måndag 23 april 2012

Baka "Streuselkuchen"!

Vissa kakor är speciella - lite extra roliga att baka! Så var det med den jag gjorde i lördags...

Det började med att Anna skrev på Kyrkkaffebloggen om tyska långpannekakor av annat snitt än de vi är vana vid i Sverige. Hon berättade att kakorna som bakas på vetedeg istället för sockerkakssmet som hos oss, ofta har ett smulpajsliknande strössel ovanpå. Nu var hon i full gång med att leta efter recept och fundera på hur degen skulle göras. Då slog det mig att min svärmor Monika - som har tyska rötter - kanske visste något om detta.

Ett bra tag senare, efter ett givande telefonsamtal och en del googlande och räknande stod en "Streuselkuchen" i vårt kök och svalnade. Tänk vad roligt det är när man kan samarbeta om ett recept på det viset!

Hur vetedegen skulle göras visste svärmor precis. När det gällde strösslet fick jag läsa tyska recept på nätet, översätta och räkna om. Strösslet bygger på förhållandet 2 - 1 - 1 (mjöl - socker - smör), alltså 2 delar mjöl och 1 del socker och 1 del smör. Ibland tillsätts dessutom kakao eller marsipan - men det vanligaste är mjöl/socker/smör-typen.

Monika gör några olika tappningar av den här långpannekakan - samtliga har hon lärt sig av sin mamma. Degen är alltid densamma, men fyllningen varierar hon så här:

1. Skalade och skivade äpplen som läggs tätt ihop över hela kakan - sedan strös socker och ev kanel över.
2. Plommon som delas, kärnas ur och läggs tätt ihop över hela kakan - sedan strös potatismjöl och socker över.
3. Blåbär läggs över hela kakan - sedan strös potatismjöl och socker över.
4. Saft av pressad citron, hackad mandel och socker strös över hela kakan.

Hennes sista variant är den kaka som jag bakade - dvs "Streuselkuchen" med det särskilda smulpajsliknande strösslet på. Genom att läsa tyska recept på nätet förstod jag att det också förekommer att man kombinerar strösslet med frukt- eller bärfyllning, men Monikas mamma gjorde sin "Streuselkuchen" med enbart vetedeg och strössel. Här kommer receptet som jag rekonstruerat efter Monikas instruktioner:

Streuselkuchen

(1 långpanna)

Vetedeg:

75 gram smör
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
1/4 tsk salt
½ dl socker
ca 7,5 dl vetemjöl

Strössel:

100 gram smör
3 dl mjöl
1 1/4 dl socker

Smält smöret och späd med mjölken. Värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan. Tillsätt mjöl, salt och socker och arbete degen tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.

Smörj en långpanna. Tryck eller kavla ut degen på plåten.

Gör strösslet genom att först smälta smöret. Ta kastrullen åt sidan och rör i mjöl och socker. Då bildas en smulig massa. Strö strösslet över degen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.

Kakan blir robust och mättande - passar bra som dessert efter soppa. Den är allra godast när den är nygräddad, så man får passa på att äta av den då:)

12 kommentarer:

  1. Fantastiskt Maja! Detta bakas i Fellingsbro på torsdag kväll!

    SvaraRadera
  2. Anna: Jaha - i Fellingsbro? Det ska bli väldigt spännande att höra hur det går och vad du tycker om kakan! Jag har "testat" den på fler personer i helgen och de verkade nöjda;)Lycka till med baket!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  3. Jamen detta är ju min älsklingskakevariant, den äter man även här i Österrike med förkärlek!
    Hälsningar Karin-Ida

    SvaraRadera
  4. Spännande recept och vad roligt med recept som nästan "värks" fram ihop med nära och kära och som har lite historik i sig.

    Jag tittar ofta in i din blogg sen du var med i Arvika Nyheter förra året och här trivs jag jättemycket. Din blogg får mig så lugn i sinnet på nåt vis och jag får en massa inspiration.

    Mvh Anna J

    SvaraRadera
  5. Bakade ditt dutch ovenbread idag, kommer helt klart prova den här kakan också. Du är helt fantastisk Maja!!!

    SvaraRadera
  6. Hittade precis hit och det första ögonen föll på var denna kaka. Ser jättegod ut och skall absolut testas. Jag älskar bullar och då borde ju detta vara nästa steg. Så nu bakas också kakan i Finland : )

    SvaraRadera
  7. Vad spännande, jag tycker så mycket om att baka med vetedeg, att knåda, vänta, forma osv. Det var himla kul att baka den där kungakakan i trettonhelgen och nu kanske det är dags att prova något nytt? En fråga bara, var lägger du fyllningen? Mellan vetedegen och strösslet? Eller ovanpå strösslet?

    SvaraRadera
  8. Karin-Ida: Jaha! Godkänner du mitt recept? ;)

    Anna: Ja, det är verkligen roligt att fundera ut hur det ska vara - tillsammans. Vad roligt att du trivs på min blogg - det gör mig glad!

    Mor Natalia: Å, vad roligt att du gjorde ett "dutch oven bread". Tack för fina ord!

    Lev mer på mindre: Nej men det var roligt att höra - att kakan även bakas i Finland! Välkommen hit!

    Johanna: Fyllningen läggs mellan vetedegen och strösslet - om man gör den varianten. Tror att svärmor gör antingen eller, bara med strössel eller bara med frukt. Men som sagt vara verkar det vara vanligt att kombinera detta i tyskland... Vad kul att du tänker prova!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  9. Hej igen Maja! Nu är Streuselkuchen bakad och fotograferad och nästan uppäten. Oj vad god den blev!

    SvaraRadera
  10. Kristina Högman30 april 2012 kl. 11:42

    Vad kul! Den kakan åt jag när jag jobbade i Tyskland -94, har inte sett den sedan dess. Ska baka den nån gång.

    SvaraRadera
  11. Hej, så roligt att se att fler tycker om streusselkuchen. Min favorit när jag är i Tyskland. Ett annat tips är att dela kakan och lägga vaniljkräm emellan - mums!

    SvaraRadera
  12. ja den är supergod med vaniljkräm. Det är min favoritkaka!

    SvaraRadera