tisdag 15 maj 2012

Symöte - Glädjestickning!

Hej, syföreningsvänner!

Ibland brister jag ut i glädjestickning! 

Glädjestickning inträffar när jag snubblar över ett mönster som visar sig vara precis det jag letat efter, utan att riktigt veta om det själv. När allt stämmer med stickor och garn - det vill säga att jag har alldeles rätt grejor hemma utan att behöva skaffa en endaste ny pinal och att jag samtidigt får en anledning att sticka med garn från förråden.

I förrgår startade jag just en sådan glädjestickning. Det är en enkel sommarkofta till lillan. Inget märkvärdigt alls egentligen: Mosstickning i raka stycken, vitt garn - mjukt och lent som sockervadd och drömmar om den sommar som ligger framför oss. 

Små flickor ska ha små koftor på sig när de springer barfota i gröngräset och dricker saft i bersån. Visst, då? Kanske syr jag en enkel bomullsklänning till det hela, också...

Jag är så glad att jag fann det söta koftmönstret! Här finns "Little Kittie Cardie" med tillhörande mössmönster att ladda ner alldeles gratis. Modellen finns från storlek nyfödd upp till 7 år. Med andra ord: Se hit alla hjälpstickare och småbarnsföräldrar som söker en kofta som passar för sommarhalvåret och varmare breddgrader!

Mönstret är som sagt var väldigt enkelt - koftan stickas i tre delar: ett bakstycke och två framstycken och så lägger man ut för ärmarna på respektive del. Jag lade upp ärmmaskorna med hjälp av tekniken stickad uppläggning. Det är en väldigt bra metod att använda sig av när man ska utöka maskantalet mitt i en stickning. En stickad uppläggning ger en stadig och fin kant. Alternativet att lägga upp på enklast möjliga vis, med hjälp av öglor ger en något lösare kant. Här kan du ta del av och jämföra de båda teknikerna!

Jag stickar koftan på stickor 4 mm med garnet "Amy Butler Belle Organic DK" från Rowan. Det är en blandning av 50% ekologisk ull och 50% ekologisk bomull. Perfekt för barnkläder!

Har ni något glädjefyllt handarbete på gång?

Lämna gärna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:13 kommentarer:

 1. Jag håller med dej om att det alltid är roligare att kunna sätta igång direkt om man hittat ett bra mönster!

  SvaraRadera
 2. Åh så fint! Nu är det nedladdat för att bli koftor o mössor framöver! Tack! Carol

  SvaraRadera
 3. Det är klart att hon ska ha en liten bomullsklänning till! Helst en rutig. Är det något jag gillar (eller gillade innan min symaskin gick sönder) att sy så är det små bomullsklänningar. Nu har jag ju inga flickor själv att sy åt, men så fort nån i bekanskapen fick en dotter, eller nån liten tös fyllde år så sydde jag en liten bomullsklänning. Man får ju passa på ;-)

  SvaraRadera
 4. Underbart Maja! Jag sprider genast länken till alla Värma liten-vänner.

  SvaraRadera
 5. Min länk blev fel (gick till mobilsidan), så jag lade till den rätta och nu kan jag inte ta bort den felaktiga. Skulle du kunna göra det, så vore det jättebra!

  SvaraRadera
 6. Härlig stickning. Det är skönt när man har garn hemma och bara kan börja sticka.

  SvaraRadera
 7. Jag är gärna med i syföreningen! Mer kommentar finns under syföreningens flik!
  Hälsningar Hanna (ihemlighuset.blogspot.com)

  SvaraRadera
 8. Ååååå så roligt med din glädjestickning:-)
  Själv håller jag på att virka en babyfilt, men tyvärr bllir det ingen länk denna veckan. Fick för mig att jag skulle snickra om hemsidan, så just nu ligger det mesta huller om buller,,, Men nästa vecka lovar jag att visa bilder!

  SvaraRadera
 9. Vilken söt kofta! Jag har inte stickat sedan jag gick på högstadiet (för sådär 20 år sedan) men skulle hemskt gärna vilja lära mig. Vad kan du rekomendera att jag börjar med? Har dessutom ingen aning om hur man läser en stickbeskrivning..

  SvaraRadera
 10. Ohhh så fint och vad roligt med inspiration till små fina saker till min dotter. Hon ska genast få en sådan här kofta. Om du syr en klänning, tipsa gärna om den med. Mer inspiration behövs inför vad jag hoppas blir en lång varm sommar.

  SvaraRadera
 11. Stina. Ja, precis! Innan man tappar farten;)

  Johanna: Ja, en rutig får det bli! Rutiga bomullsklänningar är det bästa som finns:)

  Anna: Å, vad bra! Ett riktigt guldmönster, det här!

  Annika: Den får stå kvar tror jag - du skrev ju rätt under den som stämmer så då går det ju bra!

  Fia: Ja, det är skönt att kunna ta av det amn har!

  Hanna: Hej! Jag har lagt till dig som medlem i listan under ditt namn Hanna - så du är med:)

  Qarina: Ska bli kul att se din filt sedan!

  Mest virkat: Visst är den!

  Anonym: Att sticka ett rakt stycke i rätstickning är alltid en bra början! Det kan ju till exempel bli en halsduk, eller så kan du göra rätstickade rutor och sy ihop till en filt! är man ovan att läsa stickbeskrivningar får man börja med något mindre projekt och liksom "kämpa" sig in i terminologin. Kör man fast går det alltid att googla, eller fråga någon som är van. Mitt tips är att helt enkelt sätta igång liet på måfå - för man lär sig efterhand:) Lycka till!

  Marie: Jag lovar att tipsa om den eventuella klänningen! går just och funderar på vilken modell jag ska sy:)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 12. carol: Vad roligt att du gillade mönstret! Jag tror att det kommer att bli en riktig klassiker för min del!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera