måndag 4 juni 2012

Husmors frågelåda!


Jag får ofta frågor om ditten och datten - både här på bloggen och i mailen. Idag tänkte jag ta och slå ihop ett par av de senaste och besvara gemensamt i ett inlägg. Det blir lite som en hederlig gammal frågespalt:)

Först, två frågor om hyllpapper:

Hur gör du när det lägger in papperet så att det inte ska "bubbla upp" vid kanterna? Använder du tejp? Viker du kanten? Om man viker kanten över hyllans kant, kan man ändå använda hyllremsor sen? Mycket frågor på en gång...jag har försökt lägga in men det gick sådär...


Jag är på jakt efter hyllpapper. Här i vårt hus som vi köpt har det använts självhäftande och de är verkligen verkligen bra! Finns inte sånt nuförtiden? Hur fäster du det?


Svar: Jag fäster mitt hyllpapper med häftstift - det vill säga viker pappret över kanten och sätter häftstiften strax innanför kanten på undersidan. Hyllremsorna (om jag har sådana) sätter jag sedan utanpå pappret. Tyvärr har jag inte hittat självhäftande hyllpapper. Det är nog en sådan där ska som inte säljs nuförtiden... Eller har någon annan av er läsare stött på det?

Mitt bästa tips när det gäller hyllpapper är annars att ICA säljer en billig och bra sort!

Jag vet inte vem jag ska fråga men det känns som om en husmor som du kunde ha svaret!
När man bakat småkakor så ska ju dom förvaras. Jag vet att förr så förvarade man dom i burkar osv men jag undrar hur länge småkakor kan ligga i burkar innan de härsknar? Det är ju så fint och så mysigt med kakor i fina burkar :o))


Svar: Jag är så lyckligt lottade att jag har ett svalt skafferi. Om jag förvarar småkakor i en kakburk som står i skafferiet håller de sig minst en månad (om de nu räcker så länge). I rumstemperatur skulle jag tror att det funkar ett par veckor - såvida det inte är jättevarmt. Annars är väl nästan det smartaste att ha kakorna i frysen och plocka fram dem lite i sänder. Men jag håller med om att det är mycigt med kakor i fina burkar;)

Om man tänker sig en tant i 34-årsåldern som nyss lärt sig sticka och gärna vill prova sig på en kofta till sommaren... i något trevligt bomullsgarn eller inte så varmt ulldito. Vad skulle du tipsa henne om då?

Fru Fleggman

Svar: Kanske kan Ravelry-modellen "Lady Kina" från Kids tricot, vara något?Jag har inte stickat just den själv, men jag har gjort dockversionen av det mönstret och konstruktionen är väldigt smart. Man börjar uppifrån och stickar nedåt, precis som med Femtimmarskoftan. Du kan ladda ned mönstret gratis om du är medlem i Ravelry! Vill du hellre sticka något "på svenska" så kan jag rekommendera Drops-mönstret som jag stickade min gula kofta efter! Den är visserligen stickad i alpaca, men ganska sval ändå...

Jag har också nyss köpt en ananassalvia på min lokala handelsträdgård. Tyckte den doftade så gott! På etiketten stod att man kan göra te av den men vad gör du mer med din ananassalvia? Vore roligt att få något tips.

Alma

Svar: Jag använder främst min ananassalvia till att dekorera/smaksätta tårtor och desserter med. Men i sommar tänkte jag också pröva att smaksätta hemmagjord isglass med den kryddan. Då lägger jag några blad + frukt (kanske kiwi) och mixar till en juice, sedan fryser jag den i pinnglassformar. Jag skulle också kunna tänka mig att man kan göra en slags "efterrätts-pesto" av ananssalvia, alltså mixa bladen till en sås. Det där med the lät intressant förresten - det måste jag pröva! Jag återkommer med fler tips när jag experimenterat lite mer!

Oj, vilket lätt recept och goda blev de också. Men de fastnade i botten av formarna(använde småbrödsformar)så jag fick äta pappret också...
Någon annan som har det problemet, jag kanske ska ha andra formar?

Pia

Svar: Om du låter kakorna stå till sig lite innan du äter dem brukar de lossna bra!

Fler frågor någon? Ställ dem i såfall i kommentarsfältet så lovar jag att uppdatera det här inlägget och svara på dem!

6 kommentarer:

 1. Tack så mycket för svaret!
  //Henrietta

  SvaraRadera
 2. Jag köpte självhäftande hyllpapper hos färghandlaren. Jag vet ju inte om det är exakt det ni söker men jag tycker det funkar fint. Det som jag köpte var enfärgat och det köpte man som metervara.
  Sarah

  SvaraRadera
 3. Hyllbård

  http://prylodesign.se/images/large/diverse/1hyllbard.jpg

  SvaraRadera
 4. Hej, vad roligt att du hittade "hem" till mig! Och vilken fantastisk blogg -vackra bilder och intressanta ämnen. Här håller jag mig nog sysselsatt en bra stund! :)

  Caroline

  SvaraRadera
 5. Tackar så mycket för det svaret! Jag tror att jag ska kika lite närmare på "Lady Kina", det såg ut att vara en någotsånär enkel modell. Den gula koftan var otroligt fin den också men verkade vara lite mer invecklad. Åh, nu blir det nog ett besök i garnaffären så snart som möjligt! Den där härliga stunden när man går runt och väljer garn och kanske köper till några stickor eller andra tillbehör och tänker på hur fint det ska bli. Att längta efter skapandet!

  SvaraRadera
 6. Om man bor nära en Tigeraffär så är detta ett bra tips på självhäftande hyllpapper:
  http://www.tgr-stores.se/nyheter_i_juni/nyheter_i_juni/hyllpapper_blommor_1002120.html
  Jag har köpt det gröna men inte hunnit testa det än.
  Angående småkakornas hållbarhet i plåtburkar så har jag jag haft mina skurna mandelpepparkakor i en plåtburk sen strax innan jul och de smakar fortfarande mycket gott.
  Tack för din fina och inspirerande blogg!

  SvaraRadera