Häromdagen knåpade jag ihop en slags nödkakor, som gick alldeles fasligt fort att få till! Goda blev de också, så till den milda grad att de tog slut nästan innan jag själv hade hunnit smaka;) Man skulle kunna kalla havrekakorna för "fusk-hallongrottor" - de påminner lite om sådana.
Det fina med receptet är att det bara innehåller tre olika ingrediener plus något att ha ovanpå. I mitt fall blev det hallonsylt, men vilken slags annan sylt som helst eller choklad går förstås lika bra! Det här är alltså kakor som man kan göra även när förråden gapar tomma - socker, havregryn och smör finns ju oftast hemma...
Skulle tro att havrekakorna blir en favorit i sommar! De går ju så fort att göra att man kan spontanbaka dem om man får oväntat besök - eller om man själv kommer på sig med att vilja ha något extra till eftermiddagskaffet.
Satsen är liten - räcker till ca 20 kakor vilket blir lagom till en plåt. Vill man ha fler kakor är det ju bara att dubbla receptet. För att få 20 kakor bör man egentligen använda lite mindre formar än vad jag gjorde, men efter en titt i mitt "form-förråd" föll valet på de vackra hjärtformarna.
Så här gör man kakorna:
Somriga havrekakor
ca 20 st
2 dl havregryn
1 dl strösocker
75 gram smör
Garnering:
sylt eller 25 gram choklad
Sådana här recept är toppen! Jättegoda. TACK!!
SvaraRaderaAgneta
Måste genast prova!!
SvaraRaderade ska jag prova :)
SvaraRaderatänkte mig med lite äpplemos & kanel på..
Oh, sådana gjorde min mamma ofta fast hon hade inte fyllning alls för det mesta och om hon hade det var det choklad (rekommenderas, gärna ljus choklad trots att jag normalt gillar mörk bäst).
SvaraRaderamåste pröva!!
SvaraRaderaAgneta: Kul att du gillade receptet!
SvaraRaderaOd Andulky: Ja, vad kul!
Jeanettisch: God kombination!
Elin: Tack för tipset om ljus choklad!
Stella: Gör det!
Hälsningar från Maja
Åh vilket superbra recept! Perfekt att baka med dottern då hon alltid har turbon i ;) Har nog aldrig bakat kakor som gått så fort men som blev sååå goda!! Tack så mycket! mvh Lina
SvaraRaderaTack för idén, nu bakar jag en sats av de här kakorna till flickorna kommer hem från skolan med sina kompisar. Det lär bli uppskattat.
SvaraRaderaHälsningar
Carina Vestin
Oj, vilket lätt recept och goda blev de också. Men de fastnade i botten av formarna(använde småbrödsformar)så jag fick äta pappret också...
SvaraRaderaNågon annan som har det problemet, jag kanske ska ha andra formar?
Pia
ta muffinsformar i teflon kanske eller i plåt
SvaraRaderaundrar om man kan göra den i sockerkaksform och pajform också yvonne2013@hotmail.se
yvonne pira