måndag 23 augusti 2010

Sköt om din porslinsblomma!Tyckte det kunde vara roligt med ett litet krukväxt-inlägg. Det var ju ett tag sedan sist...

Min porslinsblomma blommar! Och det gör mig lycklig och stolt. Fick den som liten stickling av min svärmor för något år sedan, och nu har den växt sig så stor att den blommar. Det fanns en vacker porslinsblomma i mitt föräldrahem när jag var liten. Därför har jag som vuxen alltid längtat efter att ha en sådan. Och nu står den alltså här i mitt fönster och blommar:)

Porslinsblomma (Släktnamn: Hoya)

Porslinsblomman finns i många olika varianter. Tror att den jag har är en av de vanligare sorterna.

Växtplats:
Porslinsblommor trivs på ljus växtplats, dit starkt solljus inte når. På en plats längre in i rummet kan plantan växa men blommar troligen inte där.

Vatten och näring:
Vattna inte förrän jorden torkat till. Under blomningen hålls jorden lätt fuktig. När växten vintervilar vattnas sparsamt. Häll mycket svag dos Krukväxtnäring i vattnet över sommaren.

Hur du gör sedan:
De flesta porslinsblommor får långa rankor, som bör bindas in. Titta på rankan så ser du, att bladen sitter på ena sidan. Linda rankorna kring spaljé eller stallage så att bladen kommer utåt – låter svårt, är lätt! Så kommer mycket ljus på bladen och växten trivs. När blommorna vissnat faller de av, men den lilla sporren de suttit på sitter kvar. Låt den sitta kvar! På den växer nya blommor ut. Sporren kan alltså med tiden bli rätt lång. Blommorna avsöndrar i regel rikligt med nektar, som droppar och klibbar, så välj en plats med tåligt underlag. Plantera inte om porslinsblomman så ofta – den trivs med trång kruka. När det blir dags väljer du bara ett nummer större kruka – gärna lerkruka - och porös jord. De allra flesta trivs i rumstemperatur året om och inte ens vintertid svalare än ca 18°.

Källa: BlomsterlandetDet är så spännande med krukväxter... det där att en del gått i arv i flera genarationer. Är det någon av er läsare som har en porslinsblomma?

23 kommentarer:

 1. Har ingen, men vill ha! Har sett nån mer udda variant med helt underbara blommor! Tyärr så är lägenheten ockuperad av orkideer.. men jag lyckades hitta en sån där liten sötnos som du visat upp i tidiagre inlägg, precis som mina två vita saint pauliior så blommar den villigt och mycket =)

  Nu väntar jag på att "din" äppelkaka ska svalna...

  SvaraRadera
 2. Hej, Mylla!

  Vad roligt att du fick tag i "sötnosen". Min har nyss blommat för andra gången nu. Då blir man glad:) Hoppas att du lyckas hitta en porslinsblomma också, de är verkligen fina och lättodlade. Låter ju annars trevligt med alla orkideer;)

  Vad roligt att du gjorde äppelkakan!!! Hoppas att den blir lika god som min;)

  /Maja

  SvaraRadera
 3. Det här hade jag behövt läsa för ett år sedan. Min porslinsblomma tvärdog!

  SvaraRadera
 4. Johanna: Om det är någon tröst så kan jag avslöja att den första porslinsblomman jag ägde också dog... Kanske går åt en att lära sig på innan men kan få dem att trivas;)

  /Maja

  SvaraRadera
 5. Hej,
  jag har precis fått en porslinsblomma som min gammelmormor hade en gång i tiden. Den har gått från gammelmormor-mormor-mamma-moster-syster-och nu till mig! Därav sitter jag och läser om hur jag bäst tar hand om den, tack :)

  Blomman är nästan 3 meter hög, kom som en stor trassel boll men jag och min fästman redde ut den och ska låta den klättra uppåt! Det känns fint att ha något levande hemma som samtidigt bär med sig så mycket historia.

  Ha det gott!

