torsdag 27 september 2012

Glädjefyllda tillkännagivanden!


Idag är jag glad som en lärka - av flera skäl! Imorse hämtade jag en spännade låda fylld med broderigarn och andra sybehör som jag har beställt från USA. Det betyder att jag har allt jag behöver för att sätta ihop korsstygns-kiten som jag berättat om tidigare här... Det blir nog både bråda och skojiga dagar i nästa vecka när jag ska förbereda mig inför den kommande Stickstämman i Ransberg!

Sybehören och korsstygns-kiten kommer även att hamna i den webshop som jag just nu jobbar med att bygga upp. Min kommande nätbutik är en handarbetsbutik med vintage-prägel - någonting som jag själv saknat och därför helt sonika riggat för egen maskin:) Majas Manufaktur, heter den förresten... Än dröjer det ett tag innan jag kan slå upp portarna, men det närmar sig!

Jag har sysslat så mycket och så länge med en massa olika spännande, hemliga projekt och nu känns det både roligt och skönt att få "avslöja" dem för er, ett efter ett, lite i sänder! Det där med hemlighetsmakeri är ganska tröttsamt i längden...

Nästa hemlighet som jag härmed stolt avslöjar är en nätbaserad studiecirkel i "Vintage-stickning", som jag kommer att leda i studieförbundet Bildas Regi! Det känns både stort och spännande att jag fått förtroendet att utveckla det här med handarbete på nätet vidare och samarbetet med Inger ÖhrnBilda har varit väldigt givande så här långt. Tanken är att alla som vill, oberoende av geografisk position i landet ska kunna delta i cirklen via datorn och lära sig en hel massa matnyttigt om att sticka som förr. Vi kommer att använda oss av lärplattformen Bilda Online.

Här kan du läsa mer om studiercirkeln som kommer att gå av stapeln under vinterhalvåret, med start den 12 november. (OBS! Du måste skaffa en inloggning till Bilda Online för att kunna se sidan, men det är gratis och inte alls krångligt.) På samma sida finns också information om kursavgift och anmälan som ska lämnas senast den 5 november! Hoppas att jag får möta några av er som kursdeltagare i vinter!

Och om det är någon av er som undrar vad det där med "Vintage-stickning" egentligen innebär, så vill jag i korta ordalag beskriva det så här: 

Ordet "vintage" betyder från början något i stil med "av gammal fin årgång" och ursprungligen användes det när man talade om vin. När det istället kopplas ihop med stickning handlar det oftast om att man stickar modeller efter orginalmönster eller bearbetningar av orginalmönster från tiden 1920 till -60-tal. Det kan också innebära att man rekonstruerar äldre modeller, genom att sticka efter ett gammalt plagg. För mig innefattar också begreppet vintage-stickning att man har ett intresse för gamla sticktekniker, lagningstekniker och gamla tiders material och utrustning.

I morgon ska jag gå på mässa med söstra mi´ - nej inte bokmässan (även om det också vore fantastiskt kul) utan Symässan i Borås! Oj, vad kul det ska bli - jag längtar så! Hoppas på en inspirerade och idégivande dag.

Och tro för all del inte att jag avslöjat alla hemligheter nu. Några av dem måste jag hålla på ett tag till. Det kommer mera...;) 

11 kommentarer:

 1. Men Maja.. såå mycket kul det händer hos dej... vad roligt med Majas Manufaktur... fick en sån där härlig känsla som påminnelse av den butiken som fanns i stan förr:) ska bli kul att följa dina äventyr där.. beundrar kvinnor som vågar ta det där steget till eget.. vilket jag såå gärna vill.. men säljer mina saker på annat sätt just nu....kakfat i parti å minut:).. ha de gött..Pia

  SvaraRadera
 2. Hej Maja, funderar på din kurs, men kan jag vara med om jag inte bor i Sverige?
  Hälsningar Karin-Ida

  SvaraRadera
 3. Jag läste fel, jag trodde det stod Humorskolan och tänkte att en sådan blogg måste jag kika närmare på. Men Husmorsskolan går väl bra det med :)

  SvaraRadera
 4. å en till utanför sverige fråga kommer man att kunna beställa från din webshop till Finland?

  SvaraRadera
 5. Vilka kul nyheter!
  Bara älskar namnet Majas Manufaktur!
  Jag kan fortfarande drömma om de 2 "riktiga" sybehörsaffärer jag minns från barndomen. Den ena ägdes av en väninna till min farmor och jag kan muttra över att jag var för ung när hon lade ner...:) Skulle ju älskat att vara där bland alla skåp med massor av lådor, knappark, mm mm!

  SvaraRadera
 6. Så himla kul med en cirkel på nätet om Vintage stickning. Den ska jag kolla in.
  Och jag väntar med spänning på din webbutik.
  Jag ska oxå till Borås och sy mässa.
  Ha det så kul
  Ingvor

  SvaraRadera
 7. Åh Maja så roligt! Sitter här med ett lyckligt leende på läpparna över att nya dörrar skapas och öppnas av och för dej! Låter så jätteskoj med en webbutik och att få kika in i ditt skaparhuvud :-) Tack för att du finns! Och du nämndes minsann som en nyskapande kraft i syföreningstanken när Anna var och föreläste i Brämhult! Många undrar ju om syföreningen som företeelse håller på att dö ut med sina åldrande föregångskvinnor. Men Anna sa att det växer ju upp en massa olika stickjuntor - och så din syförening på nätet! Ett helt nytt sätt att "samlas" på :-)) Jag ska på mässan senare i helgen så vi träffs nog inte.. Allt GOTT och lycka till! Carol

  SvaraRadera
 8. Pia: Tack för stödet! Vad spännande det låter ed dina kakfat - de vill jag se någon gång!

  Karin-Ida: Det tror jag abolut - men jag ska för säkerhetsskull dubbelkolla med Inger på Bilda! Återkommer till dig med besked!

  Ninja: SÅ kan det gå;) Välkommen hit!

  Johanna: Javisst - jag kommer att posta till Sverige, Norge, Finland och Danmark:)

  Eva: Nej men så kul att du gillar namnet - och tack för fina ord! Den butiken skulle jag också vilja ha besökt!

  Myrica: Hoppas att du får en trevlig symässa - jag är väldigt förväntansfull!

  Carol: Tack snälla för alla fina ord - och så roligt höra att jag fanns med på ett litet hörn i Brämhult, fast jag inte visste det;)

  Visst var det underbart att få höra om att Bertil har rest till Kongo med en väska fylld av babysaker?

  Och till alla: Vad underbart det är att ha så fina människor omkring sig - tack för all uppmuntran!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 9. Väntar med spänning på att Majas Manufaktur slår upp dörrarna! Så kul med så många järn i elden samtidigt :)

  SvaraRadera
 10. Oj vilka goda nyheter du kommer med Maja, GRATTIS!!! Vad roligt! :-)

  SvaraRadera
 11. Grattis! Vad kul! Det låter jättespännande med dina projekt. Särskilt detta med webshop. Skulle vilja höra mer om detta sedan.
  Jag fick boken igår. Tusen tack. Det fanns mycket gott där. Är bortrest just nu, återkommer med inlägg. Trevlig helg!

  SvaraRadera