lördag 8 mars 2014

Idag är det ingen vanlig dag - för idag är det kvinnornas dag!

Varför inte starta firandet av den internationella kvinnodagen, med en lite kopp kaffe och en klassisk Bravokola? Något festligt måste vi ju ta oss till en sådan här fin dag, eller hur?

Minimuggen (den är mycket mindre än vad som syns på bilden - ungefär hälften så stor som en ordinär mugg!) köpte jag i England i somras. En riktig kvinnosaksmugg, som ni ser! Suffragetterna var en engelsk rösträttsrörelse som verkade i början av 1900-talet. De hade stor del i att England slutligen fick kvinnlig rösträtt 1918... Här kan du läsa om bakgrunden, frontfigurerna och den stundtals ganska våldsamma framfart som suffragetterna hade!

Rätten att rösta är något av det finaste vi har - på den rättigheten vilar hela vår demokrati! För mig har alltid valdagen varit en fest!

Därför väljer jag i år att tänka lite extra på alla de som stred för att kvinnans rätt att rösta! I England kallade de sig som sagt var för "Suffragetter", i Sverige hette de "Landsföreningen för kvinnlig politisk rösträtt" och 1921 nådde "LKPR" sitt mål! I Sverige var aldrig rörelsen våldsam på det viset som i England. Här tillämpades fredliga metoder och lugn argumentation, men den strategin krävde nog minst lika mycket mod som Suffragetternas.

Så alltså, fy bubblan vad modigt det var att ställa sig upp och kräva sin rätt som de gjorde - både här i Sverige och England och i alla andra länder där den här kampen har förts, eller fortfarande förs! Att stå ut med att bli förminskad och förlöjligad, ifrågasatt och hånad... (Och i England: Till och med fängslad och tvångsmatad!) Och ändå inte ge vika!

Alla som någon gång provat på att säga sin mening i ett sammanhang och sedan blivit bemött på något av ovanstående vis, kan nog lätt leva sig in i ungefär hur det måste ha känts för de här kvinnorna...

För det modet och för den beslutsamheten hurrar jag idag! Vad hurrar du för?

2 kommentarer:

  1. Hurra vad bra att du skrev om detta! Tipsar om en favoritbok (som jag säkert har nämntförut): http://www.amazon.com/The-Ornament-Tree-Jean-Thesman/dp/0395742781/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1394364266&sr=8-1&keywords=the+ornament+tree+thesman

    SvaraRadera
  2. Mod och beslutsamhet är ofta något att hurra för, eller något att hurra för ofta! Att ha rösträtt är en stor och fin sak och något att fira - jättebra skrivet och en väldigt fin mugg!

    SvaraRadera