tisdag 31 augusti 2010

Symöte - Ryska dockor på två vis!
Mönster: Felt baby shoes, Pattern - Matryoshka doll
Strl: ca 3 år
Material: Det grå tyget är kläde (kraftig filt) som jag köpt på Textilverksta´n i Arvika. Detsamma gäller det småblommiga fodertyget. De rutiga banden är egentligen snedslå som jag fyndade på loppis för längesedan, och längtat efter att få använda. Filten kommer från Panduro Hobby, där jag också köpt brodergarnet som jag använde till dockornas små detaljer. Silverkrokarna till örhängena har jag köpt i en hobbyaffär.


Välkomna på symöte!

Jag har alltid varit fascinerad av ryska dockor! Därför har jag glatt mig åt att de den senaste tiden börjat dyka upp på textiler, inredningsdetaljer m.m. Här kommer mitt eget lilla bidrag: Barnskor i filt med applikationer i form av ryska dockor och örhängen i filt. Fann det söta mönstret gratis på nätet. När det gäller de modeller jag visar här på Husmorsskolan försöker jag så långt det är möjligt att välja mönster som är lättillgängliga för den som är intresserad av att göra något liknande. Internet är ju verkligen en guldgruva för oss handarbetsentusiaster! Det finns fria mönster att tillgå inom de flesta områden.

Barnskorna är gjorda utifrån orginalmönstret, men något förstorade för att passa en treåring. Jag valde att fodra överdelen av skon precis som de tipsade om i mönstret. Alla sömmar är sydda på maskin utom dockornas ansikten som jag broderade på frihand. Örhängena är gjorda med hjälp av den lilla dockmallen som följer med sko-mönstret. Sedan sydde jag fast dem i ett par silverkrokar.


Ha en bra handarbetsvecka!

Onsdag till fredag blir det äppeltema här på Husmorsskolan. Ses imorgon!

6 kommentarer:

 1. Åh,så gulliga! filt är ju väldigt tacksamt och trevligt att arbeta med...
  själv har jag testat en ny pressarfot att göra veck med, riktigt roligt och den var inte dyr heller 100 spänn ungefär och enkel att använda. :)
  ha en bra dag/ Olivia

  SvaraRadera
 2. Men vad lustigt, jag broderar också ryska dockor. Det blir ett inlägg nån gång när jag är klar med dem. Annars är det trosor och mormorsrutor som gäller för min del. Undrar om jag ska ge mig på trosor av mormorsrutor... hm.

  SvaraRadera
 3. Vilka roliga ryska dockor! Såg att det fanns tyg med dom på, hos det stora varuhuset.
  Så söta skor. Örhängena är också fina.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 4. Olivia: Ja, filtpysslandet gav mersmak... Måste bege mig till Panduro och bunkra lite mer filt;) Vad häftigt med pressarfoten! Såg ju jätteproffsigt ut med de där vecken. Blir spännande att se när du kommer att använda det:) Själv höll jag på att köpa en ny symaskin på Lidl(!) (de hade en endags-kampanj med en Singermaskin)i förra veckan, men hejdade mig som tur var i sista stund och bestämde mig för att spara och köpa något rejält (typ Husqvarna) istället. Min symaskin sjunger nämligen på sista versen:(

  Karin: Åh, vad spännande att du broderar ryska dockor! Det har jag också haft i tankarna. Har t.o.m. ett mönster. Ska bli jättekul att se dina sedan. Mormorsrutor är bäst! Tycker att din filt ser superfin ut. Har du mycket kvar? Det drygaste är ju att fästa alla trådar... Mormorsutetrosor-nja;)

  Elsamarianne: Tack! Ja, det finns många fina tyger med det motivet nu... Man får passa på att förse sig!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Karin: Vad kul att du gillade det:)

  /Maja

  SvaraRadera