onsdag 14 juli 2010

Ge dig ut i blåbärsskogen!





Nu är tid att ta på sig stövlarna...



... och ge sig ut i blåbärsskogen!

Igår gjorde vi en skogstur och hittade både blåbär och årets första kantareller! Vilken lycka!

Blåbären fick bli till en paj. När det gäller blåbärspaj är jag svag för den klassiska pajtypen. D.v.s. inte smulpaj utan vanlig pajdeg med lite socker i. Den här gången fick det bli en paj med ett gallerlock. Blåbärspaj är nog nästan det godaste som finns;) Här har du receptet:



Blåbärspaj

10-12 bitar

Pajdeg:
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk socker
115 g kallt smör
1/2 dl kallt vatten

Fyllning:
750 g blåbär
1 dl potatismjöl
1 dl strösocker

1 ägg till pensling

1. Blanda vetemjöl, salt och socker i en mateberedare. Skär smöret i små kuber och tillsätt det. Låt mateberedaren snabbt pulsera ihop degen. Tillsätt det kalla vattnet lite i taget. Degen ska fortfarande vara lite smulig.
2. Plasta in degen och låt den vila svalt i minst 60 minuter.
3. Tag fram degen och tryck ut en del av den i en pajform. Låt pajskalet stå kallt i 30 minuter.
4. Arbeta ihop den överflödiga degen och kavla ut till en rektangel som du skär långa remsor av, dessa kan du dekorera pajen med.
5. Blanda blåbär potatismjöl och strösocker, fyll pajskalet med detta. Dekorera med pajdegsremsor. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
6. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter i 180 grader.

3 kommentarer:

  1. Jag blir så avundsjuk. Här i Norrland ser tillgången på blåbär ut bli ojämn.

    En kall vår och försommar gjorde att blommorna i blåbärsriset på sina ställen inte klarade nattfrosten.

    SvaraRadera
  2. Oj det där med blåbär har jag glömt... håller kollen på vildhallonen i stället.
    Måste säga att alla dina recept får mig att vilja prova dem. De verkar så enkla och goda. Får jag inte tag på blåbär i år, så blir det hallonpaj på ditt sätt istället.

    SvaraRadera
  3. Karin W: Vad tråkigt att blåbärsskörden uteblir hos er i norrland! Det är verkligen en rikedom att kunna gå ut i "skogens skafferi" och hämta hem goda bär! I år ska jag plocka mycket, och sylta och safta så att det står härliga till;) Har alldeles slut i mina förråd, så jag måste fylla på...

    Hoppas att ni får lingon iaf! Trevligt att du tittade in här på Husmorsskolan!

    Elsamarianne: Åh, hallon är också gott! Jag har några snår på min tomt, men brukar också ge mig ut i skogen där jag vet att de växer...

    En hallonpaj efter det här receptet blir nog fantastiskt gott! Roligt att du uppskattar min recept!

    Soliga härlsningar från Maja

    SvaraRadera