. Till alla: Vad roligt att det här receptet blev så uppskattat! Tyckte själv att jag funnit ett guldkorn;) Vissa rätter går liksom direkt in på tio i topplistan för favoritmiddagar!

    Tack för alla tips som ni själva fyllde på med också! Tänk vad man kan lära sig av varandra!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  12. Tack för en härlig blogg som jag följt ett tag nu! Extra tack för det här receptet, som blev kvällens middag! Det gick hem hos hela familjen!

    Varma hälsningar,
    Bruja

    SvaraRadera
  13. Vilket superrecept - ska testas i nästa veckas höstlovsmeny! Vilken inspiration det är att läsa din blogg! Jag blir lika glad varje dag när du skrivit något som för mig oftast är nytt! Härligt! Ha en härlig helg och lycka till på stickdagen imorgon! Hej hopp från Nilla i Lång-100, Knivsta kommun

    SvaraRadera
  14. Jag måste bara tacka dej för receptet på Raggmunk i långpanna. Oj, vad det blev gott. Betyg 5 av 5! Både jag och maken älskade denna rätt, lätt och snabbt att laga till, och så supergott.
    Kommer absolut att bli en favoriträtt här hemma.
    Ni som inte provat än, gör det!

    kram//tina i Falun

    SvaraRadera
  15. Hejsan
    Denna rätt är en favorit hos oss men här nere i sydöstra småland/ gränsen till blekinge heter det kludda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På Öland heter det Lufsa och är vår andra nationalrätt efter kroppkakor :-)
      Den som inte orkar göra kroppkakor kan använda kroppkaksfläsk (rimmat, skuret i småbitar med finhackad lök och kryddpeppar) i Lufsan/Kluddan/långpanneraggisen. Enklelt och gott.

      Radera
  16. Provade receptet idag! Mums vad gott det blev. Tack för tipset.
    Så praktiskt Att göra det i ugnen. Lätt och snabbt! Maken blev så glad när han kom hem från jobbet och överraskades av den goda doften. :)

    SvaraRadera
  17. Tack för att du finns, det är jätteroligt att läsa din blogg. Receptet på raggmunk var jätte bra och gott. Jag stekte bacon på spisen, det gick åxå bra. MVH Kerstin i Skåne

    SvaraRadera
  18. På måndag ska detta recept tillagas på förskolan där jag arbetstränar i köket :) Jag visade ditt recept för kokerskan och hon gillade det så vi 10dubblade det och på måndag kör vi!

    SvaraRadera
  19. Till all alla: Tänk så roligt att detta blev så väl mottaget! Kul att höra att ni är så många som testat detta recept!

    Jennifer: Å, vad det gläder mig att höra det! Du måste berätta om barnen gillade det, sedan:)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  20. Maja: De gillade det, fast vi kallade det ugnspannkaka ;)
    Dock fastnade den något otroligt i våra glasformar trots generös smörjning. Men den blev god ändå

    20 ägg, fyra liter mjölk och knappt 1½ liter mjöl gjorde vi på.

    SvaraRadera
  21. En annan variant är Potatispannkaka med eller utan fläsk..det är ett"gammalt" recept.. är nog ett norrbottniskt recept..supergott med hemmagjord lingonsylt till.Om ngn är intresserad kan jag skriva ner rec. här.
    Kram Birgit från Piteå.

    SvaraRadera
  22. Hej

    Maja: Är det ugnens djupa plåt du använder eller är det en mindre variant?

    Birgit: Ja tack, vill gärna ha receptet på det norrbottniska receptet på potatispannkaka!

    SvaraRadera
  23. Hej Beda!

    Ja, det är den djupa "vanliga" långpannan som jag använder! Lycka till!

    Mvh Maja

    SvaraRadera
  24. Tack Maja, och tack även för en fantastikt blogg!

    SvaraRadera
  25. Ser supergott ut. Det var jättelänge sedan jag gjorde raggmunk, men då i stekpanna. Ska bli kul att göra raggmunk på ett annat sätt. Tack Maja för tipset. 🤗

    SvaraRadera
  26. Hejsan!
    Ser supergott ut så jag testade att göra den idag, men den blev jättekladdig :(
    Vad gjorde jag för fel? Gjorde som det står :/

    SvaraRadera