tisdag 7 augusti 2012

Symöte - I sagornas värld!
Välkomna på symöte!

Som ni vet är jag väldigt intresserad av gamla stickmönster. Inte precis så att jag köper allt som kommer i min väg, men när jag hittar de där lite extra fina mönstren - då slår jag till!

Härom veckan kom jag över två riktiga rariteter! Stickhäften med dockklädesmönster från 1950-talet. Det är Jakobsdal som publicerat dem - det ena heter "Hans och Greta" och det andra "Ett skepp kommer lastat". "Hans och Greta" innehåller bedårande mönster inspirerade av olika sagor och i "Ett skepp kommer lastat" finns fina sjömanskostymer att sticka.

Det finaste av allt är att jag lär mig så mycket sticktekniskt, genom att läsa gamla mönster! "Inget nytt under solen" - heter det ju, och det stämmer verkligen när det gäller stickning. På 1950-talet var mönsterkonstruktörerna väldigt skickliga och bjöd ofta på finurliga, rationella och eleganta lösningar i sina mönster.

Jag hoppas kunna återkomma till häftena när jag provstickat något...

Hur har ni det i regnet? Handarbetar ni något? OS inbjuder till handarbete - tycker ni inte det? Det är så hemtrevligt att sticka till idrott, tycker jag;)

Lämna gärna en länk med länkverktyget nedan och dela med er av ett handarbetsinlägg:

9 kommentarer:

 1. Vilka härliga tidningar. Kul att lära sej nåt nytt.

  SvaraRadera
 2. Vilka fina häften. Ska bli intressant att se vad du tänker sticka ur dem.

  SvaraRadera
 3. Gud vilka rariteter! Otroligt fina och välbevarade.

  SvaraRadera
 4. Bara illustrationerna går att förlora sig i sådana häften, för att inte tala om äldre barnböcker :)

  SvaraRadera
 5. Så fina tidningar. idag bjuder jag på två dagsgamla inlägg men som jag tycker är värda att visas här. Som inspiration till välgörenhetsprojekt.

  SvaraRadera
 6. Wow! Lyckliga du! Jag får en nostalgisk varm känsla när jag ser dina tidningar!

  SvaraRadera
 7. Himmel vilka fantastiska häften! Roligt att se!

  SvaraRadera
 8. Gissa om jag blir nostalgisk? Hans och Greta häftet fanns hemma hos oss, och det har jag tittat i, och önskat från, många gånger!

  SvaraRadera
 9. Vad kul att hitta sådant!
  Jag har någon enstaka gammal dockklädesbok som mamma gjorde ur när jag var liten - kan väl inte vara så länge sedan...
  Jag hoppas komma igång lite mer igen nu när elprobl är över. Har upptäckt jag har svårt för allt handarbete när det är helt tysts ikring:) P1, ljudböcker el t.ex OS måste tydligen vara med.

  SvaraRadera