tisdag 19 februari 2013

Symöte - en glimt av kursen!

1. Stickad pepitaruta. 2. Virkad knapp med broderi. 3. Stickat salt och peppar-mönster.Välkomna på symöte!

Minns ni kursen i Vintage-stickning som jag berättade om här på bloggen i höstas? I samarbete med studieförbundet Bilda har jag under de senaste månaderna hållit en kurs i Vintage-stickning. 12 flitiga stickerskor har deltagit  i kursen som nu lider mot sitt slut.

Spännande och roligt har det varit att få leda det hela, och att få tillfälle att utforska möjligheterna kring att driva hantverkskurser så här online och på distans.

Jag tänkte ge er ett litet smakprov på vad vi har haft för oss på kursen. På bilden ser ni den sista kursveckans teknikuppgift. Deltagarna har i uppgift att sticka och virka sina egna knappar. Jag gjorde dessa tre förlagor som inspiration inför uppgiften! Det är så tacksamt att applicera geometriska mönster på stickning. Känner att jag har mycket kvar att utforska på det området. Här har jag bland annat jobbat med pepitarutan, som är ett riktigt favoritmönster!

Att klä knappar i stickat eller virkat är ett ypperligt sätt att piffa upp gamla plastknappar (gärna modell större) i gömmorna som man inte vill använda som de är. Den gamla knappen fungerar då som stomme till den nya. Vill man vara riktigt sparsam och miljömedveten kan man göra som under beredskapstiden och istället fylla sin stickade knapp med överblivna garnsuttar och annat textilt spill...

Det lutar åt att kursen i Vintage-stickning kommer att gå även i höst. Så då finns det ytterligare en chans att gå den, för er som missade tåget den här gången! Återkommer med mer information när jag vet mer om detaljerna...

Hur ser det ut för er på handarbetfronten? Lämna gärna en länk till ert syföreningsinlägg, med hjälp av länkverktyget nedan:

8 kommentarer:

 1. Oj, så gulliga knappar! Jag håller också på med en slags vintagestickning... stickar gammalt porslinsmönster!

  SvaraRadera
 2. Hej
  Jag vill gärna vara med i syföreningen :)
  Linda

  SvaraRadera
 3. Linda: Då var det fixat! Välkommen!

  SvaraRadera
 4. Vilka fina knappar! Med så fina knappar kan man piffa upp vilka kläder som helst. Hur fixar man till det på baksidan?

  SvaraRadera
 5. Wow, supersnyggt! Och vilken upplevelse att få leda allt!

  SvaraRadera
 6. Vilket inspirerande möte denna vecka. Dina knappar superfina och många olika och nyskapande inlägg!

  SvaraRadera
 7. Maja, diagram på Pyro och de andra porslinsmönstren + ytterligare några till kommer så småningom, bara jag får tid att renskriva och snofsa till dem... du vet hur kluddigt det kan bli när man försöker sig på att göra olika mönster!

  SvaraRadera