lördag 16 juni 2012

Trädgårdsdagbok - del 14!
Nu har jag börjat skörda från mina odlingarna! Inte bara kryddor (som  jag ju skördat ett bra tag nu) utan rädisor och sallad också! Vilken fest det är att dra upp färggranna små rädisor ur jorden. Ett trolleri och ett under som saknar motstycke! 

Jag odlar två sorters rädisor i år:

En flerfärgad variant från Bröderna Nelson, som jag sådde även förra året!

Sorten Viola har visat sig vara väldigt fin! God, snabbväxande och kraftig utan att bli träig! Sedan är det så roligt med namnet - Viola hette min farmor i andranamn, och så har jag ett litet kusinbarn som heter så också. 

Jag har nästan börjat samla på släktnamn i mitt trädgårdsland, tror jag;) Jag har ju en bondböna som heter Monika, samma namn som min svärmor, och så har jag hittat en sorts squasch, med min dotters namn. Den ska jag så nästa sommar. Undrar om det finns någon grönsak som heter Maja? Någon av er som stött på en sådan?

Idag tänkte jag dela med mig av några tankar om gödsling också! Det låter kanske inte så upplyftande, men det är det, tycker jag att det är;) Jag tycker nämligen att jag nått lite nya insikter när det gäller att gödsla. Tidigare säsonger har jag liksom inte riktigt förstått mig på gödslandets konst. Det har kännts så planlöst med mina försök. Hur mycket, när och hur har inte varit självklart för mig...

Men så läste jag en mening i boken "Grönt!" som liksom klargjorde allt för mig. Det stod ungefär så här: När vi tar en rädisa ur jorden, måste vi återföra den näring till jorden som det gått åt att för att skapa rädisan! Att tänka så gör det hela lite enklare, tycker jag. Då är det lätt att förstå att grönsaksodling kräver mycket näring, eftersom jorden ger oss så mycket under så kort tid. Jag tror på att det är bra att gödsla lite och ofta. I år använder jag mig huvudsakligen av nässelvatten. (Innan jag sådde grundgödslade jag ju förstås med kogödsel.)

En gång i veckan vattnar jag landen med nässelvatten. Det verkar funka jättebra! Och tänk vad häftigt att nässlorna som ändå växer i trädgården kommer till användning! Jag har också kompletterat med lite algomin.

Hur gödslar ni?

7 kommentarer:

 1. Hittills har jag bara gödslat med nässelvatten, mycket nässelvatten i landen med gammal jord och några småskvättar i landen med sprillans ny jord som är gjord av en kombination av hushållskompost, hästkompost och stenmjöl. Det verkar funka fint, till och med för de näringskrävande halloweenpumporna. :-) Förresten! Jag strör gräsklipp över odlingarna också, det fungerar bra, bara man inte gräver ner gräset utan låter det ligga på ytan.

  SvaraRadera
 2. Här har vi också skördat sallad!! Gödslingen har jag däremot inte kommit igång med men min tanke är att jag ska lägga klippt gräs runt omkring det sådda, när jag får lite energi till att kratta ihop lite ;-)

  SvaraRadera
 3. Det är roligt att själv kunna vara med och bidra med ett inlägg idag. Jag är så väldigt stolt över det jag har lyckats med hittills och jag lär mig något nytt varje dag nästan!
  Det är så underbart roligt att odla. Jag gödslar med gräsklipp och vi köpte en toppen gräsklippare som samlar upp klippet så det är enkelt att ta och fördela det i landen efteråt.

  SvaraRadera
 4. *tänker så det knakar* Hm.... Saft-Maja? ;)

  SvaraRadera
 5. Johanna: Det var du som gav mig nässelvattensinspirationen;)

  Stina: gräsklipp brukar jag också använda - superpraktiskt!

  Alma: Så roligt att du är med!!!Jag skulle också vilja ha en klippare med uppsamlare - gräsklipp är ju helt genialsikt som gödsel, helt gratis och så har man det i trädgården, precis som nässlor...

  Jennifer: Hi, hi;)

  SvaraRadera
 6. Tack för att du kikade in hos mig!
  Jo, jag tror också på att det är bara att köra på och pröva sig fram, ibland växer det sämre eller dör och man lär sig något när man analyserar vad som gick fel... Ibland går det kalasbra!
  Jag var nog väldigt redo för trädgård - har tydligen samlat på mig kunskap under några års tid medans jag längtat lite efter egen täppa :)
  Mitt växthus är bra storlek så man får in en hel del. Det har inte varit något växthus att sitta och mysa i för de tidigare ägarna (och vi har ett fint uterum som fyller den funktionen) utan det är bara för odla i. Vi har lyckats trycka in 10 tomatplantor, 2 squashplantor, 2 gurkor, 8 basilika i kruka, 1 chili och 1 paprika och så lite småkrukor med annat som väntar på att sättas ut när det finns plats efter rädisskörden. Det växer verkligen bra i ett växthus, har redan 1 zucchini snart skördklar.
  Men jag funderar på att avsätta ett hörn av det för en korgstol för det är mysigt att vara där när det regnar eller bara börjar bli kvällskyla...

  SvaraRadera
 7. Kul att du skriver om gödsling, för det har också upptagit mina tankar den senaste veckan.
  Jag har kommit igång med Bokashikomposten nu, så den bidrar ju med mycket jordförbättring och gödningsvätska och sen gödslar jag flitigt med gräsklipp! Jag tillhör inte direkt dom som tycker att det är rogivande att rensa ogräs, så om jag kan kväva ogräs samtidigt som jag gödslar är jag lycklig ;)

  SvaraRadera