söndag 6 maj 2012
Baka chokladbollar!
Igår bakade lillan chokladbollar för första gången i sitt liv - med en hel del assistans av mig förstås, men ändå - det kändes stort!
Undrar om han/hon som "uppfann" chokladbollen" förstod hur viktigt det "ugnfria" bakverket skulle komma att bli för små barn med baklust? Som en slags naturlig introduktion i köket - utan farliga moment inblandade.
De flesta av oss kan nog minnas våra egna "chokladbolls-år". Hur bakningen liksom gav en försmak av hur det egna hushållandet och det självständiga arbetet i köket kändes. Bara en sådan sak som att kunna bjuda familj och vänner på något som man hade gjort själv... Det var en härlig känsla!
Jag vet inte hur det är med chokladbollrecept? Om det finns en massa olika varianter ungefär som med kladdkakrecept? Skulle gissa på det, med tanke på att bakverket är så spritt?
Så här gör jag i alla fall:
Chokladbollar
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kaffe
Rör smör och socker mjukt. Tillsätt vaniljsocker, kakao och havregryn och blanda. Häll i kaffet och rör til en smidig smet. Rulla bollar och doppa i strössel, kokos eller pärlsocker.
När jag var liten fick jag glatt hålla till godo med pärlsocker - har inget minne av att det fanns något större strösselutbud på den tiden och definitivt inget "Lillifee-strössel" ... Pärlsocker var förresten inte så pjåkigt det heller. Egentligen tycker jag nog att det är godare än de där stora sockerpärlorna som är så förbålt hårda, när man tuggar på dem... Men vackert är det - det kan jag inte neka till!
Etiketter:
Bakning,
För barnen,
Recept
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vi bakade också chokladbollar igår! Barnen fixade det mesta och de blev himlans goda. Håller med dig om att det är ett fantastiskt bakverk för barnahänder.
SvaraRaderaNär jag var liten brukade jag baka chokladbollar med min pappa, ett minne som värmer hjärtat än idag. Har var väldigt strikt med sina chokladbollar, alla skulle vara perfekt runda och i samma storlek, aldrig fick man göra en som var jättestor, men jag försökte varenda gång ändå. Vi hade alltid kokos på våra chokladbollar och jag tjatade ibland om att få ha pärlsocker på men det fick jag aldrig. Lustigt nog, nu när jag är vuxen och får välja själv så väljer jag aldrig pärlsocker utan kokos... :-D
När våra fyra barn var små fick de turas om att baka något på söndagarna. Först blev det chokladbollar förstås och sedan utvecklades bakkonsten till sockerkakor i olika fantasifulla varianter, till ännu mer utvecklade bakverk. Detta har också bidragit till deras händighet i köket och utvecklad matlagningskonst. Det är synd om de barn som inte får baka och laga mat.
SvaraRaderaVad härligt! Och det är så gott med sådana där små, små chokladbollar och så mysigt som du säger när barnen kan börja greja i köket :)
SvaraRaderaI min familj har vi alltid använt kokos men till barnens kalas brukar vi ta strössel de ser ju lite festligare ut ha en toppen dag/kväll :)
SvaraRaderaNu heter det chokladbollar och inte negerbollar som man sa när jag var liten! Det har tagit lång tid att få bort detta fördomsfulla ord men jag tror faktiskt att negerbollar håller på att bli bortglömt! Skönt! / Annika
SvaraRaderaJa tänk vad dessa chokladbollar är älskade. Jag föredrar kokos men barnen vill ha pärlsocker. Vi har inte varit så flitiga med kokosbollarna här hos oss utan här bakar tjejen oftast chokladkaka. Jag introducerar matlagning och bakning väldigt tidigt för mina barn för jag vill att de ska kunna.
SvaraRaderaMin mor minns än hur köket såg ut en gång när hon kom hem med oss småsyskon och storasyster med vän passat på att baka detta kletiga mörkbruna bakverk som lättast blandas med händerna.
SvaraRaderaHar sett flera olika recept i olika kokböcker. En period för några år sen gjorde jag dem hela tiden för att jag inte skulle köpa godis. Haha. Till slut gjorde jag bara en stor boll som jag åt med en sked :D
SvaraRadera