  // Maria

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Jag har en likadan som du och den blommar från våren till sena hösten hela tiden =) Den är en stickling av min mors som blev väldigt gammal.
  Jaghar tagit sticklingar nu till min dotter så hon får en likadan, den pryder mitt hörnfönster i köket å bara blommar å blommar =)
  Sen växer den å bir bara längre å tätare så det är en lätt blomma att ha, vattnar den bara varje måndag så håller den sig fin =)

  SvaraRadera
 7. Jag har precis satt om min porslinsblomma som jag fick 2002. Den har blommat som den ska men nu blev den blek pga närinsbrist? Så jag satte om den trots vintern. Hoppas den klarar sig.

  SvaraRadera
 8. Hejsan!
  Här är jag. Måste bara skriva om mina porslinsblommor som blommar för fullt.
  Fick den första för många år sedan av en kollega. Det är min favoritblomma och jag har satt 2 av dem i amplar som hänger i fönstret.
  Den 3:e står på en piedistal. Urfint.
  Glad sommar från Norrland.

  SvaraRadera
 9. En av mina två porslinsblommor fick en frukt för ca två år sedan. Nu har frukten torkat och ut ur den kommer platta frön med en duntofs. Det är tydligen meningen att den skall spridas för vinde ungefär som maskrosor. Är det någon som vet hur man sätter fröna?

  SvaraRadera
 10. mina 2 fina porslinsblommor jag haft i 10 år verkar dö nu har torkat alla rankor finns bara 2 blad kvar vad har hänt

  yvonne pira

  SvaraRadera
 11. yvonne2013@hotmail.se

  SvaraRadera
 12. Har en med knörvliga blad som blommat 3gånger på kort tid. Har den på bordet vid köksfönstret östervänt

  SvaraRadera
 13. Hej! ja jag har en som jag har haft i över 20 år. Har aldrig planterat om den och den har alltid hängt ner mot golvet i en väggkruka. Idag är första gången som den får ny jord och en ny kruka med en spaljé att klättra i. Hoppas att den överlever denna hemska omplantering stackars blomma måste fått en chock.Med vänliga hälsningar Sara

  SvaraRadera
 14. Fick två småa skott av min syster i sommras, hade dom i vatten tills dom fick rötter. Nu har dom växt jätte fina, så nu e det bara att linda dom runt spaljen å hoppas att det kommer blommor. Hälsningar från Vasa FI.

  SvaraRadera
 15. har två st,med mer köttiga blad hel rosa blommor,ca 2 meter långa. har du nån aning va de kan va för sort?

  SvaraRadera
 16. Min fina porslinsblomma tappar knopparna....dom torkar å faller av! Blomman ser fin och välmående ut, menmen...vad gör jag för fel? Hänger i söder/västerfönster å jag vattnar när jorden nästan är torr!?

  SvaraRadera
 17. Jag har 2 st som jag ärvt av min mormor. Blommar med nån eller ett par blommor om åter. Helt underbara

  SvaraRadera
 18. Hej! jag undrar om jag kan ta bort "fula" blad?
  Och vad jag ska tänka på isåfall. Hälsn Agneta

  SvaraRadera
 19. En porslinsblomma ska nästan misskötas! Sköter man den för bra så funkar det inte och aldrig för mycket näring då dör den. Både min stora flera meter och den lilla hoyan är kanonfina mycket blommning. Haft dom i många år i separat rum för luktens skull. Trevlig blommning. Mvh. Löving.

  SvaraRadera
 20. Hej! Har en porslinsblomma som jag kommer ihåg sedan 10årsåldern (65 år sedan). Den står i samma stora kruka sedan ca 35 år. Får vatten och lite näring. Blommar oregelbundet, men doftar ljuvligt.
  Hälsn. Göran

  SvaraRadera
 21. Har två porslinsblommor. Haft dom i ca ett år men ännu inte blommat. Några knep?

  SvaraRadera
 22. Varför luktar min porslinsblomma urin när den blommar? Det luktar starkt kiss.

  SvaraRadera