söndag 1 april 2012

Vill sjunga äggens lov!

Tänk dig en lördagmorgon - du öppnar dörren mot vårsol och fågelsång. Allt är fridfullt i grannskapet. Du knyter små skosnören och knäpper cykelhjälmen åt en liten som skiner som solen hon med.  I väskan ligger en babyblå äggväska.

Du sätter dig på en röd cykel och trampar iväg - mot torghandel, stadsliv och fiskbil. Hon som sitter i barnsadeln berättar sagor som diktas upp efterhand. Du ler åt det, för idag ler du åt det mesta - människorna, husen och bilarna.

På torget är det lång kö vid vagnen där äggen säljs. Det gör inget. Inte idag. Tillslut är det din tur - du skickar fram den lilla väskan och ber att få 6 ägg. Visst går det fint, säger damen i ståndet, och langar snart över den välfyllda väskan. 12 kr, kostar det.

Du trampar vidare - nu mot fiskbilen, för att köpa rödspätta. Så får du ditt papperspaket, det får ligga bredvid äggen.

Du kommer hem - packar upp varorna på bänken. Hjärtat slår en volt. Det är så litet men ändå stort - det där med att ha mat på bordet.

Och när du öppnar äggväskan är det inte konstigt om du vill sjunga äggens lov!
Sådär kan jag känna mig ibland. Upprymd över vardagssaker... Ägg är vackra och livgivande - lika "grundläggande" som nybakt bröd. Dessutom ligger de still när man fotar dem;)

Tror nästan att äggköp och äggfoto börjar bli ett nytt intresse för mig;)

3 kommentarer:

 1. Det är en gåva att se det vackra i det vardagliga!

  //Henrietta

  SvaraRadera
 2. så himla fin känsla. tack för att jag fick ta del av den.

  SvaraRadera
 3. Jag håller bara med!! För mig är äggköp också speciellt. Jag lämnar över kassar med hembakat bröd och får färska ägg i flera 30tråg tillbaka. Här är ägg livets bröd :)

  SvaraRadera