onsdag 11 april 2012

Sköta en hibiskus!Min hibiskus har blommat hela påsken - blommorna är verkligen sagolika! Det är första gången som jag lyckats få en hibisukus att blomma om, så jag känner mig så nöjd. Fick blomman av min faster, någon gång i höstas. Jag hoppas att den ska trivas hos mig många år framöver...

En hibiskus behöver mycket ljus och vatten. Den får aldrig torka ut helt, men bör heller inte stå i vatten - då kan rötterna ta skada. Jag vattnar min krukväxt dagligen och är noga med att vattna igenom jorden ordentligt. Så fort hibiskusen torkar ut, signalerar den genom slokande blad. När det närmar sig blomning är det ännu viktigare att vara noga med vattningen, annars kan knopparna falla av. Genom att duscha växten och särskilt bladens undersida, då och då, förebygger man ohyra.

8 kommentarer:

 1. Härligt att du lyckats!
  Min hibiskus (som ändå dog helt på en stam, så jag fick ta bort den) har trotsat vintermörker, och gräsänklingstid (låt oss konstatera att tonårsdottern och maken inte delar min ömma känsla för krukväxter ;)) och ståtar med knoppar igen. Tänk att man blir så lycklig över en växt! :)

  SvaraRadera
 2. När jag pluggade i Johannesburg, vårterminen 2000 blommade hibiscusen vackert nästan hela vägen hemifrån till motorvägen.

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen! Nu ska jag våga mig på en dylik blomma, tror jag. Är den giftig eller tål kattmagar denna vackra växt? Har två katter som gillar växter :)

  SvaraRadera
 4. Elisabet: Ja, det är konstigt det där -hur lycklig man kan bli av en blomma:)

  MalinMatilda: Å, vad härligt det låter!

  Emma: Vad roligt att du tänker skaffa dig en! Vet faktisk inte om den är giftig? Lycka till, med både katter och blomma!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Tack för skötselråden. Fick en hibiskus förra året som vill börja blomma på nytt nu. Ska börja vänja den vid växthusliv nu och hoppas på att sommartid kunna ha den i söderrabatten. Var nyligen i Mexiko där jag blev förtjust i hibiskussaft.

  Solsken
  //Linda

  SvaraRadera
 6. HEj, jag har två st hibiskus och det har aldrig varit några problem med dessa fina blommor, den ena blommar hela tiden och har gjort så i cirkus två år, blommar ut och kommer med nya blommor hela tiden, den andra kommer också med nya blommor så fort den bara kan så jag är hel nöjd med dessa

  Garry

  SvaraRadera
 7. Hej visst är det fint med dessa vackra fylliga blommor jag skär ner dem i feb tar nya sticklingar som rotar sig i vatten på ett par månader. Lyckas bra med röda men svårare med gula,men så här års tappar de väldigt mycket blad varför kanske får kallt inne ställer ut alla på sommaren då blommar de villigt det är väldigt lätt att stamma upp hibiskusar har ex på 1m-1,7m
  Micko

  SvaraRadera
 8. Har fått små gröna maskar på min trädgårdshibiscus som står på balkongen.Har haft blommorna i flera år , men aldrig haft liknande problem, dom verkar även äta på blom knopparna
  Ulla

  SvaraRadera