tisdag 4 september 2012

Symöte - Raggsockor!Jag har stickat mig ett par raggsockor efter en beskrivning som min mormor skrev ner till mig när jag var tonåring! Hon gjorde mönstret exakt efter min fot och maken till välsittande sockor har jag aldrig varit med om!

Garnet är ett prima raggsocksgarn som jag fann på Mora Hemslöjd förra året. Jag ångrar mig så att jag inte köpte mer! Det här var perfekt i grovlek för sticka 3,5 och ger en nätt men varm raggsocka - precis som jag vill ha dem.

Jag kan inte förstå varför jag inte gjort det här tidigare, men jag är glad att det äntligen blev av nu...

Ragssocksstickande hör hösten till! Jag ska sticka fler åt familjen nu när mina egna är färdiga, så jag jobbar just nu med att berabeta mönstret så att det ska kunna passa fler än mig.

Apropå raggsockor - här kommer en nyfiken fråga till er: Vad kallar ni det för? Vissa säger ju tjocksockar, andra stickestrumpor och i mina hemtrakter säger vi raggsocker med -er som ändelse istället för -ar eller -or. Jag jobbar med att skriva en text om historiken bakom raggsockor och då vore det spännande att veta mer om de här lokala dialektvariationerna! 

Så vad säger just du?

Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

20 kommentarer:

 1. Tjuck-hösser, säger dom i Särna :)

  SvaraRadera
 2. I norrland sa vi nog bara "sockar" om dessa stickade strumpor.
  "- Ta på dig sockarna!"
  Strumpor är de tunnare vanliga köpestrumporna!
  Stickade tofflor utan skaft kallades "tussor" när jag var barn... förmodligen ångermanlänska!

  SvaraRadera
 3. Jag säger nog "raggisar", sockor eller raggsockor... Min mans mormor är också en hejjare på raggsockor och har stickat flera som är som gjutna på mina fötter. Personligen var det några år sedan jag stickade några men då var det tradition att sticka minst ett par varje höst. Gjorde fina till mina systrar med flätor i skaften som gick ner på ovansidan foten...
  // Sandra

  SvaraRadera
 4. Vilka vackra raggsockor!
  Kom att tänka på en stickerska som jag träffade i Vimmerby och som hade gjort en bildbeskrivning på sina sockor -- sådana som stickas från tån och uppåt: http://anettemcl.blogspot.se/2011/11/enkla-raggsockor-enligt-anette-l.html
  Hälsningar från

  Kyrkkaffe-Anna

  SvaraRadera
 5. Vi säger alla i familjen "stikkestrumper" kanske har det med vårt danska ursprung att göra. Jag älskar att sticka strumpor så i perioder svämmmas släkten över av dem. Minsta kusinen "ska ha" minst ett paket på sin födelsedag med mina stickade strumpor annars blir han ledsen, nu blir han snart 20.

  SvaraRadera
 6. Jag säger raggsockor eller raggisar =)Just nu stickar o virkar jag hundkläder till min lilla tjej så hon ska slippa frysa i vinter! =) Och från början använde jag en avklippt raggsocka till en annan hund jag var valpvakt åt...

  Trevlig blogg! Den ska jag följa! =D

  SvaraRadera
 7. Raggsockor säger vi här i Lund, eller jag i alla fall. Eller rätt och slätt raggisar :)

  SvaraRadera
 8. Raggsockar säger jag med bre smålänska :)

  SvaraRadera
 9. Med min finlandsvenska anknytning så säger jag raggsåckona på bred Pedersöredialekt. Så även där är det rätt lika. Ha en fin syföreningstisdag/Gela

  SvaraRadera
 10. Ragger eller raggsocker... kommer från Uppland.

  SvaraRadera
 11. Kommer från Västerbotten/Norrbotten ursprungligen och där har vi kallat dem för tjocksockar! =) Kanske inte precis varenda människa då det kan jag inte svära på, men de jag har kommit i kontakt med i alla fall! ;)

  SvaraRadera
 12. Alla i mina omgivning här i Norrbotten kallar de för tjocksockar.

  SvaraRadera
 13. Vilka fina sockar - utan raggsockor är inget hem komplett!

  SvaraRadera
 14. detgrönaköket4 september 2012 17:47

  Hej! Fantastiskt fin blogg! Kommer från Norrbotten, eller snarare Tornedalen, och alla stickade sockar/strumpor kallas för yllesockar, aldrig hört talas om raggsockar, bara raggmunkar ;)

  SvaraRadera
 15. Med Stockholm (och en del "ute" i Sörmland) som bakgrund blir det raggsockor rätt och slätt:)
  Roliga att sticka är de! Ska göra några fler... Funderar också på lite "finare" med flätor eller så. Men man kan ju småfuska med det självmönstrande garnet också:) Fast HELST ska det vara "riktigt" raggsocksgarn typ det du visar.

  SvaraRadera
 16. Nyköpingstrakten landsbygden runt omkring vi säger raggsocker/or har aldrig hört något annat.
  Har ett par fina som jag köpt i Ragunda Jämtland de är stickade i republikens färger, men jag sliter alltid ut hälarna, därför är de lappade med skotskrutigt tyg.

  SvaraRadera
 17. Tusen tck för all feedback! Vad roligt att ni var så många som delade med er av just er version av ordet! Tack för ett fint symöte i övrigt också:)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 18. Jag kallar dom tjocksockar, raggsockar eller min egen uppfinning, raggarsockar :) Bor i Skelleftehamn, Västerbotten.

  SvaraRadera
 19. Jag är inne här och kollar ibland, är inte med på symötena men jag får väl ändå ta del av vad ni andra gör. Tycker du har en underbar blogg. Fina bilder tar du också, hur gör du för att få så kort skärpedjup i dem!
  Hälsningar
  Edith

  SvaraRadera
 20. Jag säger nog faktiskt Raggsockar eller Ullstrumper, möjligtvis också Tjocksockar (är också delvis från Uppland). När jag var yngre sade jag nog raggisar.

  De kortare mer toffelliknande sockarna utan skaft kallas här i Göteborgstrakten för tossor. Och tossor heter även de där blå skoskydden i plast som brukar finna på tex vårdcentralen).

  Och håller med, hemslöjden i Mora är jättebra!

  /Camy

  SvaraRadera