onsdag 1 oktober 2014

Tävling: Vinn en vacker väska!
I samarbete med den finfina klädbutiken Buy My Outfit vill jag idag bjuda in till en hejdundrade tävling!

Eftersom både Karolina (som driver Buy My Outfit) och jag brinner för ett mer långsiktigt tänkande när det gäller kläder och konsumtion kommer tävlingen att handla om just precis det!

Vi skulle vilja veta mer om hur just du gör för att hålla dina kläder fina! Har du något finurligt skötselråd på lager? Är du en baddare på att tvätta skonsamt? Vad gör du av dina trasiga nylonstrumpbyxer? Hur lagar du ett hål, osv... Dela med dig av ditt allra bästa tips!

Så här går det till att tävla:

Skriv ner ditt skötselråd i en kommentar under detta inlägg, senast den 4/10 kl 23.59

Karolina och jag kommer sedan att välja ut en vinnare som får ett exemplar av den vackra väskan från People Tree. (Se bild.)

Här kommer lite fakta om väskan:
Kuvertväska med handbroderat vågmönster i svarta och bordeuxfärgade glaspärlor. Undersida i filt. Fodrad med vävd bomull. 16x23cm.

Vinnaren presenteras här på bloggen måndagen den 6/10! Då kommer jag också att bjuda på en sammanställning av era tips.

15 kommentarer:

 1. Det får bli ett t-shirttips från mig! Om makens tröjor har hål och färgstänk (jobbtröjor) så syr jag byxor till dottern av de delar som är hela. Annars klipper jag hela t-shirten i remsor så det blir ett finfint trikågarn :-)
  Perfekt att virka med!

  SvaraRadera
 2. Jag tvättar alla kläder i yes diskmedel. Yes gör så att kläderna behåller sina färger. Lite yes direkt på fläckar innan tvätt så blir det perfekt rent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde underteckna men mitt namn är Ann-Marie

   Radera
 3. Kanske ett litet annorlunda tips, men jag har lavendelpåsar i garderoben. Sprider en underbar doft och håller ohyra borta och är så enkelt att göra själv; http://vajb.blogg.se/2014/september/sy-lavendelpasar-2.html

  SvaraRadera
 4. Stickade plagg brukar vara svåra att laga snyggt om det gått hål, särskilt om man inte får tag på exakt samma nyans garn/tråd som plagget. Jag löser detta genom att brodera en blomma eller liknande över hålet. Snyggt sätt att rädda favvokoftan!

  Hälsningar Lo i Göteborg

  SvaraRadera
 5. Jeans som har gjort sitt som kläder klipper jag till remsor och väver trasmattor...

  SvaraRadera
 6. Mitt tips är gammalt, men absolut bra ändå. Jag använder galltvål på alla fläckar. Om plagget bara har någon fläck rensar jag med galltvål och hänger sedan på vädring. Bara om plagget är smutsigt på hela åker det i tvättmaskin och då på så låg temperatur som möjligt. På så vis håller kläderna mycket längre. Känsliga plagg, som nylonstrumpor och spetsplagg, tvättar jag (med galltvål förstås) i duschen när jag ändå är där själv.

  SvaraRadera
 7. Jag vädrar mina ullkläder när det är fuktigt ute, ullen rengör sej själv och jag behöver inte tvätta.
  Jag syr kläder åt barnbarnen av våra egna avlagda kläder.
  Klipper mattrasor och väver mattor av det jag inte kan sy om.
  Strumpbyxor använder jag som påsar när jag svampfärgar ull. Svampen i strumpbyxan o ullen utanför i färgbadet.

  SvaraRadera
 8. Jag använder ättika och vatten istället för mjukmedel. Miljövänligt
  och tvätten doftar fräscht.
  / Siv

  SvaraRadera
 9. Oj, mitt bästa tips?
  Det absolut bästa jag har ändrat är att jag inte använder sköljmedel längre. Jag tvättar med vanligt pulvertvättmedel, hänger upp det mesta men det som torktumlas görs det tillsammans med egengjorda tvättbollar av ullgarn, som eventuellt droppas med en essentiell oljeblandning (toppen till sängkläder!).
  Tvättbollarna gör tvätten babymjuk utan kemikalierna från sköljmedel, tvätten är inte alls lika statisk och den torkar mellan 15-25 minuter snabbare med tvättbollarna än utan, beroende på vilket program jag kör. Jag älskar de och kommer aldrig gå tillbaka till sköljmedel!
  Sedan slänger jag aldrig något som jag kan använda på annat sätt. Senast idag köpte jag ett par strumpbyxor som redan var sönder, och bytesrätten gällde inte ens i det fallet. Att slänga något som jag köpt känns så fel, så benen klipptes av och blev till ett par armvärmare samt ett par handledsvärmare och själva byxan är säkert toppen att ha som ett extra lager i vinter för att inte frysa rumpan av sig. Det gäller att se bortom det vanligaste användningsområdet. Trasiga sängkläder kan rivas till tyg-garn att virka eller sticka med. Kläder kan sys om och ett påslakan med fint mönster kan bli en toppenklänning. Fantasi är en underbar förmåga!

  SvaraRadera
 10. Jag jobbar på kontor och byter alltid kläder när jag kommer hem, jobbkläderna hålls fräschare då. Hemma kan jag vara klädd hur som helst, men på jobb får man ju välja lite...
  Och så har jag en nopp-borttagare som är jättebra. Noppiga kläder ser tråkiga ut, men tar man bort nopporna ser de ju nya och fina ut igen!
  Tack för en fin blogg!
  Hälsar YA

  SvaraRadera
 11. Om man vill göra lockar i håret på ett skonsamt sätt: Klipp av benen på ett par utslitna nylonstrumpbyxor i ca 15 cm längder och stoppa i en tuss bomull. Linda sedan upp slingor av håret, som ska vara lite fuktigt, på "papiljotterna", knyt om ändarna runt och sov på saken. När håret torkat tar man ur papiljotterna och voilá, lockarna är ett faktum! Skonsamt mot håret. Grenen på strumpbyxorna används vid putsning av skor. Borsta in skokrämen som vanligt och efterputsa med det som är kvar av strumpbyxorna. Sedan kan du spegla dig i glansen av dina skor! Hälsningar Evapeva

  SvaraRadera
 12. Sänglakanen blir efter några är så tunna i mitten där man sover att de går sönder. Då klipper jag dem mitt itu på längden och syr ihop ytterkanterna som fortfarande brukar vara som nya i kvalitén eftersom de inte slits där. Så håller lakanet några år till. Och sen lagar jag såklart alla mina strumpor om de går hål i hälen eller på tån. Både en och två ggr. Vilket väckt lite förvåning när det kom på tal bland mina vänner. Jag förstod att kutymen i min generation annars var att bara köpa nya.
  //Linda-Sofie

  SvaraRadera
 13. Hej. Jag tovar ofta och favoriten är att tova små söta bollar av ull i olika glada färger. För att underlätta processen så använder jag gamla nylonstumpbyxor, dit man lägger små bollar av ull, knyter emellan och kör dem sedan i tvättmaskin där de tovas- enkelt och snabbt. Mvh ella

  SvaraRadera
 14. Mitt bästa tips för att vårda kläderna är att inte hålla på och tvätta i onödan och därmed inte slita på dom. Är det en liten fläck på ärmen räcker det oftast att bara ta bort den så kan man ha tröjan några dagar till. Samma sak med jeans eller andra byxor. Ofta räcker det att vädra ute över natten när det är ltie fuktigt så blir de fräscha igen.

  SvaraRadera