lördag 16 juli 2011

Squash # 2!


En av årets första squashblommor tittade fram i mitten av juni.

Mina två squashplantor har växt sig stora och producerar sedan några veckor tillbaka rikligt med squash. Det gäller att hinna med i svängarna och plocka frukterna när de är lagom stora (vilket är detsamma som att man inte ska låta dem växa sig gigantiska - då smakar de lite sämre). Sedan vill man ju tillaga sin squash på något gott och spännande sätt!

I år har jag botaniserat bland receptböcker och matlagningstidningar - experimenterat själv och också frågat andra odlare om tillagningtips.

Hittills har vi:
  • panerat squash

  • grillat squash

  • lagat underbart god Squash-Carbonara från den här fina boken

  • naturligtvis skurit ner squash i salladen
Förutom detta har jag gjort en inläggning och en fantastiskt god engelsk squash-sallad. Dessa två varianter tänker jag bjuda er på idag - kanske fler än jag har squash som ligger och väntar på bra tillagningsidéer?





Jag har letat efter bra sätt att konservera squash. Den här inläggningen är ett av de recept jag tänker prova i år:

Inlagd squash

(räcker till att fylla en 1-liters burk)

2 dl socker

1 dl ättiksprit 12%

3 dl vatten

1 squash

2 gula lökar

2 röda chili

färsk timjan

Koka upp socker, ättiksprit och vatten i en kastrull och låt sedan svalna. (Lagen ska vara helt avsvalnad när man häller den över grönsakerna.

Skär squashen i skivor och halvera skivorna. Skala och skiva löken. Skär chilin i små bitar.

Varva grönsakerna med timjankvistar i en steriliserad glasburk, häll den kalla lagen över. Förvara svalt i kylskåp eller matkällare.


Den här salladen har blivit en riktig sommarfavorit för mig. (Inte minst för att jag gillar nästan allt som är engelskt;) Den söta marinaden ger en mild, spännande smak som ger squashen en melonliknande karaktär. Väldigt fräscht att äta som tillbehör till middagen en varm dag!

Jag hittade receptet i en av mina favorittidningar - engelska Country Living, och har själv översatt det till svenska.

Engelsk squashsallad

(räcker till ca 4 personer)

4-5 små squash

1 msk färskpressad apelsinjuice

2 msk rapsolja

1 tsk flytande honung

ett stänk vinäger (om man vill)

2 msk pinjenötter (jag tog blandade salladsfrön och nötter)

getost (jag använde mozzarella istället)

en handfull grovt hackade myntablad

1. Använd en osthyvel för att hyvla tunna skivor längs med squashen. Lägg i en vid salladsskål.

2. Rör ihop apelsinjuice, olja och honung. Smaksätt med salt och svartpeppar. Smaka av och tillsätt mer olja och ett stänk vinäger om du tycker att det behövs.

3. Häll marinaden över squashen och låt stå och dra 5-10 minuter i rumstemperatur.

4. Garnera med pinjenötter, getost och mynta.

Det var mina squashtips? Har ni något bra att squashrecept föreslå mig?

8 kommentarer:

  1. Jag tror att man kan doppa squashblommor i pannkakssmet, steka och sedan doppa i eller pudra med strösocker.
    Samma med fläderblomsklasar.
    Tycker jag mig minnas. Kan det ha stått i en Maja- eller Linus-bok en gång i tiden tro?

    SvaraRadera
  2. Jag kan tipsa om detta recept som blivit en favorit bland mina kollegor. Jag fick det från en tjej på jobbet efter att jag hänfört undrat vad i hela friden det var som luktade så gott när hon tog locket av sin matlåda.
    http://www.tasteline.com/Recept/LCHF__Kalvfarsbiffar_med_squashpasta_och_fetaostcreme
    Underbart gott!

    SvaraRadera
  3. Falsk ostkaka (har inget recept), och grönsaksbiffar från Tillsammansmat.

    SvaraRadera
  4. Anna: Jaha, vad spännande! Min mamma hade hört talas om det där när det gällde fläderblommor - men visste inte riktigt hur man gjorde. Nu vet vi! Och det måste provas... I Jamie Olivers trädgårdsodlings-/receptbok finns ett recept på fyllda squashblommor också. Så blomman i sig verkar ju smaka bra i matlagning. Tack för det roliga tipset!

    Dreamsicle: Ah, squashpasta! Det låter gott! Måste helt klart kolla det receptet efter din målande beskrivning av hur underbart gott det är:) Tack för ett bra tips!

    Sara: Fick faktiskt nyss ett mail från en läsare med recept på ostkaka! Visste inte att man kunde göra det... Spännande! Och grönssaksbiffar i Tillsammansmat låter ju också strålande! Tack!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  5. Grönsaksbiffarna (Amorgosbiffar) i Tillsammansmat är verkligen osannolikt goda! Och vackra!
    Mina föräldrars granne Karin gör en pastalåda med rivna, frästa grönsaker (mycket squash såklart). Man kan riva och fräsa när man skördar och frysa, och sedan tina, blanda med okokt pasta och grädda i ugnen med bechamelsås när som helst. Finns också i Tillsammansmat tror jag.
    Någonstans har jag ett recept på sockerkaka med riven squash i. Hittar det inte nu ...

    SvaraRadera
  6. Ja det där grönsaksbiffarna blir jag nyfiken på - passar ju väldigt bra här i familjen eftersom åtminstone en av oss är helvegetarian och en annan "halv". Så irriterande att jag inte har Tillsammansmat då! Annars står de ju ett helt gäng av dina bakböcker i kökshyllan men ingen Tillsammansmat. Får göra något åt det till veckan;) Den där pastalådan låter också god - blir nog lite åt Squash-Carbonara hållet och den var jag en riktig höjdare med äkta vispgrädde och parmesan;)

    Undrar om squash i sockerkaka blir jämförbart med morötter i morotskaka? I så fall kan man ju experimentera lite utifrån liknande delar ingredienser som i en morotskaka... Fast kanske blir squashen ännu mera vattnig dvs ger mer vätska till helheten? Med tanke på hur god den engelska squashsalladen blev med en skvätt apelsinjuice i skulle jag kunna tänka mig att försöka få till en apelsinkakevariant med squash i. Vi får se om jag vågar testa;)

    Tack för alla fina tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bakat en typ morotskaka fast med squash och lite valnötter i. Mycket gott!

      Radera
  7. Igår la jag in squash efter ditt recept, men hade ingen chili så den fick utebli. Provsmakade idag och så fantastiskt gott det var! En fråga bara: hur länge håller den sig om man förvarar den kallt? Tack för ett bra recept och en fin blogg!
    / Emelie

    SvaraRadera