fredag 31 augusti 2012

Tips för syjunta!
Godmorgon!

Jag sitter i min ateljé och jobbar med ett par olika saker. Nu är jag förresten, nästan färdig med inflyttningen - väntar bara på en elektriker så att elen kan bli helt klar också. Ovan ser ni nyorganiserade tyghögar i mitt materialskåp. Oj, vad skönt det är att ordna upp saker och ting! Igår köpte jag en sådan där mini-orkide som nu står i mitt fönster  tillsammans med två små pelargoner. Det är så fint att få in växter i rummet!

Jag snubblade över ett roligt stycke i "Det skapande hemmet - alltså del V av "Svenskt husmoderslexikon" från 1959. I kapitlet med överskriften "konstsömnad" finns ett par sidor om lappteknik. Där kan man hitta en text som vänder sig särskilt till syjuntor. Kanske skulle man kunna göra på ett liknande sätt i hjälpstickningssammanhang när man har många filtrutor som ska fästas och fogas samman? Läs och begrunda!

Tips för syjunta

Här lämnas ett förslag för den syjunta som vill arbeta kollektivt på ett stort arbete i lappteknik och därmed åstadkomma t. ex. en begärlig vinst för ett lotteri. Det brukar ge gott resultat, förutom ökad sammanhållning och trevnad i juntan. Ett villkor är emellertid att syjuntan bland sina medlemmar kan räkna någon eller några särskilt handarbetsskickliga och roade damer, villiga att offra lite tid som organisatörer.

Ledaren utfärdar alltså påbud om insamling av vackra lappar av god kvalitet. Medlemmarna inventerear lappförråden hos släkt, vänner och sömmerskan. När tiggarkampanjen är avslutad, uppdelas lagret så att man får siden, bomull och linne för sig. Nästa steg blir att sovra färger. När man så fått en försvarlig hög av lappar i lämplig kvalitet och med färger som harmonierar, klipper man tygbitar, förslagsvis 8*8 cm passande till pappbitar 6*6 cm.

Första arbetsaftonen tråcklas alla lapparna. Ledaren tar med sig hela den färdiga högen hem, räknar hur många lappar det finns av de olika mönstren och gör en liten mönsterskiss på rutat papper. Sedan lägger hon ut alla lappar på ett stort bord eller på golvet. När hon är nöjd med mönstret börjar hon numrera lapparna på baksidan varv för varv. Den första lappen i varje varv får både nummer 1 och varvets nummer.

Varje numrerad rad förs ihop till en hög, som man sätter gummiband om eller lägger i en påse. Den som sedan får sin hög behöver ej grubbla över sammansättningen utan lägger lapparna med rätsidan mot varandra och kastar ihop dem efter numren.

När den långa ormen blivit färdig behöver arbetsledaren ej fundera över var den ska läggas eftersom först biten har varvets nummer. Så fort två närliggande nummer är färdiga, kopplas längderna ihop.. Om det är en bred sak, t. ex. ett täcke eller ett sägöverkast, kan två personer arbeta på samma längd. Den ena syr från kanten till mitten och den andra från mitten och ut. På otroligt kort tid kan man på så sätt få stora vackra arbeten färdiga. Här gäller det verkligen att arbeta ordspråket "Många bäckar små..."

Av Hermine Kaijser ur "Det skapande hemmet"  - Medéns Förlags AB, 1959

5 kommentarer:

 1. Vilka härliga tygtravar!
  Jag blir faktiskt bra sotis på er som kan ha riktigt syrum...
  Bra organisationsidé! Jag när en dröm om syförening. Hade en tanke ihop med en präst för några år sedan, men resten av prästens kollegium var lagom intresserade... Synd!
  Nu måste jag nog ta fram "Kärlek, nål och tråd" ändå, eller leta efter en video med program om syför. som jag TROR jag har. Tur det hällregnar!

  SvaraRadera
 2. Och så en liten funderare för dig:Lev Vackert butikens (www.levvackert.se) ambition är att varje år arrangera, varje adventshelg både Lör. och Sön. mellan 10.00 - 18.00, en magisk och mysig julmarknad.
  I vårt lantliga café Två Tanter kommer det bjudas på julens godbitar, glögg och praliner så missa inte vårt julfika!
  Då bjuds du som besökare på underbart hantverk, gediget och handplockat hantverk i från hantverkare i hela Sverige. Samtliga hantverkare har fått ansöka om plats för att vi säkert ska kunna erbjuda er som besökare välgjort hantverk i samma still som vår butik i övrigt. I vårt café två tanter finns naturligtvis det godaste adventsfikat du kan önska!

  Vi söker alltid efter hantverkare inom alla möjliga områden som gör livet vackert och gott.
  Vet du om någon duktig hantverkare eller kanske är en själv maila gärna oss på vitromantik@gmail.com (skicka med bilder på ditt hantverk så vi kan se om det passar in för såväl dig som oss).
  Eller ring 0706410580, det går även fint att komma förbi i butiken
  De som vill vara med får gärna börja skicka in sitt intresse anmälningar i sept och fram
  Vi söker alltid lite extra efter följande:
  *Någon som vill arrangera ponnyridning
  *Någon som vill stå ute och sälja varm korv, munkar, ostar eller annat ätbart
  *Du som vill sälja hembakat/ saftat/ syltat och dylikt
  *En Gatumusikant utanför eller en kör med en liten insamlingsbössa, ler?
  * Du/ni som gör julkransar
  *Någon som vill stå utanför och sälja julgranar
  *Om man får önska hej vilt så någon med en liten gammeldags karusell, sockervadd och tivolihjul? Ler.
  *Du som vet med dig om att du har ett ovanligt hantverk
  *Du som stöper egna ljus
  *Du som vill vara julnisse/tomte och sälja små överraskningsjulklappar till barnen
  Ja som ni ser maila vi är öppna för att det ska bli en så unik och härlig julmarknadsplats som bara möjligt.
  Observera att du som förening eller klass kanske här bjuds på ett ypperligt tillfälle att tjäna lite pengar.
  Vill du vara med eller besöka oss men bor en bit i från så titta in dessa två billiga och bra boende former som båda ligger bara ett stenkast i från vår butik:
  http://varmlandscamp.se/
  http://herrgårdsliv.se/

  Kanske är det något för dig och väninnorna? Familjen? att boka in redan nu!
  www.levvackert.blogspot.com
  KRAM Ingela www.inspirationivitt.blogspot.com o Petra www.romantiskahem.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Visst är det skapande hemmet en underbar bok? Det finns verkligen allt i den, den ena bra idén efter den andra har jag fått från den boken och fler kommer jag nog få :)

  SvaraRadera
 4. Haha!! Vilken härlig beskrivning, ja det skulle vata något minsann! :) Sandra

  SvaraRadera
 5. Eva: Vad mysigt det låter med syföreingsmys! Hoppas att du "får" en egen förening snart!

  Erika: Ja, den är helt makalöst fin - jag upptäcker alltid nya saker varje gång jag bläddrar i den!

  Svea: Eller hur:)

  SvaraRadera