onsdag 28 augusti 2013

Torka blåbär!

I fredags tillbringade jag dagen i blåbärsskogen, på ett sådant där drömställe: Där växte högt fint ris som var fullt med stora, välmogna blåbär. Det var alldeles stilla i skogen och temperaturen var så där sensommar-behaglig. Dessutom var jag i sällskap med två hängivna blåbärsplockare. Skönt att vara på samma våglängd, så att man slipper känna sig "tråkig" om man vill plocka länge!

Större delen av blåbären har jag fryst in i halvliters påsar, för att kunna göra paj och kräm i vinter. Blåbärskräm är nämligen något av det godaste jag vet! Den sista halvlitern torkade jag faktiskt - något som jag aldrig gjort tidigare. 

Så här gör man: Bred ut bären på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå i ugn i 50 grader i ca 12 timmar. Låt sedan blåbären eftertorka lite i rumsteperatur. De torkade blåbären ska förvaras mörkt i en torr, ren burk med lock.

Jag tänker använda mina torkade blår bär till kakbak i vinter. Brukar göra en slags korintkakor, minus korinter, där man ersätter korinterna med torkade blåbär.

3 kommentarer:

  1. Tack för ett bra tips! Det måste fungera med andra bär också?

    SvaraRadera
  2. Lyckliga du som kan plocka blåbär, här finns inga i år, blåbärsriset frös i vinter, hoppas det kommer tillbaka nästa år.

    SvaraRadera
  3. ...är det inte torkade blåbär man KÖPER för att tillsätta i egen gjord müsli?...nu har du egna...lyxigt!!!

    SvaraRadera